O organizatie neguvernamentala de mediu din Ucraina a anuntat Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) ca lucrarile la Canalul Bistroe ar fi fost reluate. Aceasta informatie nu a fost, insa, confirmata oficial de autoritatile ucraini
O organizatie neguvernamentala de mediu din Ucraina a anuntat Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) ca lucrarile la Canalul Bistroe ar fi fost reluate. Aceasta informatie nu a fost, insa, confirmata oficial de autoritatile ucrainiene. Referitor la aceasta sesizare Adriana Baz, director in cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) a precizat: "Se pare - si subliniez se pare - ca ucrainenii au reinceput decolmatarea Canalului, in special in partea sa finala, catre varsare, pentru a putea intra cu navele pe el. Am cerut Ministerului Afacerilor Externe (MAE) sa se intereseze pe canalele oficiale daca lucrurile intr-adevar stau asa, caci din partea romana nu se poate vedea nimic pana in zona respectiva". Aceasta a adaugat ca MMGA nu poate face altceva decat sa sesizeze international, prin intermediul MAE, ca autoritatile ucrainene "continua sa incalce mai multe conventii internationale".
Comisia Europeana si Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea de la Viena au cerut autoritatilor ucrainene sa opreasca lucrarile la Canalul Bistroe pana la elaborarea unui studiu de impact al proiectului asupra ecosistemului Deltei Dunarii.
Studiul international de impact trebuie efectuat in cel mai scurt timp pentru a se elimina riscul producerii unei modificari ireversibile a unei zone aflate sub stricta protectie internationala si pentru a se putea stabili masurile necesare de protectie a ecosistemului dunarean, potrivit unor date comunicate de MAE.
Pe de alta parte, Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO a precizat ca "a luat nota cu ingrijorare" despre informatiile privind proiectul Canalului Bistroe din partea ucraineana a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, expertii apreciind, la sfarsitul lunii iulie, ca, dintre toate rutele pentru un posibil canal, a fost aleasa "cea mai proasta alternativa".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.