Ministerul Apararii Nationale a initiat un proiect de lege care va stabili conditiile de stationare a militarilor straini pe teritoriul tarii noastre, avand in vedere ca, in scurt timp, americanii isi vor instala mai multe baze militare in Romania. O
Ministerul Apararii Nationale a initiat un proiect de lege care va stabili conditiile de stationare a militarilor straini pe teritoriul tarii noastre, avand in vedere ca, in scurt timp, americanii isi vor instala mai multe baze militare in Romania. O problema care va fi dezbatuta intens de parlamentari in momentul votarii acestui proiect de lege va fi cea care face referire la judecarea sau retinerea unui militar strain in cazul in care acesta comite o fapta care intra sub incidenta Codului Penal. Au fost numeroase cazuri in care militari straini, in special americani, prezenti in Romania au comis accidente de circulatie soldate cu morti si raniti. Cel mai grav caz a fost cel in care ucigasul lui Teo Peter, puscasul marin Robert Christopher VanGoethem, a parasit Romania, fara sa fie judecat de o instanta din tara noastra. Prin acest proiect de lege, chiar daca un militar strain va putea fi retinut sau arestat, exista un paragraf in acest proiect legislativ in care se specifica faptul ca "in conditii de reciprocitate, membrii fortei armate straine nu vor face obiectul nici unor masuri de executare silita a hotararilor judecatoresti pronuntate impotriva lor in Romania". Mai mult ca sigur ca in momentul in care trupele americane se vor instala in Romania ne vom confrunta cu situatii in care militarii americani vor fi implicati in diverse accidente de circulatie, scandaluri sau chiar abuzuri ale acestora impotriva unor concetateni de-ai nostri. Deoarece prevederile din acest proiect de lege lasa loc interpretarilor, probabil ca nu vom vedea vreun militar strain aflat in misiune in Romania sa fie inchis in vreun penitenciar din tara noastra pentru comiterea vreunei infractiuni. Va prezentam, in continuare, cele mai importante prevederi din proiectul de Lege privind intrarea, stationarea, desfasurarea de operatiuni sau tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei.
Numai cu aprobarea Parlamentului
Potrivit acestui proiect de lege, "infiintarea pe teritoriul statului roman a unor comandamente ori baze militare straine sau reprezentante militare ale unor organizatii internationale, precum si stationarea fortelor armate straine pentru o perioada mai mare de 6 luni se fac cu aprobarea Parlamentului."
Intrarea si stationarea fortelor armate straine in Romania pe o perioada mai mica de 6 luni sau tranzitarea teritoriului national de catre acestea, in scopul pregatirii sau desfasurarii de operatii militare, potrivit angajamentelor asumate de Romania prin tratate internationale, se aproba de catre presedintele Romaniei la propunerea primului-ministru, dupa consultarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Presedintele Romaniei va informa Parlamentul, despre decizie, in termen de 5 zile de la luarea acesteia, iar daca Parlamentul este in vacanta, de la inceperea sesiunii ordinare sau extraordinare, dupa caz. La trecerea frontierei de stat a Romaniei, militarii straini trebuie sa poarte uniforma. In proiect se stipuleaza ca "pe timpul desfasurarii activitatilor in Romania, membrii fortei pot purta si tinuta civila, in aceleasi conditii ca si militarii romani. In cazul stationarii pe perioade mai mari de 60 de zile, membrilor fortei armate straine li se elibereaza, de catre Ministerul Apararii Nationale, carti de identitate speciale."
In privinta starii de sanatate a militarilor straini care urmeaza sa stea mai mult in Romania, proiectul precizeaza ca, "la intrarea pe teritoriul Romaniei, autoritatile romane, dupa o notificare prealabila, solicita partii trimitatoare un document medical emis de autoritatile medicale ale partii trimitatoare, prin care sa se confirme ca membrii fortei armate straine nu sufera de boli transmisibile si nu vin din zone cu focare epidemice in evolutie."
Renuntari la pretentii in conditii de reciprocitate
Militari americani la Baza Babadag Ministerul Apararii Nationale a introdus in proiectul de Lege privind intrarea, stationarea, desfasurarea de operatiuni sau tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei si prevederi privind regimul juridic la care vor fi supusi militari straini. "Pe timpul activitatilor desfasurate pe teritoriul statului roman, membrii fortei armate straine sunt obligati sa respecte si sa aplice prevederile legislatiei romane referitoare la protectia mediului inconjurator. In cazul in care forta armata straina urmeaza sa desfasoare activitati pentru care se cere aviz de mediu, acesta se obtine prin intermediul Ministerului Apararii Nationale. Membrii fortei armate straine sunt obligati sa ia toate masurile pentru evitarea unor accidente ecologice. Statul roman va renunta, in conditii de reciprocitate, la orice pretentii impotriva partii trimitatoare pentru pagube produse asupra oricarei proprietati care ii apartine si care se afla in administrarea Ministerului Apararii Nationale daca paguba a fost produsa de un membru al fortei armate straine in timpul indeplinirii atributiilor de serviciu sau in urma utilizarii unui vehicul, a unei nave sau aeronave care apartine partii trimitatoare si este folosita de forta armata straina a acesteia, cu conditia ca vehiculul, nava sau aeronava care a produs paguba sa fie utilizata in indeplinirea atributiilor de serviciu sau ca paguba sa fi fost provocata unei proprietati utilizate in acelasi scop. Statul roman poate renunta, in conditii de reciprocitate, la pretentiile care decurg din operatiunile de salvare maritima, daca nava sau incarcatura apartine partii trimitatoare si a fost utilizata de forta armata straina pentru indeplinirea atributiilor de serviciu."
Fara pretentii la ranirea sau decesul militarilor romani, fara executari silite
O prevedere care va starni, probabil, discutii aprinse in Parlament, in momentul in care acest proiect va fi dezbatut, este cea care face referire la ranirea sau decesul unui militar roman din cauza unui militar strain. La articolul 35 din proiect se mentioneaza ca "in conditii de reciprocitate, statul roman renunta la orice pretentii fata de partea trimitatoare pentru ranirea sau decesul unui membru al fortelor armate romane, daca acesta a actionat in indeplinirea atributiilor sale de serviciu." Totusi, persoanele fizice si juridice pot pretinde despagubiri in urma daunelor cauzate lor de catre membrii fortei armate straine. Cu toate acestea, "in conditii de reciprocitate, membrii fortei armate straine nu vor face obiectul nici unor masuri de executare silita a hotararilor judecatoresti pronuntate impotriva lor in Romania. Pe timpul cat se afla pe teritoriul statului roman membrii fortei armate straine sunt obligati sa respecte legislatia romana, precum si principiile general recunoscute ale dreptului international."
Referitor la retinerea sau arestarea unui militar strain aflat in misiune pe teritoriul tarii noastre, proiectul initiat de MApN prevede ca, "un membru al fortei armate straine poate fi retinut, conform procedurii de drept comun, cel mult 24 de ore, cu notificarea imediata a autoritatii militare a partii trimitatoare. Daca autoritatea militara a partii trimitatoare nu solicita, motivat, in cadrul termenului de 24 ore, preluarea in custodie a persoanei respective, autoritatile judiciare romane vor proceda, daca considera necesar, la emiterea sau prelungirea, dupa caz, a mandatului de arestare, conform dreptului comun, in faza de urmarire penala. Daca autoritatea militara a partii trimitatoare straine a primit instiintare, iar impotriva persoanei respective nu s-a luat masura arestarii preventive, aceasta este obligata de a nu o trimite in afara teritoriului Romaniei, tinand-o in custodie, la dispozitia autoritatilor judiciare romane competente. In cazul in care o infractiune este comisa de mai multi membri ai fortei armate straine impreuna cu cetateni romani, procurorul va putea dispune si disjungerea cauzei, astfel incat, urmarirea penala si judecata sa se faca separat, de catre autoritatile statului trimitator si, respectiv, de autoritatile judiciare romane. Dupa ramanerea definitiva a unei sentinte prin care se dispune o pedeapsa privativa de libertate, autoritatile competente ale statului trimitator, condamnatul sau familia acestuia pot solicita transferul executarii pedepsei in tara de origine, cu respectarea conditiilor prevazute de Legea romana."
Proiectul initiat de MApN stabileste si conditiile in care membrii unei armate straine pot angaja cetateni romani pentru efectuarea unor lucrari sau pentru aprovizionarea cu diverse bunuri.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.