Toti producatorii de lapte vor putea obtine, la solicitarea lor, o cota individuala de lapte, ceea ce reprezinta o cantitate individuala de referinta pentru livrari si/sau vanzari directe, potrivit Ordonantei referitoare la organizarea pietei laptelu

Toti producatorii de lapte vor putea obtine, la solicitarea lor, o cota individuala de lapte, ceea ce reprezinta o cantitate individuala de referinta pentru livrari si/sau vanzari directe, potrivit Ordonantei referitoare la organizarea pietei laptelui, adoptate de Guvern saptamana trecuta.
Din 2007, cota de lapte atribuita Romaniei este de 3,057 milioane de tone si are doua componente: livrari pentru procesare de 1,093 milioane tone si vanzari directe de 1,964 milioane tone. Aceste valori vor putea fi modificate pe baza datelor concrete pentru anul 2006, dar mutarea nu se va putea realiza decat din a doua in prima categorie. In cazul depasirii cotei de lapte, Romania va plati o penalitate catre Comunitate, iar responsabilitatea achitarii ei va reveni producatorilor care depasesc cota individuala.
Departamentul de administrare a cotei de lapte (DACL) va administra cota nationala de lapte a Romaniei si va avea reprezentare nationala si regionala corespunzatoare regiunilor de dezvoltare rurala. Ordonanta interzice cumpararea laptelui de la producatori care nu detin cota individuala pentru livrari.

"Cota" - masura de reglementare a pietei

"Conceptul de s-a nascut prin anii '90 in Europa, ca urmare a supraproductiei la acel moment. Productiile de lapte erau subventionate masiv, iar cantitatile erau atat de mari, incat se vorbea in Europa de . Nemaiputand fi vanduta marfa subventionata, era necesara o reorganizare a acestui sector, o impartire a pietei si o planificare a productiei, astfel ca fiecare tara sa produca si sa vanda o anumita cantitate. Pe baza cifrelor din ultimii 5 ani, luati ca ani de referinta, s-a calculat cat se poate produce si deci, cat exporta, ajungandu-se astfel la o situatie normala.
Perioada de referinta pentru stabilirea cotei de lapte in Romania este 1 aprilie 2005 - 31 martie 2006. In acest interval, se supravegheaza productia la nivelul fiecarei ferme, precum si destinatia acesteia, catre procesatori, pentru consumul propriu sau pentru vanzarea directa.
Prima si ultima destinatie sunt cele care vor reprezenta cota de lapte a fiecarui fermier", a declarat, pentru "Curierul National", Valeriu Steriu, presedintele Asociatiei Patronatului Roman din Industria Laptelui (APRIL). Potrivit acestuia, doar cotele de lapte aprobate vor beneficia de subventii.
Presedintele APRIL atrage atentia asupra faptului ca, dupa aderare, este posibil sa nu mai putem realiza aceste cote. "Daca acum realizam aceasta cota, de la 1 ianuarie 2007 exista riscul sa fim sub aceasta. Cand producatorii vor fi supusi presiunilor impozitarii sau constrangerilor sanitar-veterinare, s-ar putea sa aiba dificultati in a-si continua activitatea. In ceea ce priveste indeplinirea normelor de igiena europene, noi am obtinut o amanare pana la 1 ianuarie 2010.
Laptele materie prima trebuie sa contina un numar total de germeni pe mililitru sub 100.000, dar aceasta cifra, la foarte multe ferme de la noi, este de peste un milion. Cauza este lipsa de tancuri de racire in firme", a adaugat acesta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.