Fasia Gaza a fost pana in 1967 o regiune a Egiptului. In 1967, in urma razboiului de 6 zile condus de Israel impotriva statelor arabe vecine, care planuiau invazia si dezmembrarea tanarului stat evreiesc (infiintat in 1948), Fasia Gaza a fost cucerit
Fasia Gaza a fost pana in 1967 o regiune a Egiptului. In 1967, in urma razboiului de 6 zile condus de Israel impotriva statelor arabe vecine, care planuiau invazia si dezmembrarea tanarului stat evreiesc (infiintat in 1948), Fasia Gaza a fost cucerita de Israel. De-a lungul celor 38 ani de control israelian asupra Fasiei Gaza, colonistii evrei au fost unul dintre pilonii importanti ai sistemului de administrare a acestei zone.
Insa timpurile se schimba. Pana la inceputul anilor 80, statele arabe vecine au condus razboaie impotriva Israelului sperand sa il distruga si sa il stearga de pe harta. Suferind o infrangere dupa alta, statele arabe agresive si-au "domolit" dorinta de a "rade statul Sionist" de pe fata Pamantului. Unele dintre aceste state nu au renuntat la acest vis si au trecut de la tactica razboiului conventional la tactici teroriste practicate de grupari finantate din surse private si guvernamentale. In acest context, s-a nascut si s-a maturizat ceea ce astazi se intituleaza Autoritatea Palestiniana. Formata si condusa de fosti teroristi, de tineri oportunisti si de batrani manipulatori de mase, Autoritatea Palestiniana preia controlul asupra Fasiei Gaza.
1,5 milioane de oameni pe 350 de km patrati
Cu o populatie de 1,5 milioane locuitori ingramaditi pe o suprafata de numai 350 km patrati, Fasia Gaza a devenit o pepiniera a terorismului si extremismului Palestinian. Daca Autoritatea Palestiniana va reusi sa controleze gruparile teroriste care se grabesc sa ocupe vidul lasat de fortele israeliene, este o intrebare mai mult retorica.
Cert este ca retragerea Israelului din Gaza nu mai ofera teroristilor palestinieni motivele invocate pentru justificarea atacurilor comise impotriva "zionistilor".
La fel de cert este faptul ca retragerea Israelului din Gaza nu multumeste nici pe departe pe teroristii palestinieni care declara fara nici o retinere ca aceasta retragere este numai prima etapa in "razboiul sfant pe care il conduc impotriva zionistilor care trebuie alungati din Palestina (adica din Israel)".
Majoritatea israelienilor si-au exprimat acordul cu retragerea din Gaza.
Nu din cauza faptului ca ei cred ca aceasta retragere va aduce mult dorita pace si liniste, ci din cauze mult mai pragmatice: retragerea din teritoriile ocupate in razboiul de 6 zile si infiintarea unui stat Palestinian vor permite tragerea la raspundere a clasei politice palestiniene si aplicarea masurilor militare adecvate in cazul in care Autoritatea Palestiniana nu isi va indeplini raspunderile asumate si va continua sa sustina actiunile gruparilor teroriste prin declaratii politice lipsite de orice valoare operativa. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.