Uniunea Generala a Industriasilor din Romania (UGIR-1903), Transparency International - Romania si Academia de Advocacy - Timisoara considera ca Romania nu are nevoie de o legislatie speciala pentru lobby, ci de o clasa politica responsabila si profe
Uniunea Generala a Industriasilor din Romania (UGIR-1903), Transparency International - Romania si Academia de Advocacy - Timisoara considera ca Romania nu are nevoie de o legislatie speciala pentru lobby, ci de o clasa politica responsabila si profesionalizata, care sa raspunda competent problemelor pe care le ridica mediul de afaceri.
Potrivit unui comunicat al organizatiei, Legea Patronatelor si legislatia care reglementeaza dialogul social asigura cadrul legal al comunicarii dintre institutiile statului si mediul de afaceri. Pe de alta parte, UGIR-1903 solicita incetarea imixtiunilor statului in procesul de unificare a patronatelor si stabilirea unor criterii clare de reprezentativitate pentru structurile patronale existente. Conform organizatiei, prin introducerea unor criterii si mecanisme performante de determinare a reprezentativitatii patronatelor vor ramane acele institutii care s-au dovedit capabile sa exprime interesele mediului de afaceri si ale dezvoltarii economiei nationale. Presedintele PD, Emil Boc, a declarat ca in cadrul coalitiei de guvernamant va fi analizata oportunitatea unei legi a lobby-ului. El a adaugat ca problema lobby-ului in Romania este un subiect "controversat". Traian Basescu a atras atentia asupra diferentelor dintre lobby si trafic de influenta, precizand ca acesta din urma este prevazut in Codul penal si este sanctionat chiar in tari in care exista Legea lobby-ului. "Lobby inseamna cu totul altceva decat trafic de influenta si eu va asigur ca traficul de influenta se pedepseste si in tarile care au Legea lobby-ului", a declarat Basescu.
In acelasi timp, Transparency International - Romania si Academia de Advocacy - Timisoara considera ca o lege a lobby-ului este inutila si ignora realitatile si prioritatile Romaniei. Cele doua organizatii si-au exprimat surprinderea fata de modul in care suporterii unei astfel de legi doresc sa solutioneze suspiciunile privind influentarea unor decizii publice de catre grupuri de interese, prin legiferarea "unor mijloace prin care astfel de grupuri vor putea continua, de fapt, sa captureze agenda publica in propriul avantaj". Organizatiile precizeaza ca prioritatile Romaniei sunt cresterea integritatii publice prin prevenirea si combaterea coruptiei, combaterea conflictelor de interese, consolidarea liberei concurente si cresterea transparentei, "nu legitimarea clientelismului prin contracte, comisioane si impozitarea aferenta, toate acoperite din costul final al deciziei".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.