degajate, dar cu amintirea inca proaspata, trei dintre cele 11 romance care se aflau in acea perioada in paradisul litoralului egiptean au povestit pentru Libertatea momentele de groaza traite in acea blestemata seara de vineri spre sambata. 23 iu
degajate, dar cu amintirea inca proaspata, trei dintre cele 11 romance care se aflau in acea perioada in paradisul litoralului egiptean au povestit pentru Libertatea momentele de groaza traite in acea blestemata seara de vineri spre sambata. 23 iulie 2005. Noapte de cosmar in Egipt, unde terorismul a lovit din nou, sangeros si fara mila. Explozii violente, panica si nenumarate cadavre au impanzit strazile statiunii Sharm El-Sheikh, la putin timp dupa miezul noptii de vineri spre sambata. in cateva ore, paradisul litoralului egiptean si in acelasi timp una dintre cele mai frecventate statiuni din lume s-a transformat intr-un iad. Cele sapte atacuri teroriste, revendicate de "Gruparea al-Qaida din Levant si din Egipt", au facut pe strazi un adevarat carnagiu: cel putin 88 de morti, intre care noua turisti straini si peste 200 de raniti. stirea a facut imediat ocolul Pamantului, pana si in Romania starea de panica si ingrijorare fiind sora cu teroarea: in Sharm El-Sheikh se aflau si romani, turisti sau oameni de afaceri. Alaturi de inca opt colege, Gabriela Chirila - asistent generalist, Madalina Burcea - asistent estetica faciala si Denis Chiru - asistent in electroterapie plecasera in Sharm El-Sheikh inca de pe 15 martie, in dorinta de a pune pe picioare o clinica satelit a Institutului "Ana Aslan" din Bucuresti. Cuvantul "terorism" va avea de acum inainte cu totul alta semnificatie pentru cele trei fete. Mai mult ca sigur ca pana si numele statiunii Sharm El-Sheikh le va ramane pentru totdeauna intiparit in memorie. "A fost frumos, descopeream o cu totul alta lume, despre care nu citisem decat prin carti sau vazusem prin filme. si totul s-a terminat atat de brusc si atat de tragic. Am fost socata", isi aminteste Gabriela. "Este cu totul altceva cand vezi astfel de lucruri la televizor, insa atunci cand le traiesti pe pielea ta, singura intrebare care iti vine in minte este "De ce este nevoie de astfel de lucruri, cui foloseste?"", continua Madalina. "Este greu de descris in cuvinte. Ma uitam la colegii egipteni, aveau fetele impietrite, erau coplesiti de durere, era stare generalizata, toti erau in stare de soc", spune Denis. Raiul pe pamant devenise Iad. "Noi ne aflam departe de zona respectiva, locuiam intr-un campus ce se afla la cativa kilometri de centrul statiunii. Initial nu ne-a venit sa credem, insa cand am vazut toata acea forfota din oras si mai ales imaginile absolut infioratoare de la televizor, am realizat adevarata dimensiune a tragediei. Sirenele echipajelor de ambulanta si politie se auzeau peste tot, toti incercau sa dea o mana de ajutor", isi aminteste Gabriela. Recunosc usor stanjenite ca nu au plans, dar si-ar fi dorit acest lucru, cu atata durere si groaza imprastiate ca un praf letal purtat de vantul unui gest criminal care a luat cu el, departe, zeci de suflete nevinovate. in mai putin de o saptamana atat la Bucuresti, cat si in Egipt s-a luat decizia ca echipa sa fie rechemata in Romania.

Gerovital, in mijlocul desertului

Misiunea echipei de specialisti ai Institutului Ana Aslan, plecata inca din primavara in Egipt, a fost aceea de a pune bazele unei clinici care sa functioneze dupa aceleasi principii precum cele din tara. "Propunerea a venit mai de mult din partea omului de afaceri, negociam cu el inca de dupa evenimentele din decembrie 1989, insa abia in anul acesta am reusit sa o concretizam. Eram aproape de faza finala, la sfarsitul lunii septembrie ar fi trebuit sa inauguram aceasta clinica, dar nu a fost sa fie. Atentatul ne-a dat toate planurile peste cap", spune Maria Georgescu, directoarea Institutului de Geriatrie "Ana Aslan". Contractul ar fi adus in Romania 10% din orice pachet comandat de turistii veniti din intreaga lume in Sharm El-Sheikh. "in conditiile in care un pachet costa in jur de 2.000 de euro, va dati seama ca ar fi fost o afacere profitabila". "Pe vremuri tratamentele noastre aveau foarte mare cautare. Cu timpul, numarul acestora s-a redus destul de mult. Acum mergem noi la ei. Dupa cea din Egipt, vor mai urma altele, foarte probabil in Thailanda, Slovacia si Portugalia", mai spune Maria Georgescu.

Trei suspecti arestati in cazul atentatelor

Fortele de securitate egiptene au anuntat arestarea a trei suspecti banuiti a fi implicati in atentatele care au zguduit statiunea Sharm El-Sheikh. Unul dintre ei lucra ca paznic la o ferma in zona el Arish, unde politistii au descoperit circa o tona de explozibil. Urmeaza sa se stabileasca daca este vorba de acelasi tip de substanta folosit in cazul atacurilor din iulie.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.