tara, cu 50 de euro de persoana, suma care tinde sa fie un fel de taxa de intrare in Romania. Reporterii Libertatii au avut informatii inca de acum cateva luni ca la frontiere politistii cer spaga pentru a trece cu vederea presupuse incalcari ale
tara, cu 50 de euro de persoana, suma care tinde sa fie un fel de taxa de intrare in Romania.
Reporterii Libertatii au avut informatii inca de acum cateva luni ca la frontiere politistii cer spaga pentru a trece cu vederea presupuse incalcari ale legii sau lipsa unor documente de calatorie.
Ilegalitatile politistilor care isi umpleau buzunarele cu spagi cerute cu nesimtire de la turisti au razbatut in tot acest rastimp dinspre granita si i-au convins pana la urma pe sefii de la Frontiera sa declanseze ample controale la vami.
Ceea ce s-a intamplat la Nadlac acum cateva zile nu e tocmai o surpriza, dupa ce la inceputul lunii iulie alti politisti au fost prinsi aici cu valuta luata de la turisti. Cei cinci politisti de frontiera prinsi cu mita la ciorap se pregateau sa plece acasa cu cate 500 de euro, dupa cate-va ore de munca. Aceasta suma reiese impartind la cinci, cati lucratori sunt in tura, suma de aproximativ 2.500 de euro pe care ofiterii de la IGPF - Directia de Informatii si Protectie Interna au gasit-o aruncata la "intamplare" prin vama. Un calcul simplu arata ca un politist de frontiera ar putea obtine 10.000 de euro numai din spaga, lucrand 20 de zile pe luna. Faptul ca cei 50 de euro au devenit o taxa neoficiala la frontiera incasata de politistii corupti il dovedesc si imaginile filmate in timpul controalelor, care au surprins doar bancnote mici de 10, 20 si 50 de euro ascunse in diverse locuri.
Surprinzator e faptul ca politistii spagari nu au fost dati afara. Chestorul Nelu Pop, seful Politiei de Frontiera, spune ca acestia sunt mutati in patrule sau la munca de birou. "Pana cand nu exista o hotarare definitiva si irevocabila a unei instante de judecata, nu pot sa-i dau afara".
"Verificarile se fac si in cascada. Ofiterii de la IGPF revin la locul pe care l-au controlat dupa o ora sau doua. Astfel am mai prins si alti politisti corupti", a adaugat chestorul Pop. De o saptamana, sefii Politiei de Frontiera verifica averile oamenilor din subordine.
"Sunt comparate declaratiile de avere cu ceea ce exista faptic in teren si in conturile politistilor. Acolo unde e cazul, vom face sesizari in instanta cu privire la Legea privind controlul averilor", a mai spus chestorul Pop.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.