Sesiunea parlamentara care a trecut nu a fost lipsita de momente amuzante datorate unor interventii, situatii sau dialoguri nu lipsite de haz. Agentia Mediafax a prezentat extrase din stenogramele parlamentare care ilusteaza asemenea situatii.
Sesiunea parlamentara care a trecut nu a fost lipsita de momente amuzante datorate unor interventii, situatii sau dialoguri nu lipsite de haz. Agentia Mediafax a prezentat extrase din stenogramele parlamentare care ilusteaza asemenea situatii.
Sa intri, sa faci singur, pentru ca asa e drept
Calin Popescu Tariceanu: Nu se poate face o secretizare absoluta. Ar fi absurd sa facem cabine de vot, dar nici nu se poate vorbi de vot secret atunci cand stau cu sapte colegi langa mine si stau sa fac o optiune pe buletinul de vot.
Miron Mitrea: Am vazut alaltaieri un film la televizor si ridica o doamna mainile asa si lumea tipa. Putem sa mai incercam o data. Eu ridic si dumneavoastra tipati.
Dumitru Dragomir: Va spun eu dumneavoastra: lasati-i sa voteze cum vor, ca tot dracul ala este, va spun eu dumneavoastra.
*(parlamentar neidentificat) Deci, nu va mai certati! Lasati sa voteze, ca votul acesta secret, sa credeti dumneavoastra ca este secret, si daca faceti acolo o urna. Normal, trebuia sa fie ca la alegeri: cu urne, sa intri, sa faci singur, pentru ca asa e drept.
Votati cu o mana, nu cu doua
Aurel Vainer (decan de varsta al Camerei Deputatilor): Doamnelor si domnilor, eu am ramas singur la tribuna si cu un secretar...
Voci din sala: In timpul votului nu este voie sa vorbiti!
Aurel Vainer: Dati-mi voie! Eu inseamna ca raman numai cu acesti doi secretari, din alti patru?
Voci din sala: E corect asa! E legal!
Aurel Vainer: Dati-mi voie sa citesc putin... Eu nu pot... Nu pot, va rog sa ma credeti! Nu am intalnit situatia, nu stiu ce sa fac, va marturisesc!
Ioan Oltean: Domnule presedinte, procedura de vot nu a inceput, iar cei care sunt in acest Parlament, mai vechi, stiu ca atunci cand un lider de grup solicita o pauza pentru consultari, aceasta solicitare este absolut obligatorie. Drept consecinta, va rog, domnule presedinte, sa acordati aceasta pauza de 30 de minute pentru consultarea grupurilor parlamentare.
Aurel Vainer: Este cutuma si asta? Deci este cutuma. Gata, atunci facem pauza, n-avem ce face.
Aurel Vainer: Dati-mi voie! Eu va propun, potrivit art. 141 alin. 1, "Presedintele Camerei sau un grup parlamentar poate cere incheierea dezbaterii unei probleme pusa in discutia Camerei". Eu va cer acest lucru. Cine este pentru suspendarea dezbaterii? Cu o mana, nu cu doua! Va rog frumos! Cu o mana!
Aurel Vainer: Doamnelor si domnilor, sunt 182 de voturi... Iata, o alta numaratoare zice 178. Dar, haideti sa votam si contra. Cine este contra? 182 din 332. Deci, este mai mult decat majoritate.
Eu nu va sunt dusman
Marcu Tudor: Dar, hai ca dupa aia mergem si bem o bere, eu nu va sunt dusman. Vedeti ca de multe ori va sustin. (Se adreseaza deputatilor din P.D., P.N.L. si U.D.M.R.) De-aia am vorbit pe motive procedurale.
Dumitru Dragomir: Eu am o rugaminte: intelegeti-va acum, liderii de grup, si haideti sa plecam acasa ca ne apuca Revelionul aici. Vin domnii Basescu si cu domnul Iliescu peste noi, peste cateva minute.
Fabule si vorbe de duh
Titu Gheorghiof Titu Gheorghiof: Si, asa dupa cum v-am spus, parte a acestei societati romanesti, odata instruia in felul urmator oamenii care stateau de paza; si cand venea seful si-l intreba pe cel care statea de paza - Ce pazesti aici? Bombe. Si ce numar ai la bocanc, soldat? Secret militar - asa a fost si interventia anterioara.
Titu Gheorghiof: In sfarsit o zi deosebita in Parlamentul Romaniei: dezbateri parlamentare, dupa patru ani de intuneric, iata, au inceput dezbaterile parlamentare. Doar ca, pentru unii ratiunea este in vacanta, dar gura face ore suplimentare!
Titu Gheorghiof (dupa mai multe discutii in contradictoriu cu Miron Mitrea): Se spune ca intr-o dumbrava era o mare disputa intre cioara si privighetoare, care canta cel mai frumos si care stie cel mai bine regulamentul dumbravii. Si, pentru ca n-au ajuns la nici o concluzie, pe cand se certau apare un mistret si ele spun: "Uite, asta sa ne judece". Si asta judeca si spune: "Cioara". Si intreaba privighetoarea: "Dar nu esti suparata? Nu, nu sunt suparata pentru ca cioara canta mai bine ca noi, sau stie procedurile mai bine ca noi. Sunt suparata ca m-a judecat un mistret".
Femei
Lucian Bolcas: Eu nu contest ca femeile au o capacitate foarte frumoasa de consimtamant, desi mi s-a intamplat mai rar in viata.
Lucian Bolcas: Nu s-a vorbit nici o clipa de paritate, ci de o participare. Adica daca am 5, 10, 11 nu trebuie sa am doi si jumatate femei sau trei si jumatate femei. Eu cu o jumatate de femeie nu stiu ce sa fac, va spun drept si cinstit, dar o femeie trebuie sa existe in cadrul acestor comitete si prin asta satisfac cerinta legii care tocmai de aceea este speciala, chiar daca avem o lege generala.
Radu Rusanu: Daca sunt si mai multe, si mai bine.
Traseu legislativ
Adrian Nastase: Da, atunci lasam votul acesta, il punem deocamdata in frigider pana la ora 11... votul final si trecem la urmatorul proiect de lege...
* In ceea ce priveste propunerea dumneavoastra, vreau sa va reamintesc ca textele acestea legislative nu vin in Parlament si incep sa se plimbe pe culoare si gasesc undeva deschisa usa, la o comisie, si intra acolo.
* Am o rugaminte, domnule presedinte Sergiu Andon. Daca se poate sa luati textul acesta, sa-l mai "coafati" putin si sa ni-l mai aduceti o data.
Termenul expira pe 31 aprilie
Ioan Oltean: Termenul la care domnia sa facea referire vizeaza doar Propunerea legislativa nr. 77, si nu si celelalte doua propuneri legislative si, in speta, Propunerea legislativa nr. 91, al carei termen constitutional expira in 31 aprilie.
Lucian Bolcas (din sala): Nu exista 31 aprilie!
Marcu Tudor: Pentru ca se prefac amandoi ca nu inteleg ce am vrut sa spun, nu am spus ca il ingradim si-l oprim sa nu se adreseze justitiei, dar il pedepsesc daca se adreseaza, il opturez, ii spun: "Nu te adresa, ca te dau afara!" De altfel, ce rau face ca se adreseaza justitiei, a luat deja cu japca locuinta aia?
Despre responsabilitatea mandatului
Radu Rusanu: Cine este pentru? 102 voturi pentru. Cine este impotriva? Nu sunt voturi impotriva. Abtineri? Nu sunt abtineri. S-a adoptat in unanimitate.
Victor Ponta (din sala): Care unanimitate? Ne-a tinut domnul Nicolaescu de vorba.
Aurel Vainer (la patru luni de la depunerea juramantului): Ma aflu pentru prima data dupa Juramant aici, asa ca sa ma scuzati daca nu stiu sa reglez tirul, da? (...) In titlul ordonantei nu se face nici o diferentiere intre persoanele apartinand grupurilor etnice, care au suferit pe baza legilor rasiale, practic, care au existat in acea perioada.
Daniela Popa (presedinte de sedinta): Domnule deputat, ma scuzati, este alt punct la ordinea de zi. Acum discutam stabilirea indemnizatiilor unor alesi locali.
Marcu Tudor: Eu am vrut sa iau cuvantul inainte de a vota un proiect de lege anterior, dar, din nefericire, si asta am sesizat de foarte multe ori, in coltul acela se aude foarte prost. Noi, intotdeauna, avem tendinta sa va intrerupem ca sa va intrebam din nou ce ati vorbit.
Radu Rusanu: Domnule Ponta, va rog sa poftiti, pentru ca, potrivit Regulamentului, prezidiul nu poate sa plece, nici secretarii macar. Asa ca, va rog frumos, potrivit Regulamentului, vrem nu vrem, noi trebuie sa plecam ultimii.
Victor Ponta: Imi cer scuze, dar la 12,30 s-a terminat sedinta. Deci, imi pare rau, nu am cum sa raman. Insa, sunt gata sa-i las locul domnului secretar Albu, care ar trebui sa fie in sala. Poate ca nu este.
Adrian Nastase: Stimati colegi, este o lege ceva mai complicata. Am o rugaminte, sa veniti, sa luati loc in banci. Domnule Hrebenciuc, locul dumneavoastra este intotdeauna in primul rand. Nu, acolo stau senatorii. Daca se poate sa veniti in primul rand, pentru ca creati ambiguitati. Si am o rugaminte, sa-l lasati pe domnul deputat, daca se poate, sa-si vada de propriul grup, si dupa aceea sa se ocupe si de celelalte grupuri.
De la cele lumesti, la cele spirituale
(Dezbaterea privind retrocedarea unor paduri Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor)
Lucian Bolcas: Iertati-ma, dar sunt cateva lucruri neprecise aici. In primul rand, nu inteleg cum se trece de la cele lumesti la cele spirituale, cand e vorba de 90.000 de hectare de padure?!
Nicolae Popa: Noi vom vota, repet, pentru adoptarea acestei ordonante de urgenta si bineinteles ca il rugam pe Inalt Preasfintia Sa sa se roage pentru noi, pentru fapta buna pe care o facem astazi.
Mircea Ifrim: De fapt, adevarul absolut este numai Dumnezeu, in religia crestina. In rest, totul e relativ si exista argumente valide de ambele parti.
Avantajul calaretului
Adrian Nastase: Imi pare rau ca trebuie sa revin la tribuna, pentru ca e greu sa las aceasta chestiune fara un raspuns.
Eugen Nicolaescu (din sala): S-a epuizat timpul, domnule presedinte!
Adrian Nastase: Se epuizeaza dupa ce vorbesc eu acum!
Eugen Nicolaescu (din sala): Abuzul functiei se cheama asta!
Adrian Nastase: Avantajul calaretului!
Matematica
Adrian Nastase: (dupa ce un deputat a contestat lipsa cvorumului): Faceti o operatiune simpla: adunati 86 cu 76 si verificati. Pentru cei care nu cred. Avem secretari de sedinta. Daca nu aveti incredere ca ei stiu sa numere, schimbati-i.
Lucian Bolcas: Si ne aflam in situatia in care ajungem la ecuatie pur matematica. Ce facem cu minus cu minus, ce ne da? Domnule profesor Stanciu?
Lucian Bolcas: Acum, iertati-ma, in legatura cu inmultirea eu stiu si alte bancuri, dar nu este cazul.
Lovituri de la 11 metri
Dumitru Dragomir: Domnilor, avand experienta cu aranjamente de la fotbal, vreau sa va spun ca-mi este rusine ce vad aici. Aranjamente ati facut si dumneavoastra, ca sa va luati cat mai mult de la noi, nu?
Sunt modest, dar vreau sa se stie
Adrian Nastase: Dati-mi voie sa va reamintesc cateva lucruri. In primul rand, aceasta lege... domnule Nicolaescu, va rog sa luati loc, ca n-am inchis sedinta. Va rog sa luati loc ca spun lucruri foarte importante, ca de obicei.
Lucian Bolcas: Este o problema absolut corecta si eu indraznesc sa afirm ca totdeauna am spus lucruri corecte.
Deci, ne-am inteles intr-un mod total diferit
Lakatos Petru: (care a propus un amendament): Avand in vedere si textul din Biblie, ca: "Pacatul recunoscut este pe jumatate iertat", atunci v-as ruga sa-i iertati si sa votati ca atare.
Adrian Nastase: Sper ca nu ne sugerati sa schimbam si prevederea aceasta din Biblie. Pe aceasta o lasam. Punctul de vedere al Comisiei.
Stelian Dutu: Din acest punct de vedere, Comisia este de acord cu mentiunea facuta de colegul.
Adrian Nastase: N-am inteles, e de acord cu Biblia sau e de acord cu amendamentul?
Marton Arpad: S-a respins titlul, adica de respingere a ordonantei. S-a respins articolul unic, adica de respingere a ordonantei. Ce se supune acum votului? Respingerea ordonantei? Ordonanta?
Lucian Bolcas: Legea!
Marton Arpad: Legea? Care lege?
Rautati parlamentare
Marcu Tudor: Va multumesc, dar eu nu sunt lup moralist, sa fac declaratie politica, acuzand pe celalalt, ca nu trebuie sa faca si el. De altfel, eu n-am zis decat ceea ce am vazut, am vazut ca jumatate, aproape, dintre cei de aici, care au votat legea anterioara, au parasit sala. Si era un grup asa de mare, incat am avut impresia ca e tot PNL-ul. Daca nu e tot PNL-ul si au mai ramas cativa dintre dansii, eu imi cer scuze.
Adrian Nastase: Au ramas in sala cei care sunt de acord cu fuziunea... (Rasete, aplauze)
Valeriu Zgonea (dupa ce deputatul PNL Titu Gheorghiof invocase rolul istoric al dreptei):
Dati-mi voie, pentru distinsul coleg sa ajunga sus, merge mai greu si este greu pentru dansul, vreau sa-i aduc aminte domnului Titu Gheorghiof ca si Titanicul s-a indreptat tot spre dreapta prima data. Daca nu-si aduce aminte ...
Constantin Nita (dupa o interventie a deputatului Titu Gheorghiof): Deci, in mod firesc, modul in care pune problema domnul Gheorghiof nu este colegial. Eu nu l-am jignit si nici n-am jignit pe cineva. Cred ca ar trebui sa va prezentati scuze, domnule. Cine este mai inalt, cine este mai mare, cine este mai mic, cine este mai prost, lasati-i asa cum sunt, cum i-a dat Dumnezeu, nu faceti dumneavoastra aprecierea asta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.