Doi dintre ministrii grei ai guvernului PSD au fost luati in vizor de procurori. Este vorba de Miron Mitre si Dan Ioan Popescu. Astfel, fostul ministru al transporturilor, Miron Mitrea este cercetat de procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Crimina

Doi dintre ministrii grei ai guvernului PSD au fost luati in vizor de procurori. Este vorba de Miron Mitre si Dan Ioan Popescu. Astfel, fostul ministru al transporturilor, Miron Mitrea este cercetat de procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalitate din cadrul Ministerului Public, intr-un dosar in care, initial, procurorii anticoruptie dispusesera Neinceperea Urmaririi Penale, ne-au informat ieri surse judiciare.
Potrivit acelorasi surse, Miron Mitrea este cercetat pentru luare de mita, dupa ce fostul director general al SNCFR, Mihai Necolaiciuc, i-ar fi dat o barca in schimbul promisiunii ca-l va mentine in functie. Cazul a fost instrumentat initial de catre procurorii Sectiei I a PNA, aflata pe-atunci sub conducerea lui Vasile Draghici.
Declinarea competentei catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ne-a fost confirmata ieri de catre purtatorul de cuvant al PNA, Alina Tonigaru, care ne-a precizat ca solicitarea procurorilor anticoruptie a fost intocmita la sfarsitul lunii iulie a acestui an. Stirea a fost confirmata si de purtatorul de cuvant al PICCJ, Simona Frolu, care ne-a pinformat ca "dosarul a fost inregistrat la data de 5 august a.c., dupa ce PNA si-a declinat competenta in favoarea anchetatorilor nostri, intrucat este de competenta acestei institutii sa cerceteze deputati". "Din cate stim, dosarul a fost disjuns dintr-un alt dosar in care Miron Mitrea era cercetat pentru luare si dare de mita", ne-a mai spus Simona Frolu.

Curentat de Electrica?

Acuzatii grave la adresa fostului ministru al Industriilor si Comertului. Dan Ioan Popescu ar putea fi cercetat de procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie intr-unul dintre cele mai complexe dosare de coruptie, Electrica. Vlad Speriusi, seful PNA Tmisoara, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca este posibil ca fostul demnitar sa fi sprijinit gruparea infractionala care a prejudiciat Electrica Banat cu peste 200 miliarde de lei vechi. Aceasta afirmatie este sustinuta de declaratia mai multor martori audiati in acest dosar.
Serviciul Teritorial Timisoara al PNA a sesizat Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie in legatura cu o posibila implicare a fostului ministru al Industriilor, Dan Ioan Popescu, in "sprijinirea gruparii infractionale" in cazul Electrica, dosar in care au fost facute mai multe arestari pentru fapte de coruptie, precizeaza Mediafax. Anuntul a fost facut, ieri, intr-o conferinta de presa, de procurorul sef al PNA Timisoara, Vlad Speriusi.
Potrivit acestuia, la dosarul cauzei exista declaratia unor martori care relateaza mai multe discutii intre membrii presupusei grupari infractionale conduse de Vasile Croitoru, in prezent arestat, in care ar fi fost mentionat si numele lui Dan Ioan Popescu. "Avand in vedere ca este un astfel de indiciu, am sesizat, prin declaratii de martori si prin rechizitoriu, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru a se constata daca acea grupare infractionala a fost sprijinita de fostul ministru", a declarat Vlad Speriusi.
El a mai anuntat ca a fost finalizat cu rechizitoriu dosarul Electrica Banat, in care exista pana la acest moment 44 de inculpati, din care 24 au fost trimisi in judecata, 12 fiind deja in stare de arest preventiv. In cazul altor 20 de persoane s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala.

Ordine de achizitii venite de la Bucuresti

La inceputul lunii august a.c., Biroului de presa al Parchetului National Anticoruptie, preciza ca s-a finalizat urmarirea penala in dosarul Electrica Banat, in care 12 din cele 44 de persoane cercetate pentru prejudicierea societatii cu peste 20 de milioane de lei (200 de miliarde de lei vechi) au fost deja arestate preventiv. Procurorii au stabilit ca, in perioada 2003 - 2004, SISE Banatul Timisoara si alte unitati SISE din tara ar fi achizitionat de la interlopul Vasile Croitoru produse electrice contrafacute sub marca Siemens, in valoare de aproximativ 2,1 milioane de lei (21 miliarde de lei vechi). Achizitia s-a facut cu sprijinul unor persoane cu functii de conducere din cadrul societatilor, care au beneficiat, in schimb, de sume de bani si masini de lux in valoare de 500.000 de lei (cinci miliarde de lei vechi). Avocatul lui Dan Viorel, unul dintre inculpati declara, in aprilie, ca va depune la PNA Timis o cerere de audiere a fostului ministru al Industriilor. Pe parcursul audierilor, Viorel a dat de inteles ca decizia unor achizitii nu era luata la nivelul SISE sau Electrica Banat.
"Ordinele privind achizitiile publice au venit de la Bucuresti, pe filiera Dan Ioan Popescu, ministru, Lucian Boghiu, director general Electrica, Livius Milea, director general Electrica Banat. Daca Livius Milea nu vrea sa recunoasca acest lucru, ne vom indrepta si impotriva lui. Cerem audierea lui Popescu si Boghiu si confruntarea lor cu Milea pentru clarificarea starii de fapt", preciza, in aprilie, Florin Kovacs, avocatul lui Dan Viorel.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.