La inceputul acestei saptamani, presedintele Traian Basescu a declarat ca printre domeniile in care exista coruptie se numara si Sanatatea. "In 1998, Romania a alocat prin buget 800 de milioane de dolari pentru Sanatate. In ultimii patru ani alocam c

La inceputul acestei saptamani, presedintele Traian Basescu a declarat ca printre domeniile in care exista coruptie se numara si Sanatatea. "In 1998, Romania a alocat prin buget 800 de milioane de dolari pentru Sanatate. In ultimii patru ani alocam circa patru miliarde de dolari anual pentru sistemul sanitar. Actualul sistem faceca saltul de la 800 de milioane de lei la patru miliarde de lei sa nu se simta", a spus Basescu. El si-a aratat nemultumirea fata de faptul ca in Sanatate functioneaza un sistem "cu bani care nu stim unde se duc,cu medicamente mult mai scumpe, cu lucrurile neclare din punct de vedere al listelor de asistenta, cu un sistem nereglementat solid".
Exista sau nu coruptie in Sanatate? Sunt suficiente fondurile alocate sistemului sanitar? Unde se fac greseli in gandirea reformei sistemului sanitar? La aceste intrebari au incercat sa gaseasca un raspuns cei direct implicati.

Ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza: Presedintele are date diferite de realitate

"Presedintele Traian Basescu are unele cifre putin diferite de cele reale. In acest an fondurile se ridica in total la 3,5 miliarde dolari, adica de patru ori mai mult decat in anul 1998. De asemenea, tara noastra are alocati, in acest an, 114 euro pe cap de locuitor, spre deosebire, spre exemplu, de Ungaria - 500 de euro pe cap de locuitor. In tarile central europene se cheltuieste, in medie, de patru opri mai mult cu fiecare cetatean. In Romania banii primiti pentru Sanatate sunt a zecea parte din banii primiti de sistemele sanitare din tarile UE. Faptul ca nu stim unde se duc banii este discutabil, insa este necesara o lege care sa ne permita sa urmarim destinatia banilor si modul de gestionare al acestora. Spre exemplu, eu am dat in aprilie un ordin care stabileste reguli de achizitii publice in sistemul sanitar. Astfel, aceste achizitii sunt facute in vazul tuturor si nimeni nu este favorizat".

Prof. dr. Vasile Astarastoae, secretar general al Colegiului Medicilor din Romania: Sistemul sanitar costa

"Atat timp cat este subfinantat nu se cunoaste o crestere semnificativa. La noi, bugetul Sanatatii este de 3,85 la suta din PIB, in timp ce in tarile Uniunii Europene este de 7 la suta din PIB. In Romania, cu banii alocati Sanatatii, trebuie sa facem si reforma si sa asiguram un act medical de calitate. Efectele se vor cunoaste pe termen lung. Pe de alta parte, in anul 1997, in SUA, spre exemplu, pentru acoperirea greselilor medicale s-au dat 17,2 miliarde de dolari. In ceea ce priveste coruptia din sistemul sanitar, nu pot sa fac afirmatii. Daca presedintele Traian Basescu are date concrete, sa spuna clar la nivelul caror institutii, spitale sau firme se manifesta coruptia. Am o retinere in a considera ca sistemul sanitar este corupt daca nu se aduc dovezi. In sistemul sanitar, majoritatea achizitiilor s-au facut centralizat la nivelul Ministerului Sanatatii si al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. La nivelul spitalelor abia de doi ani se fac licitatii, care sunt unele marunte".
Ovidiu Branzan, fostul ministru al Sanatatii: Basescu are dreptate - sunt grupuri de interese in jurul MS
"Este bine ca am marit bugetul Sanatatii. Bugetul din acest an este cel facut de noi, de PSD. Interesant este faptul ca presedintele Traian Basescu vorbeste despre grupuri de interese in jurul MS. Aici intr-adevar are dreptate. De ce au fost scoase de pe listele de compensate 200 de medicamente romanesti, ieftine si au fost inlocuite cu altele straine, mai scumpe? Ce se urmareste prin noua modalitate de functionare a farmaciilor: dezvoltarea anumitor retele? Probabil, Basescu are informatii si un lucru este cert: in Sanatate, la ora actuala, criza este imensa".

Marius Savu, presedintele Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente: In sistemul sanitar banii sunt putini si de aici se creeaza tensiuni

"Datele de acum cativa ani nu sunt concludente. Atunci, spre exemplu, nu functiona CNAS. In Romania se aloca fonduri pe cap de locuitor care reprezinta doar un sfert fata de cat se aloca in Ungaria. In tara noastra, bolnavii sunt identificati, cantitatile de medicamente sunt controlate. Costul per unitate de produs la noi este asemanator cu cel din tarile UE. Este obositor sa se spuna ca in Sanatate este coruptie. Exista instrumente de control care pot veni cu date si informatii concrete. In sistemul sanitar banii sunt putini si de aici se creeaza tensiuni. Aproape 70 la suta din bugetul unui spital din Romania se duc pe salarii si utilitati si doar 10-20 la suta pe achizitionarea de materiale consumabile".

George Haber, presedintele Societatii Nationale de Medicina a Familiei: Coruptia nu este la medicii de familie sau in spitale

"Incasarile sunt insuficiente: avem prea putini platitori de asigurari de sanatate, bugetul si rectificarea nu aduc fonduri mari. In ceea ce priveste coruptia despre care vorbeste presedintele Basescu nu se manifesta la nivelul medicilor de familie si al spitalelor. Nu ma pot pronunta unde este marea coruptie. Un lucru este cert: in sistemul sanitar sunt datorii istorice, care s-au acumulat in timp. Pe de alta parte, nu s-a creat un sistem de dezvoltare a medicinei primare care ar trebui sa acopere 80-90 la suta din serviciile medicale. La spitale ar trebui sa ajunga doar cazurile ce nu pot fi rezolvate la nivelul medicinei primare. Astfel si spitalele ar avea cheltuieli mai mici. In acelasi timp, nici populatia nu a fost educata sa apeleze la medicii de familie, pentru orice problema de sanatate preferand sa mearga la spital".

Ion Ciceala, directorul executiv al Asociatiei Furnizorilor de Produse Medicale: N-am nici o indoiala ca presedintele a vorbit fara a avea nici o informatie concreta

"Nu am nici o indoiala ca presedintele Traian Basescu a facut aceasta declaratie fara a detine informatii concrete. In sistemul sanitar, coruptia se manifesta sub mai multe forme. Sume uriase, insa, au mers cu precadere la medicamente. In Romania, medicamentele sunt mai scumpe decat in Vest. In acelasi timp, nu este adevarat ce spune ministrul Mircea Cinteza in ceea ce priveste rezolvarea problemei datoriilor istorice. Singura masura reala luata in Sanatate este cea a trecerii substantei active pe reteta. Inainte bolnavul facea orice ca sa ia medicamentul scris pe reteta. Acum poate alege. Inainte medicul scria pe reteta un anumit produs promovat de reprezentantele companiilor producatoare. Dotarile realizate prin sponsorizari, plata deplasarilor medicilor in strainatate au facut ca spitalele sa aiba obligatii fata de unele reprezentante. Si in Vest se practica acest lucru, insa, intr-o masura mai mica. Acolo se doreste ca acest aspect sa dispara din unitatile spitalicesti".

Dumitru Lupuliasa, presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania: Nu a fost dat nici un exemplu

"Presedintele Traian Basescu nu a dat nici un exemplu concret in ceea ce priveste coruptia din sistemul sanitar. Probabil ca are niste informatii suplimentare. Prin urmare, vrem ceva mai concret pentru a face comentarii. Noi, Colegiul Farmacistilor din Romania, suntem doar o componenta a Sanatatii care tine legatura cu conducerea sistemului sanitar".

Adrian Barea, prim-vicepresedinte al Federatiei "Sanitas": Nu ne intereseaza disputa

"Nu comentam declaratiile presedintelui Traian Basescu. Este problema presedintelui, a premierului si a membrilor Guvernului. Nu ne intereseaza aceasta disputa a dumnealor".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.