Multe dintre companiile elvetiene, care colaboreaza cu agentiile de stat din Romania, se plang de ritmul rapid in care se schimba legislatia romaneasca, precum si de birocratie, apreciaza consilierul comercial al Ambasadei Elvetiene, Dominique Petter

Multe dintre companiile elvetiene, care colaboreaza cu agentiile de stat din Romania, se plang de ritmul rapid in care se schimba legislatia romaneasca, precum si de birocratie, apreciaza consilierul comercial al Ambasadei Elvetiene, Dominique Petter.
"Legislatia romaneasca este foarte dinamica, totul se schimba foarte rapid, lucru care ar putea reprezenta o problema pentru investitorii elvetieni, in special pentru cei din domeniul farmaceutic", a declarat, pentru Rompres, Dominique Petter. Potrivit statisticilor romanesti, la sfarsitul anului 2004, in Romania erau inregistrate peste 1.300 societati mixte romano-elvetiene, cu un capital total investit de peste 290 milioane de dolari, pe locul 11 in ierarhia investitiilor directe (trei la suta din totalul capitalului direct investit). Principalele domenii pe care acestea s-au axat sunt cel energetic, turism, industria farmaceutica, industria alimentara, industria sticlei, turism sau industria chimica.
"Romania are potential foarte mare, s-au inregistrat multe lucruri pozitive in ultimii ani, iar potentialul continua sa ramana promitator si pentru urmatorii ani", a adaugat Dominique Petter. Consilierul a explicat ca este incurajator faptul ca Romania a avut o crestere economica constanta in ultimii patru-cinci ani, precum si ratele somajului relativ mici. "Se pot face afaceri bune aici, insa oamenii trebuie sa stie ca este un mediu dificil si ca trebuie sa aiba rabdare", a mentionat Petter. Totodata, Dominique Petter a precizat faptul ca investitorii sunt influentati si de evolutiile politice din Romania.

Schimburile comerciale intre cele doua tari, mai mari cu 30 la suta in 2005

Schimburile comerciale romano-elvetiene vor creste cu circa 30 la suta, in 2005, dupa ce in primele cinci-sase luni ale anului acestea au fost de circa 241,96 milioane euro (377,37 milioane franci elvetieni), a declarat Dominique Petter.
Exporturile romanesti spre Elvetia au atins, in perioada ianuarie-iunie 2005, valoarea de 59,79 milioane euro (93,26 milioane franci elvetieni), in crestere cu 36,5 la suta, fata de perioada similara din 2004.
Importurile romanesti din Elvetia au fost de 182,5 milioane euro (284,11 milioane franci elvetieni), in aceeasi perioada, cu 27,2 la suta mai mari fata de perioada similara din 2004.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.