Totalul indicilor de cost in constructii pe categorii de obiecte si pe elemente de structura a crescut cu 39,6 la suta, in primul trimestrual acestui an, fata de primul trimestru al anului 2004, respectiv cu 18,1 la suta fata de trimestrul patru al a

Totalul indicilor de cost in constructii pe categorii de obiecte si pe elemente de structura a crescut cu 39,6 la suta, in primul trimestrual acestui an, fata de primul trimestru al anului 2004, respectiv cu 18,1 la suta fata de trimestrul patru al anului trecut, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

Costul materialelor a crescut cu 51,7%

Costul mediu al materialelor a crescut cu 51,7 procente, in timp ce, pentru cladiri rezidentiale, costurile de constructie s-au marit cu 39,6 procente, pentru cladirile nerezidentiale, cu 39,4, iar in cazul constructiilor ingineresti, cu 39,7 la suta. Costurile lucrarilor de constructii noi au crescut cu 35,9 procente, lucrarile de reparatii capitale au devenit cu 40,9 procente mai scumpe, fata de trimestrul intai al anului 2004, iar lucrarile de intretinere si reparatii curente, cu 46,4 procente, releva o analiza INS. In medie, preturile de productie industriala, inregistrate in constructii in luna mai a acestui an, sunt cu aproximativ 30 de procente mai mari decat cele inregistrate in acelasi interval al anului trecut. Astfel, fata de mai 2004, extractia pietrei pentru constructii este cu 14,3 procente mai costisitoare, iar extractia nisipului cu 15,8 la suta mai scumpa. Preturile de productie pentru elementele de dulgherie si tamplarie pentru constructii sunt, fata de 2004, cu 30,7 la suta mai mari, in timp ce fabricarea articolelor din material plastic pentru constructii ridica pretul de productie in acest domeniu cu 26,1 procente, iar fabricarea vopselelor si a lacurilor ridica pretul de productie al acestora cu 6,5 procente.
Pretul de productie al articolelor ceramice pentru uz gospodaresc si ornamental a crescut cu 31,3 la suta, in schimb, fabricarea obiectelor sanitare din ceramica a adus preturi de productie cu 24,1 la suta mai mici.
Izolatorii si piesele izolante din ceramica au devenit cu 9,6 la suta mai costisitori la productie, produsele ceramice refractare, cu 11,7 la suta, iar pretul de productie al placilor si dalelor din ceramica, a crescut cu 9,8 la suta.

Costul fabricarii caramizilor s-a dublat

Fabricarea caramizilor, tiglelor si altor produse pentru constructii a adus in luna mai a acestui an preturi de productie cu 97,2 la suta mai mari decat in mai anul trecut.
Pretul de productie al cimentului a crescut cu 36,2 la suta, al varului, cu 66,9 la suta, iar al ipsosului, cu 18,7 la suta.
Fabricarea elementelor din beton pentru constructii a devenit, anul acesta, cu 61,4 la suta mai scumpa, a betonului cu 35 de procente, iar a produselor de azbociment cu 33,5 procente mai scumpa.
Taierea, fasonarea si finisarea pietrei a avut un pret de productie cu 30,4 la suta mai mare, in luna mai a acestui an, fabricarea articolelor de feronerie a fost cu 29,9 la suta mai costisitoare, iar fabricarea de suruburi, buloane, lanturi si arcuri a avut un pret de productie, cu 30,6 la suta mai scump.
Pretul de productie al utilajelor pentru extractie si constructii a crescut cu 59,9 procente, se mai arata in studiul INS.
Fata de anul 2000, cea mai mare crestere a pretului de productie a avut-o varul, care in luna aprilie a acestui an, depasea cu 385 de procente nivelul anului 2000, iar cresterea cea mai scazuta a fost inregistrata de fabricarea placilor si dalelor din ceramica, in martie 2005, respectiv de 108 procente.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.