Dupa ce, saptamana trecuta, CSM a avizat favorabil propunerile de revocare din functie a cinci din cei opt procurori aflati la conducerea Parchetelor anticoruptie, respectiv cel al instantei supreme, institutiile au ramas, practic, fara conducere.
Confuzia legata de acest aspect a fost insa amplificata de zvonul potrivit caruia celor doua Parchete le-ar fi fost remise de catre CSM ordine interioare prin care li se cerea sa asigure interimatul.
Zvonul a fost insa dezmintit de reprezentantii CSM, care au declarat ca "numirile se fac prin acelasi procedeu ca si revocarile", adica la cererea ministrului Justitiei, cu avizul consultativ al CSM si decretul prezidential semnat de Traian Basescu, insa confirmat, intr-o oarecare masura, de interimatul asigurat de Constantin Irimia (procuror-sef adjunct al Sectiei de Combatere a Infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie), procurorul care a preluat, incepand de ieri, atributiile sefului PNA, procurorul general Ioan Amarie.
In ceea ce priveste ocuparea celorlalte functii ramase vacante, cele de procurori generali adjuncti si sefi pentru trei dintre cele patru sectii, este foarte posibil ca persoanele care vor asigura interimatul sa fie numite de catre Constantin Irimia.
Pe de alta parte, reprezentantii Biroului de Presa al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ne-au precizat, ieri, ca "nu se pune problema numirii unor interimari la DIICOT, pana cand Decretele de revocare semnate de presedintele tarii nu vor fi publicate in Monitorul Oficial". "Asta ar insemna sa fie sefi la DIICOT, simultan, doua persoane", ne-au mai spus sursele amintite.
Sase numiri temporare
Parchetul National Anticoruptie (PNA) si Parchetul instantei supreme vor fi nevoite sa asigure interimatul functiilor de conducere dupa eliberarea, prin decret prezidential, a sefilor demisionari sau revocati.
Astfel, la PNA vor fi numiti sase procurori care sa asigure interimatul functiilor ocupate pana de curand de procurorul general Ioan Amarie, a adjunctilor sai, Gheorghe Suhan si Adrian Horia Miclescu, precum si a procurorilor sefi de sectie Ion Panaitescu (Sectia de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari), Vasile Draghici (Sectia de combatere a coruptiei) si Alexandru Chiciu (Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie), in timp ce Parchetul instantei supreme va desemna doua persoane care sa asigure interimatul functiilor de sef, respectiv de adjunct la Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT), ocupate pana de curand de Gheorghe Muscalu, respectiv adjunctul sau, Gratiana Petronela Daniela Isac.
Potrivit procedurii, pana la semnarea decretelor prezidentiale, conducerea este asigurata de procurorii revocati sau demisionari. O situatie speciala este la PNA, unde conducerea este asigurata de Gheorghe Suhan, la cererea lui Ioan Amarie. Ceilalti procurori, cu exceptia lui Alexandru Chiciu, ocupau inca, ieri, functiile din care au demisionat sau din care au fost revocati la cererea ministrului Justitiei, Monica Macovei.
Aviz pozitiv
Interimatul este asigurat pana la numirea, tot prin decret prezidential, a noilor sefi ai PNA si ai DIICOT. Potrivit procedurii, in perioada urmatoare, Monica Macovei va trebui sa faca propunerile pentru functiile vacante de la PNA si DIICOT, urmand ca acestea sa fie inaintate CSM, pentru avizare (aviz consultativ), si ulterior presedintelui Traian Basescu, care le va aproba prin decret prezidential.
Amintim ca, miercuri, CSM a dat, cu majoritate de voturi, aviz pozitiv pentru revocarea din functie a cinci procurori cu functii de conducere din PNA si Parchetul instantei supreme, alte trei astfel de solicitari ramanand fara obiect. In cazul Parchetului Anticoruptie, CSM a admis propunerile de revocare pentru procurorul general adjunct Adrian Horia Miclescu, precum si pentru procurorii generali sefi de sectie Ion Panaitescu si Vasile Draghici, in timp ce de la Parchetul instantei supreme a fost avizata revocarea procurorului sef de sectie Gheorghe Muscalu si a adjunctului acestuia, Gratiana Petronela Daniela Isac.
Tot miercuri, Plenul CSM a acceptat, cu unanimitate de voturi, cererile de pensionare formulate de procurorul general Ioan Amarie si de adjunctul Gheorghe Suhan. In cazul unui alt procuror pentru care ministrul ceruse revocarea - Alexandru Chiciu -, Sectia pentru procurori a CSM a decis sa trimita presedintelui Traian Basescu cererea de eliberare din functia de procuror-sef in cadrul PNA, solicitarea acestuia urmand noile prevederi legale.
Ministrul Justitiei a argumentat ca activitatea eficienta de combatere a coruptiei si a criminalitatii organizate "este vitala pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana". "In acest context, inlocuirea unora dintre procurorii cu functii de conducere care si-au dovedit ineficienta a devenit o necesitate absoluta", explica MJ. In aproximativ o saptamana, ar putea fi facute publice propunerile de numire a altor persoane, a mai afirmat ministrul Justitiei.
Despre autor:

Sursa: Curierul National
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Review E-Mobility Urban Cargo: dubița electrică de oraș cât un Smart Forfour
Sursa: green.start-up.ro
-
Startup Elites 2023: workshop-uri pentru participanți partea a III-a
Sursa: start-up.ro
-
ANPC, în mall Veranda: ce amenzi au fost aplicate și ce operatori au fost...
Sursa: retail.ro
-
Denise Rifai, despre legătura specială pe care o are cu tatăl ei: M-am născut...
Sursa: kudika.ro
-
Pe 29 septembrie avem Lună plină în Berbec, un prilej astral puternic pentru...
Sursa: garbo.ro
-
Cât ar câștiga statul din noul impozit pe cifra de afaceri
Sursa: futurebanking.ro
-
Președintele PSD al Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, prins în...
Sursa: wall-street.ro
9AM recomanda:
Urmareste-ne si pe Facebook
TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?
Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.