Iata care sunt conditiile prevazute in ordin:
Cetatenii romani care calatoresc in scopuri particulare in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state pentru care nu e necesara viza de intrare trebuie sa prezinte la iesirea di

Iata care sunt conditiile prevazute in ordin:
Cetatenii romani care calatoresc in scopuri particulare in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state pentru care nu e necesara viza de intrare trebuie sa prezinte la iesirea din tara o suma minima in valuta liber convertibila, la vedere, sau carti de credit pentru conturi in valuta.
Cuantumul sumei minime in valuta liber convertibila, de persoana, pentru fiecare zi de sedere declarata, dar nu mai putin de 5 zile, se stabileste astfel: 50 euro sau echivalent pentru Turcia si fostele tari socialiste, pentru care nu este necesara viza de intrare; 100 euro sau echivalent pentru statele din Uniunea Europeana si alte state, pentru care nu este necesara viza de intrare.
Dovada sumei se face prin una din formele:
a) suma in valuta liber convertibila, la vedere;
b) cecuri de calatorie sau carti de credit pentru conturi in valuta;
c) alte garantii financiare care fac dovada asigurarii sumei necesare, cum sunt: voucher in cazul turismului organizat ori al serviciilor turistice platite anticipat; scrisoare de garantie sau angajament de sponsorizare, semnate de persoana care gazduieste turistul roman pe teritoriul statului de destinatie si autentificate in tara respectiva; garantia legala din partea unei banci sau ordine de plata valabile, dupa caz.
Proiectul de ordin prin care este propusa modificarea acestor conditii, in vederea aplicarii exacte a prevederilor Conventiei de Aplicare a Acordului Schengen si Manualului Comun Schengen, e supus unei dezbateri publice si va intra in vigoare incepand de la 1 octombrie 2005, data pana la care va fi modificat si completat in functie de observatiile adresate de persoanele interesate, cu conditia ca acestea sa nu contravina celor doua documente europene mentionate. Respectarea de catre cetatenii romani a Acordului Schengen este cu atat mai importanta cu cat de la 1 februarie 2006 va intra in vigoare Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate. Legea prevede ca restrangerea exercitarii dreptului la libera circulatie in strainatate a cetatenilor romani poate fi dispusa, pentru cel mult trei ani, numai de instanta de judecata si numai in cazul persoanelor care au fost returnate dintr-un stat in baza unui acord de readmisie incheiat intre Romania si acel stat sau celor a caror prezenta pe teritoriul unui stat ar aduce atingere grava intereselor Romaniei sau relatiilor bilaterale dintre Romania si acel stat.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.