Ast
Bucurestiul a pierdut pozitia de cel mai ieftin oras european, fiind depasit de Kiev si Belgrad, dupa ce capitala Romaniei a urcat 21 de locuri in cel mai recent clasament mondial bi-anual realizat de The Economist Intelligence Unit (EIU).
Astfel, daca anul trecut Bucurestiul se afla pe locul 112 in clasamentul mondial, Capitala a avansat pana pe pozitia 91, in timp ce Kiev ocupa locul 93, iar Belgrad, 108. Mutatii de acest fel au avut loc si in alte zone ale clasamentului, cele mai dinamice orase, din punct de vedere al costurilor de trai, fiind cele din tarile care au aderat la UE de curand sau se afla in curs de aderare, precum si cele care nu sunt legate de euro.
Astfel, Varsovia, Praga, Budapesta si Bratislava au resimtit rapid impactul aderarii la UE in 2004, avansand cu 37, 20, 12 si respectiv 10 locuri in clasamentul mondial. Totusi, in ciuda acestor evolutii, destinatiile est-europene raman cele mai ieftine din regiune. Cel mai putin scump oras in zona euro este Lisabona, aflat pe locul 52 in topul general, chiar daca este cu doar 11% mai ieftin decat New York.
Intarirea monedei norvegiene a facut ca Oslo sa urce pe locul doi in acest an, astfel incat, cu exceptia oraselor Tokio si Osaka Kobe (locul 3), urmatoarele locuri din clasamentul privind cele mai scumpe orase din lume sunt ocupate de destinatii europene, respectiv Reykjavik, Paris, Copenhaga, Zürich, Londra, Geneva, Helsinki, Viena, Frankfurt, Milano, München, Stockholm si Berlin.
Americanii coboara in clasament
In cazul oraselor americane, evolutia a fost exact inversa, acestea coborand in clasament pe fondul deprecierii dolarului si mentinerii unui nivel neschimbat al preturilor. Rezultatul este ca nici o localitate din SUA nu se afla printre primele 30 cele mai scumpe din lume. New York, aflat pe pozitia 35, este acum mai ieftin decat orase precum Wellington, Barcelona si Seul. Totodata, costurile de trai din Canada au crescut corespunzator, Montreal si Vancouver fiind la fel de scumpe ca si Washington.
America Latina este in continuare printre cele mai ieftine regiuni din lume. Chiar daca o serie de piete, precum Brazilia si Argentina dau semne de redresare economica, 8 dintre cele mai ieftine 30 de destinatii se afla in aceasta zona. Cel mai scump oras din regiune este si in acest an Mexico (locul 68), in timp ce Bogota a inregistrat cea mai rapida evolutie, urcand 20 de locuri pana pe 88.
Tokyo, cel mai scump oras din lume
Chiar daca Tokyo ramane cel mai scump oras din lume, orasele din Asia au coborat in clasamentul general mai ales in urma deprecierii dolarului, din cele 37 de localitati incluse in sondaj doar sapte avansand in acest an. Dintre acestea, cel mai mult a urcat Seul, plasat acum pe pozitia 16 fata de 33 anul trecut.
Si Orientul Mijlociu a avut o evolutie descendenta, legaturile stranse cu dolarul si inflatia mica reducand costurile de trai in regiune, in ciuda scumpirii petrolului. Astfel, orase precum Al Khobar (102) si Amman (75) au coborat zece, respectiv sapte locuri in clasament. In schimb, multe localitati din Africa au urcat in topul mondial, cauzele tinand de rata de schimb a monedelor locale fata de euro, inflatie si cresterea economica. Cea mai spectaculoasa evolutie a fost consemnata de Zimbabwe, a carei capitala a avansat 51 de locuri, pana pe pozitia 71 la nivel mondial. Si in acest an, cel mai ieftin oras din lume este Teheran, nivelul costurilor de trai fiind mai putin de o treime din cel al New York-ului.
Romanii muncesc de trei ori mai mult pentru o paine decat englezii
Potrivit unui studiu al companiei elvetiene UBS privind puterea de cumparare a cetatenilor din 71 dintre cele mai mari orase din lume, un bucurestean trebuie sa munceasca 22 de minute pentru a cumpara un kilogram de paine.
Vecinii nostri bulgarii muncesc 20 de minute, iar ungurii, 14 minute. Un angajat din Zürich, Londra sau din Frankfurt castiga un kilogram de paine in doar sase minute de lucru.
Despre autor:

Sursa: Curierul National
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Review E-Mobility Urban Cargo: dubița electrică de oraș cât un Smart Forfour
Sursa: green.start-up.ro
-
Startup Elites 2023: workshop-uri pentru participanți partea a III-a
Sursa: start-up.ro
-
ANPC, în mall Veranda: ce amenzi au fost aplicate și ce operatori au fost...
Sursa: retail.ro
-
Denise Rifai, despre legătura specială pe care o are cu tatăl ei: M-am născut...
Sursa: kudika.ro
-
Pe 29 septembrie avem Lună plină în Berbec, un prilej astral puternic pentru...
Sursa: garbo.ro
-
Cât ar câștiga statul din noul impozit pe cifra de afaceri
Sursa: futurebanking.ro
-
Primăria Capitalei ar putea aloca 3,7 mil. lei pentru a cumpăra 100 de...
Sursa: wall-street.ro