Lichiditatea din piata la termen de la Sibiu a fost generata de volatilitatea actiunilor pe piata de capital si revenirea cotatiilor in apropierea maximelor istorice atinse in ianuarie si februarie.
Cele mai tranzactionate derivate au fost DES

Lichiditatea din piata la termen de la Sibiu a fost generata de volatilitatea actiunilor pe piata de capital si revenirea cotatiilor in apropierea maximelor istorice atinse in ianuarie si februarie.
Cele mai tranzactionate derivate au fost DESIF2 si DESIF5, fiind realizate 5.600 contracte pentru scadentele septembrie si decembrie.
Daca la inceputul saptamanii actiunile SIF 2 se puteau cumpara pe piata futures pentru scadenta septembrie cu 1,3130 - 1,32 lei, in sedinta de vineri pretul lor a urcat aproape de 1,6 lei, marcand o crestere de aproape 22%. Cresterea este si mai semnificativa pentru cei care au cumparat in aprilie, cand a fost inregistrat minimul de 1,1 lei. Raportate la investitia initiala pentru cumpararea unui contract futures (1.000 actiuni SIF 2), randamentele saptamanale pentru cumparatori au fost cuprinse intre 100 si 200%. Desigur ca aceste valori extreme sunt greu de "prins" in piata, insa un randament mediu de 50% a fost marcat de multi speculatori aflati pe pozitii long. Chiar si pentru vanzatori, corectiile inregistrate, prin scaderea cotatiilor cu 0,07 lei/contract, in cea de-a doua jumatate a sedintei de vineri, au generat oportunitati de profit. Cresteri spectaculoase s-au inregistrat si pentru scadenta decembrie, pretul urcand de la 1,43 la 1,6550 lei, fata de 1,12 lei, minim atins in iulie.
O situatie asemanatoare s-a inregistrat pe piata contractului DESIF5, unde pretul a oscilat intre 1,5330, la inceputul saptamanii si 1,8740 la deschiderea sedintei de vineri, pentru ca la inchiderea pietei cotatiile sa coboare la 1,7400 lei. Pentru sfarsitul anului, cotatiile au urcat de la 1,6399 la 2 lei, mai sus cu 0,62 lei fata de inceputul lui iulie.

Corectie rapida la cresterile puternice de joi ale actiunilor SIF

Titlurile Societatilor de Investitii financiare (SIF) au inchis saptamana in scadere, piata aplicand o prima corectie foarte rapida la cresterile spectaculoase din sedinta de joi, cand aceleasi actiuni au urcat cu pana la 15%.
Preturile actiunilor SIF au pierdut aproximativ jumatate din avansul inregistrat in ziua precedenta. Valoarea transferurilor a fost mai putin spectaculoasa decat joi, dar s-au inregistrat volume peste mediile zilnice normale.
In topul lichiditatii conduce SIF Banat - Crisana, cu operatiuni de 16,13 milioane lei, insa la nivelul pretului a pierdut 5,88%.
Investitorii au tranzactionat puternic si actiunile emise de SIF Moldova - 10,89 milioane lei si SIF Oltenia - 9,19 milioane lei. Valoarea de transfer a titlurilor societatii din Bacau a coborat cu 3,95%, in timp ce actiunile SIF Oltenia au suferit o scadere mai ampla, inchizand sedinta cu 5,62% mai jos decat joi.
SIF Transilvania si SIF Muntenia au pierdut cate 6,74%, respectiv 4,03%. Transferurile cu actiuni SIF Transilvania au cumulat 4,7 milioane lei, in timp ce vanzarile de titluri emise de SIF Muntenia au totalizat 2,03 milioane lei.
Trendul descendent al SIF a determinat o evolutie similara pe ansamblul intregii piete bursiere, o exceptie notabila fiind Rompetrol Rafinare, pentru care s-a consemnat o crestere a pretului cu 3%. Investitorii au cumparat actiuni ale rafinariei in suma de 6,3 milioane lei.
Caderea SIF s-a reflectat partial in dinamica titlurilor emise de banci, BRD suferind o reducere a pretului cu 2%, pe o lichiditate de 1,9 milioane lei. Actiunile Banca Transilvania au inchis sedinta la 0,885 lei, nivel cu 1,67% mai mic fata de joi.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.