M.V., Fagaras: Primaria nu-mi rezolva restituirea terenului confiscat si nici nu am primit contravaloarea cladirii care s-a aflat pe acest teren si care a fost demolata.
Raspuns: Potrivit Legii 10/2001, entitatea investita cu solutiona

M.V., Fagaras: Primaria nu-mi rezolva restituirea terenului confiscat si nici nu am primit contravaloarea cladirii care s-a aflat pe acest teren si care a fost demolata.
Raspuns: Potrivit Legii 10/2001, entitatea investita cu solutionarea notificarii sau, dupa caz, unitatea detinatoare, are obligatia sa se pronunte in 60 de zile de la data depunerii actelor doveditoare. Art. 451 alin 2 lit. a, inserat de pct. 75 Titlul I din Legea 247/2005, prevede ca tergiversarea nejustificata a solutionarii notificarii persoanei indreptatite constituie contraventie. in cazul autoritatilor administratiei publice locale, constatarea contraventiilor savarsite in cadrul procedurii administrative revine prefectilor, iar aplicarea sanctiunilor revine Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (cu sediul in Bucuresti, str. Smardan, nr. 3). Controlul se dispune din oficiu, fie la solicitarea persoanei vatamate.
Giorgica Florescu, Bucuresti: Sunt chiriasa intr-o casa nationalizata, iar noul proprietar cere eliberarea imobilului. Unde sa ma duc si ce sa fac, pentru ca am trei copii?
Raspuns: De la data emiterii dispozitiei/deciziei de restituire in natura, noul proprietar are obligatia sa incheie cu chiriasii un nou contract de inchiriere pentru 5 ani. La expirarea termenului de inchiriere stabilit de OUG nr. 40/1999 chiriasul are dreptul la reinnoirea contractului, pentru aceeasi perioada, daca partile nu modifica prin acord expres durata incheierii. Sunt anumite situatii limitativ prevazute de art 14 alin 2 din OUG nr. 40/1999, in care proprietarul poate refuza reinnoirea contractului. in momentul de fata se lucreaza la un proiect avand ca scop diminuarea impactului social pe care-l genereaza aplicarea legilor proprietatii. Acest act normativ are in vedere atragerea de fonduri si construirea de locuinte pentru persoanele ale caror venituri nu le permit a inchiria, a cumpara sau a construi o locuinta in conditii normale de piata.
I.M., Bucuresti: Cum se pot valorifica titlurile de valoare nominala emise de Ministerul Finantelor Publice?
Raspuns: Titularii titlurilor de valoare nominala, in vederea valorificarii acestora, vor trebui sa urmeze procedura reglementata de aceste prevederi legale. Prin urmare, titularii titlurilor sau imputernicitii acestora vor depune la Secretariatul Comisiei centrale, incepand din 9 august 2005, o cerere de convertire a acestor titluri de valoare nominala in titluri de despagubire. La aceasta cerere vor anexa, in original, titlurile de valoare nominala. Procedura nu este aplicabila celor care au decizii emise prin care li se confera dreptul de a primi alte masuri reparatorii, sau titluri de valoare nominala, dar care nu au fost emise de Ministerul Finantelor.
Vasile Grigorescu, Bucuresti: As vrea sa aflu amanunte despre actiunile la Fondul Proprietatea si daca pot sa-mi aleg societatea la care sa fiu actionar.
Raspuns: Titlurile de despagubire se vor converti in actiuni la Fondul Proprietatea. Fac precizarea ca aceste actiuni acordate nu sunt actiuni la societati, ci chiar la Fond. Actiunile Fondului vor fi tranzactionate la Bursa de Valori. in termen de 30 de zile de la infiintarea fondului va fi demarata procedura de acceptare a tranzactionarii acestor actiuni la Bursa.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.