Exact in urma cu cinci ani, in august 2000, marina rusa a anuntat ca un submarin atomic care ii apartinea a esuat pe fundul Marii Barents. Explicatia accidentului a fost o explozie a unei torpile aflate la bordul submersibilului. Orice tentativa de a
Exact in urma cu cinci ani, in august 2000, marina rusa a anuntat ca un submarin atomic care ii apartinea a esuat pe fundul Marii Barents. Explicatia accidentului a fost o explozie a unei torpile aflate la bordul submersibilului. Orice tentativa de a contacta echipajul de pe Kursk a fost sortita esecului.
Imediat, mai multe tari si-au oferit sprijinul in incercarea de a salva marinarii prizonieri pe fundul marii. Moscova a declinat in prima faza orice ajutor extern, insa si-a dat seama ca este depasita de situatie.
incercarile de a aduce la suprafata echipajul format din 118 oameni au fost abandonate timp de mai multe zile, din cauza vremii nefavorabile si a curentilor submarini deosebit de puternici. Cand operatiunile au fost reluate, sansele ca vreunul din marinari sa mai fie in viata scazusera dramatic.
Echipele de salvare au reusit sa ajunga de mai multe ori la submarinul avariat, dar, de fiecare data, au esuat in tentativa de a izola bresa prin care apa patrundea in interiorul navei. Dupa cateva zile de la debutul tragediei, oficialii din marina rusa isi exprimau pesimismul in legatura cu posibilitatea ca vreunul din cei 118 marinari sa mai fie in viata. Dupa 7 zile de incercari de salvare, toti marinarii aflati la bord au fost declarati morti.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.