UDMR si PC trebuie sa se hotarasca, in aceasta saptamana, daca raman sau sunt date afara din Palatul Victoria. Guvern minoritar sau inlocuirea lui Nastase si Vacaroiu de la conducerea Parlamentului, acestea sunt cele doua variante propuse de Alianta

UDMR si PC trebuie sa se hotarasca, in aceasta saptamana, daca raman sau sunt date afara din Palatul Victoria. Guvern minoritar sau inlocuirea lui Nastase si Vacaroiu de la conducerea Parlamentului, acestea sunt cele doua variante propuse de Alianta partenerilor de guvernare.
Dupa scenariul esuat al anticipatelor, PNL si PD vor acum sa scape de PSD, cu sau fara ajutorul lui Marko Bela si Dan Voiculescu. Liderii Aliantei se intalnesc azi pentru a stabili concret cum pot fi inlocuiti Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu de la conducerea Camerei Deputatilor si Senatului. Insa cei doi nu sunt singurii de pe lista neagra a liberalilor si democratilor.
Puterea doreste schimbarea modalitatii de inlocuire a sefilor de Consilii Judetene, un proiect de lege in acest sens fiind in stand-by la Senat.
Liderii PNL si PD vor cere partenerilor de guvernare sa se hotarasca daca ii sprijina sau nu in intentiile lor, mai ales ca termenul scadent se apropie. O decizie in privinta modificarii Regulamentului Camerei Deputatilor, care ar permite inlocuirea lui Adrian Nastase din functia de presedinte al acestui for, urmeaza sa se ia la inceputul lui septembrie. Tot atunci, proiectul de lege care prevede modificarea procedurii de revocare a presedintilor de Consilii Judetene trebuie sa primeasca votul senatorilor. Liberalii si democratii vor sa stie daca reprezentantii UDMR si PC ii ajuta, in caz contrar singura solutie a Aliantei este renuntarea la formatiunile conduse de Marko si Voiculescu si formarea unui Guvern minoritar.
Daca UDMR si-a anuntat deja intentia de a merge alaturi de PNL si PD in continuare, PC nu s-a decis deocamdata.

PSD iese la atac

De cealalta parte, PSD sustine ca nu va ceda "santajului" prin care se incearca schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului. "PSD nu va ceda la acest santaj sub nici o forma. Asta pentru a clarifica anumite speculatii care s-au facut in ultimul timp. PSD sprijina neechivoc presedintii celor doua Camere ale Parlamentului. Nu suntem dispusi sa facem nici un pas inapoi, pentru ca aceste functii sunt legitimate de votul popular. PSD a castigat alegerile parlamentare, deci este firesc ca el sa detina presedintia Camerei Deputatilor si a Senatului. Orice sovaire a noastra ar insemna o lipsa de respect fata de cei care ne-au votat in toamna, iar partidul nu-si va nesocoti alegatorii", a declarat, ieri, Mircea Geoana.
Un ton mult mai dur il are unul dintre cei vizati de liberali si democrati. "Nu este vorba de schimbarea mea sau a lui Nicolae Vacaroiu. Este vorba despre doua functii care revin PSD, in baza rezultatelor alegerilor parlamentare din 2004. Traian Basescu si Alianta vor sa impuna celor 22 milioane de romani dictatura totala, folosind epurarea politica si la nivelul Parlamentului, si la nivelul Consiliilor Judetene", sustine, intr-un interviu acordat Mediafax, Adrian Nastase. El este sigur ca demersul de inlocuire a presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului va esua, fiind in contradictie cu prevederile Constitutiei. "In articolul 61 din Constitutie scrie foarte clar ca presedintele Camerei Deputatilor si presedintele Senatului se aleg pe durata mandatului Camerelor. Adica o data ce au fost alesi, ei isi exercita functia pana la alegerile parlamentare urmatoare. Degeaba spun ca se va modifica regulamentul. Nici un regulament nu poate sa contrazica litera Constitutiei", sustine Nastase.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.