trecere a frontierei". Sambata noaptea, dupa intrarea in vigoare a noului ordin, au revenit in tara 8.688 de cetateni romani, dintre care 215 nu indeplineau conditiile legale de calatorie in spatiul Schengen, fiind introdusi in baza de date a Insp
trecere a frontierei". Sambata noaptea, dupa intrarea in vigoare a noului ordin, au revenit in tara 8.688 de cetateni romani, dintre care 215 nu indeplineau conditiile legale de calatorie in spatiul Schengen, fiind introdusi in baza de date a Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Arad. La o ora dupa miezul noptii a sosit in Vama Nadlac chestorul principal Nelu Pop, de la Inspectoratul General al Politiei de Frontiera (IGPF), care a declarat ca va face un control la punctele vamale din vestul tarii, in special la Nadlac, Turnu, Varsand, Salonta si Bors. "Am dispus detasarea a 40 de cadre angajate ale IGPF care vor ajuta la desfasurarea controalelor vamale, dar vor asigura rotirea astfel incat polititstii de frontiera sa nu fie tentati la savarsirea actelor de coruptie. Exista la nivelul intregii tari cateva cazuri de politisti de frontiera suspectati de coruptie, insa pana la finalizarea anchetelor nu putem face public nici un nume", a precizat Nelu Pop. Politistii de frontiera au lucrat la foc continuu pentru scurtarea timpului de asteptare. Au fost amenajate sapte benzi pe fluxul de intrare in tara si alte cinci benzi de pe fluxul de iesire au fost degajate. Potrivit autoritatilor aradene, pana duminica dimineata 70 de cetateni romani nu au putut justifica depasirea termenului de sedere. Acestia au fost introdusi in baza de date informatizata a IJPF Arad. Controalele s-au intensificat si pe fasia de frontiera, pentru a preintampina tentativele de trecere frauduloasa a granitei.

S-a intors in Germania sa ia actele de la patron

Multi dintre romanii care au revenit acum in tara sunt din cei care facusera cale-ntoarsa de la granita, in urma cu o saptamana, de teama sa nu ramana fara pasapoarte. "M-am dus 2.000 de kilometri inapoi pana in Germania pentru a aduce permisul de munca", ne-a povestit Martin Toader, un aradean plecat la lucru in Germania. "Cand am ajuns la Nurnberg, patronul german stia deja din presa ce s-a intamplat si radea de noi in hohote. Am consumat benzina, a trebuit sa-mi cumpar de mancare, nu mai vorbesc de nervii pe care mi i-am facut. Cine imi plateste mie aceste daune? Daca nu era mama bolnava in tara nu mai puneam niciodata piciorul in Romania", a mai spus, cu amaraciune, aradeanul.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.