14 dosare penale aflate pe masa politistilor si inspectorilor de Mediu au legatura cu modul de exploatare a unor acumulari piscicole si inundatiile din aceasta vara. Printre cei vizati de anchetele penale se afla administratorii unor iazuri din judet

14 dosare penale aflate pe masa politistilor si inspectorilor de Mediu au legatura cu modul de exploatare a unor acumulari piscicole si inundatiile din aceasta vara. Printre cei vizati de anchetele penale se afla administratorii unor iazuri din judetul Olt si ai barajului Calimanesti. Potrivit Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), acestia sunt acuzati de infractiuni prevazute de Legea apelor,precum si abuz si neglijenta in serviciu.
Unul dintre dosare priveste exploatarea defectuoasa a barajului de la Calimanesti (judetul Vrancea), aflat pe raul Siret. Potrivit MAI, IPJ Vrancea face cercetari privind comiterea infractiunii de neglijenta in serviciu de catre persoanele care au exploatat in mod defectuos acest baraj.
Revarsarea Siretului a provocat, in luna iulie, cele mai grave inundatii din ultimele decenii, soldate cu 17 morti numai in judetele din Moldova. Zeci de localitati din lunca Siretului au fost evacuate, din cauza viiturii ce a urmat deschiderii barajului de la Calimanesti.
Potrivit MAI, alte incalcari ale legii au fost descoperite la acumularile Sinesti, Movileni si Crampoia (judetul Olt), unde au aparut brese in urma cantitatilor mari de precipitatii, dar si ca urmare a exploatarii defectuoase a acestora.
Inspectorii Agentiei Nationale a Resurselor Minerale (ANRM) au intocmit o nota de constatare in care au remarcat faptul ca proprietarii sau beneficiarii contractelor de concesiune nu au exploatat in conditii de siguranta acumularile respective. Notele de constatare mentionate au fost inregistrate de catre IPJ Olt ca dosare penale. Astfel, se precizeaza in comunicat, sunt cercetati de Politie in acest caz Cristian N., proprietarul Lacului de Acumulare Movileni, Dumitru S., administrator al SC Savu - Lal SRL Crampoia, si Florea M., concesionar al Lacului de Acumulare Sinesti Potcoava.

Cercetarile, supravegheate de procurori

Potrivit prevederilor legislative invocate de MAI, "executarea, modificarea sau extinderea de lucrari, constructii ori instalatii pe ape sau care au legatura cu apele fara avizul de gospodarire a apelor sau fara notificarea unei astfel de lucrari, precum si darea in exploatare de unitati fara punerea concomitenta in functiune a retelelor de canalizare, a statiilor si instalatiilor de epurare a apei uzate, potrivit autorizatiei de gospodarire a apelor constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la unu la trei ani sau cu amenda de la 300 la 500 de milioane de lei (vechi - n.r)".
MAI arata ca, in cadrul acelorasi verificari, a fost deschis un dosar penal pentru neglijenta in serviciu in legatura cu distrugerea podului de cale ferata situat pe raul Putna, intre statiile CFR Focsani si Putna-Seaca. Pentru clarificarea responsabilitatilor penale si pentru stabilirea legaturii de cauzalitate intre exploatarea defectuoasa a acumularilor si iazurilor piscicole si crearea pagubelor identificate, cercetarile sunt continuate sub supravegherea procurorilor, sustine MAI.
Verificarile la acumularile si iazurile piscicole au avut loc in perioada 15-28 iulie si au fost derulate de efective de Politie in colaborare cu inspectorii de specialitate din cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, Agentiei Nationale a Resurselor Minerale si Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.
Cercetarea a vizat legalitatea atribuirii si darii in folosinta a barajelor, lacurilor de acumulare si a iazurilor, precum si a modului in care acestea sunt exploatate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.