"Marea, singura noastra dependenta". Acesta este sloganul campaniei demarate pe 25 iulie a.c. pe litoral si care se doreste a fi un avertisment impotriva mortii albe. Distractie maxima si atragerea a cat mai multor tineri in activitati de prevenire a

"Marea, singura noastra dependenta". Acesta este sloganul campaniei demarate pe 25 iulie a.c. pe litoral si care se doreste a fi un avertisment impotriva mortii albe. Distractie maxima si atragerea a cat mai multor tineri in activitati de prevenire a consumului de droguri sunt obiectivele manifestarilor care se desfasoara in statiunile de la malul marii. "Salvati Copiii" si Agentia Nationala Antidrog (ANA) au declansat ofensiva impotriva "prafurilor", inspirandu-se din experienta altor state care au derulat cu succes acest gen de actiune. 55.000 de euro a costat acest proiect la care participa si aproximativ 80 de voluntari.
Prevenirea consumului de droguri in randul adolescentilor vine ca o necesitate atata vreme cat 6 tineri dintr-o suta care s-au aliat cu moartea alba au sub 18 ani.
Un studiu al Directiei de Sanatate Publica a evidentiat faptul ca 10% dintre liceeni au declarat ca au incercat sa prizeze cel putin o data, experientele incepand chiar la 12-13 ani.
De asemenea, in centrele de invatamant, numarul consumatorilor de marijuana si amfetamine s-a dublat fata de anul 1999, iar cel de ecstasy s-a triplat. In acelasi timp, a crescut cu 11% si dorinta de a fuma, iar consumul bauturilor alcoolice s-a amplificat cu 85%, in raport cu situatia existenta inainte de 2000.
Exploatand la maximum ravagiile pe care le produc aceste vicii, "Salvati Copiii" si ANA au pus la punct o strategie de descurajare a tinerilor, determinandu-i sa aleaga altfel de distractii in locul seringilor infipte in vena. In conformitate cu Evaluarea Rapida de Situatie (Rapid Assessment) referitoare la consumul de droguri in Bucuresti, realizat de ANA, au fost identificati 24.000 de utilizatori de droguri injectabile.

Voluntarii, piesa de rezistenta

Prin intermediul a 80 de voluntari, care bat zilnic in lung si-n lat plajele de la malul marii, tinerii pot afla cum pot fugi din calea pieirii, iar cei care deja au patruns in aceasta lume si au recunoscut ca se drogheaza sunt sfatuiti sa apeleze la specialisti pentru a urma tratamente de dezintoxicare. Testele de cultura generala in acest domeniu adresate turistilor stabilesc exact cat de instruiti sunt in aceasta privinta si daca stiu cum sa se fereasca de ispite.
Desi reticenti la inceput, auzind despre ce este vorba, dupa ce au fost intervievati de voluntari (unii dintre ei chiar psihologi), multi tineri au recunoscut ca au incercat cel putin o data drogurile. Un altul a recunoscut nonsalant ca prietenul sau cultiva marijuana pe balcon, avand astfel provizii din belsug pentru petrecerile pe care le organizeaza. Pana pe 21 august a.c., voluntarii, care impart sepcute, rucsacuri si pliante pot fi intalniti in Mamaia, Constanta, Eforie Nord si Sud, Costinesti, Olimp, Neptun, Jupiter, Venus, Saturn, Mangalia si Vama Veche. "Beneficiarii directi ai acestei campanii sunt tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 25 de ani, iar mesajul nostru este unul cat se poate de simplu: drogurile ucid. Incercam prin astfel de initiative sa reducem consumul de substante interzise in randul adolescentilor care isi petrec vacanta la mare, sugerandu-le altfel de distractii, cu adevarat sanatoase", ne-a declarat subcomisar Andra Chesaru, din cadrul ANA.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.