Unii reprezentanti ai organizatiilor patronale considera ca seful statului a fost evaziv cand a vorbit despre posibila corupere a unor ministri de catre diversele grupuri de interese economice

Presedintele Traian Basescu a aruncat o no

Unii reprezentanti ai organizatiilor patronale considera ca seful statului a fost evaziv cand a vorbit despre posibila corupere a unor ministri de catre diversele grupuri de interese economice

Presedintele Traian Basescu a aruncat o noua umbra de indoiala asupra eficientei Guvernului pe care in urma cu o jumatate de an l-a propus. A anuntat ca unii ministri sunt in pericol sa intre sub influenta grupurilor de interese. Chiar daca seful statului nu a facut nici o nominalizare, premierul Tariceanu a precizat ca va cere rapoarte de la institutiile abilitate. Chestionati pe aceasta tema, oamenii de afaceri considera ca afirmatia presedintelui poate avea la baza vulnerabilitatile actualului Executiv.

Ovidiu Nicolescu, presedinte CNIPMMR: "Presedintele a lasat loc de interpretari"

"Nu intentionez sa intru intr-o polemica pe aceasta tema cu presedintele Traian Basescu, dar cred ca cel mai bine pentru a nu lasa loc de interpretari ar fi fost sa precizeze ca afirmatiile sale nu se refera la asociatiile oamenilor de afaceri, patronate, camere de comert. In calitate de presedinte al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii ma vad nevoit sa spun ca nu mi se pare normal sa se discute despre grupurile de interese economice la modul general, pentru ca in acest caz desfiintam notiunea de parteneriat social. O astfel de situatie ne-ar aduce mari deservicii si cred ca ar fi bine ca seful statului sa faca aceasta nuantare. Pe de alta parte, cred ca presedintele are dreptate cand atentioneaza Guvernul sa nu intre sub influenta grupurilor de interese oculte. E firesc sa aiba aceasta preocupare".

Cristian Parvan, secretar general AOAR: "Care grupuri de interese cer majorarea TVA?"

"Daca presedintele a cerut Guvernului sa actioneze doar sub influenta programului de guvernare de ce nu lasa TVA la 16 la %, asa cum prevede programul de guvernare al Aliantei? Care grupuri de interese cer majorarea TVA? Trecand peste acest aspect, este evident ca presedintele Basescu are informatii despre modul in care se manifesta unele grupuri de interese. Problema e daca acele grupuri de interese actioneaza legitim sau nu. E nevoie de o lege a lobby-ului, pentru ca, spre exemplu, opinia publica sa stie ca eu promovez interesele producatorilor de lapte. Chestiunea negativa apare atunci cand anumite grupuri duc la lezarea intereselor statului. In astfel de situatii trebuie insa sa intervina organele abilitate. Dar daca tot se vorbeste despre acest fenomen, de ce nu se face nimic in cazul defrisarilor ilegale, amenajarilor hidrografice. Se lanseaza acuzatii, dupa care nu se mai face nimic. De ce daca se stie de existenta acestor grupuri nu se face nimic? Avertismentul presedintelui este intemeiat, dar cel mai nimerit ar fi ca institutiile statului sa-si faca datoria asa cum trebuie".

Alexandru Dobre, membru ARACO: "Autostrada Bucuresti-Brasov, blocata de interese obscure"

"Poate ca pe undeva presedintele Basescu are dreptate. In calitate de antreprenor de constructii am adunat o multime de materiale despre demararea lucrarilor la constructia autostrazii Bucuresti-Brasov. Studiile noastre au relevat faptul ca aceasta autostrada ar avea un trafic atat de intens, incat s-ar autofinanta. S-ar relansa o activitate de productie, iar statul roman nu ar avea decat simpla calitate de spectator. Ei bine, in acest caz au aparut grupuri de interese obscure care sustin ca aceasta autostrada ar trebui sa se faca in alta parte. Nu intelegem de unde atata incrancenare de a nu tine cont de argumentele care sustin necesitatea acestei autostrazi. In concluzie, nu ne indoim ca blocarea inceperii construirii autostrazii Bucuresti-Brasov sa vina din zona intereselor de care a vorbit seful statului".

Adrian Izvoranu, director general ACPR: "Basescu e evaziv"

"Declaratia presedintelui Basescu o caracterizez ca fiind evaziva. Daca e vorba de cateva persoane sau grupuri restranse care actioneaza impotriva intereselor Romaniei atunci suntem intr-o situatie grava, iar cercetarile trebuie duse pana la capat. Influentele personale trebuie demascate. Daca insa e vorba de grupuri de interese organizate nu e nimic anormal. Un patronat care influenteaza Guvernul reprezinta un fapt pozitiv. Daca in schimb exista grupuri de interese neoficiale care isi procura avantaje, cele care trebuie sa isi faca datoria sunt organele abilitate".

Mihai Ionescu, presedinte ANEIR: "Credibilitatea Guvernului e pusa la indoiala"

"Faptul ca dupa sase luni acest Guvern este suspectat de presedintele care l-a propus si validat da de inteles ca e un Executiv vulnerabil. Am vrea sa credem ca afirmatiile sefului statului sunt simple atentionari care nu au la baza suspiciuni sau fapte reale. Daca ar fi asa, sub semnul intrebarii ar fi pusa nu numai credibilitatea Guvernului, ci si a Romaniei la nivel european".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.