Conform legii, substantele pentru protectia plantelor trebuie reomologate la fiecare cinci ani
Pesticidele intrate in tara sunt insotite de buletin de analiza si certificat de calitate, dar rareori se verifica daca produsul din interior coresp

Conform legii, substantele pentru protectia plantelor trebuie reomologate la fiecare cinci ani
Pesticidele intrate in tara sunt insotite de buletin de analiza si certificat de calitate, dar rareori se verifica daca produsul din interior corespunde cu certificatul de calitate
Produse de uz fitosanitar interzise de cativa ani in Uniunea Europeana sunt inca folosite fara nici o restrictie in Romania

Desi un pomicultor cheltuieste peste 50 de milioane la hectar pe tratamente pentru combaterea daunatorilor, se pare ca substantelenu mai dau rezultateleasteptate. O cauza ar putea fi modificarea conditiilorclimatice, o alta, calitatea slaba a unor pesticide care se comercializeaza la noi in tara. Cert este ca, la ora actuala, starea fitosanitara in pomicultura este dezastruoasa.
Potrivit specialistilor, acest lucru va influenta direct productia din 2006. Recolta de anul acesta se estimeaza la 30 la suta din cea de anul trecut.
Localitatea Voinesti Dambovita este renumita ca una dintre cele mai mari zone pomicole din tara noastra. Ea cuprinde peste 4.200 de hectare cu plantatii pomicole, din care 2.600 ha plantatii de mar, iar productia de fructe de aici este cu mult peste media pe tara, putand ajunge chiar la 30-50 de tone pe hectar. In Voinesti traiesc circa 6.000 de familii care isi asigura existenta numai din productia de fructe. In aceasta zona, se poate spune, pomicultura este un mod de viata. Fiecare familie stapaneste in medie un hectar, dar costurile de intretinere a pomilor sunt foarte ridicate. Locuitorii din Voinesti se plang ca, desi isi investesc toti banii in substante, acestea nu mai dau randamentul scontat. Si in pomicultura, daca ai pierdut un an, abia peste doi-trei ani mai poti avea recolta. Cu singura conditie ca, in tot acest timp, sa continui sa investesti.
Din ceea ce am vazut la fata locului si din spusele specialistilor, anul acesta pomicol este compromis. "Toata Valea Dambovitei - Valeni, Malu cu Flori, Candesti, Pucheni, Pietrari - e prapad. Nicicand nu au fost atate boli si atatea insecte", ne-a declarat Ion Oprea, presedintele Asociatiei Pomicultorilor din Dambovita (APD). Presedintele APD afirma ca a facut in repetate randuri sesizari la Ministerul Agriculturii referitor la starea dezastruoasa in pomicultura, i s-a promis ca va veni o echipa de specialisti, dar, desi a trecut atata timp, nu a venit nimeni la fata locului. "De trei ani de zile facem o nota informativa catre Ministerul Agriculturii privind problemele din pomicultura si nu ne ia nimeni in seama. Noi nu avem un reprezentant pentru productia pomicola in cadrul ministerului. In Consiliul pe produs, suntem trecuti la productie vegetala, cu graul si cartoful la un loc", a precizat acesta.

In conditiile modificarilor climatice, tratamentele nu mai dau randament

Conform legii, substantele pentru protectia plantelor trebuie reomologate la fiecare cinci ani. Reomologarea se face in baza unei cereri a producatorilor si nu se stie daca aceste substante mai corespund bolii pentru care au fost omologate. Substanta Kumulus, de pilda, a fost omologata in anul 1973, dar e putin probabil ca de atunci isi mai pastreaza aceeasi capacitate de a avea efect. "Pomii arata foarte rau, productia de fructe este minima. Daca vom mai avea un an de genul acesta, o sa parasim plantatiile", s-a plans presedintele ADP. "Pe langa faptul ca boala compromite recolta din anul acesta, ea o afecteaza si pe cea urmatoare, pentru ca daca nu este mentinuta o stare de vegetatie corespunzatoare a pomilor, atunci in primavara mugurii de rod nu se vor mai diferentia de cei vegetativi si productia va fi zero", a declarat acesta.
Desi au fost aplicate tratamente intensive, efectuate de specialisti, se pare ca substantele nu isi mai fac efectul. O cauza ar fi, in opinia presedintelui APD, modificarea conditiilor climatice.
"In conditiile climatice din ultimii ani, substantele nu mai au acelasi efect. Pana acum 3 ani, dadeau randament, insa acum acestea trebuie reomologate din doua motive: modificarea climei si posibilitatea sa fi aparut tulpini rezistente la boli. Substantele trebuie sa faca fata conditiilor noastre", ne-a explicat Ion Oprea.
Acesta a mai spus ca a discutat si cu reprezentantii firmelor de pesticide, dar acestia sustin ca tratamentele fie nu au fost date la timp, fie nu s-a respectat reteta. "Sunt meseriasi care lucreaza in domeniu de atatia ani, care au efectuat tratamentele la timp si tot nu au dat rezultate. Insecticidul trebuie sa-si faca efectul intr-o zi, dar dai cu el si nici nu se cunoaste. Si cei care nu se pricep ce fac? Multa lume a luat substante pe credit, pentru la toamna, iar acum nu au de unde sa plateasca, pentru ca productia le este compromisa", a declarat Oprea.
Acesta este de parere ca substantele de uz fitosanitar trebuie reomologate: "Cerem reomologarea lor pentru ca la hectar costurile sunt foarte mari. La anul se preconizeaza ca vremea va fi la fel. Ce vom face in primavara? Cei abilitati sa raspunda sunt cei de la Directia Fitosanitara din cadrul Ministerului Agriculturii. Cheia este la ei. Substantele care sunt in comert au toate avizele la momentul actual, dar ele nu mai sunt eficiente. Trebuie gasita solutia - la Bucuresti".

Haos in tratamente

In Voinesti exista o Statie de Prognoza si Avertizare, care emite buletine de informare despre bolile si daunatorii ce apar si anunta ce substante trebuie sa se foloseasca.
Mai multi pomicultori din Voinesti cu care am discutat sustin insa ca produsele de uz fitosanitar, chiar recomandate, nu isi mai fac efectul. Din aceasta cauza, oamenii sunt disperati, ajungand sa dubleze cantitatile si sa amestece tratamentele intre ele. Desi Directia Fitosanitara Targoviste este cea dintai care ar trebui sa faca constatari si sa sesizeze apoi Ministerul Agriculturii, pentru a se veni cu solutii, oamenii se plang ca nu vine nimeni sa controleze starea pomilor si sa verifice substantele. Iata cateva opinii:

Petre Gheorghe, directorul Statiunii Pomicole Voinesti - Produsele de tratare a plantelor sunt mult mai ieftine la straini

"Pe fondul infectiei de anul trecut, anul acesta infectia este foarte puternica. O sa facem 16-17 tratamente. Investim in jur de 50 de milioane de lei pe hectar numai pe substante, dar la acestea se adauga si cheltuielile de aplicare a tratamentelor, care ajung la peste 20 de milioane de lei la hectar. Aplicarea unui singur tratament la hectar costa un milion si jumatate. Si totusi, produsele de tratare a plantelor - erbicide, pesticide, fungicide - sunt mult mai ieftine la straini. Pe langa aceasta, ei beneficiaza de multe facilitati, taxe vamale zero, credite cu dobanzi mici si pe o perioada intinsa".

Dumitru Popescu - Daca nu li se aplica tratamente, pomii ajung lemne de foc

"Mafia substantelor este exact ca mafia drogurilor. Numai ca, in pomicultura, oamenii trebuie sa cumpere neaparat si ei de acest lucru profita. Daca nu aplici tratamente deloc, peste un an - doi, pomii trebuie scosi: ii faci lemne de foc. Anul acesta, datorita precipitatiilor abundente, a fost o presiune asa de mare de infectie, incat acum n-am mai facut fata. S-au facut tot felul de combinatii de produse. Eu cred ca sunt vechi, le reambaleaza, le dau alt termen de garantie. Substantele care intra in tara nu sunt controlate de nimeni, nu sunt verificate. Substantele imbuteliate la Brasov, de pilda, au culoarea mult mai deschisa si nu au miros. Mai sunt substante omologate pana acum la grau si le-au bagat la pomicultura, pentru ca nu erau cerute".

Ion Mocanu - Trebuie sa salvam ce mai e de salvat

"Intr-un an normal, se aplica intre 12 si 14 tratamente, dar anul acesta ne vom duce la 18 tratamente, ca sa salvam ce mai avem de salvat. Pana acum am stropit
de 12 ori, din 7 in 7 zile. Una am dat-o la patru zile, pentru ca intrase boala si atunci am bagat dublura. Pentru un hectar si jumatate, m-a costat pana acum 80 de milioane de lei. Cinci milioane numai la un stropit. Rapanul marului a atacat frunza si a atacat si merele".

Gavrila Mihai, consilier agricol al Primariei Voinesti - Costul substanteloreste cel mai apasator

"Se vaita pe buna dreptate. Si anul trecut, si acesta, investitiile sunt foarte mari in pomicultura. Cel mai apasator este costul substantelor. Sunt scumpe, cumparate de la firme autorizate si nu si-au facut efectul".

Ion Neagu, ing. horticol de la Centrul Agricol Pucheni - Substantele sunt "lungite" in Romania

"Pana acum am dat de 5-6 ori cu tratamente si nu si-au facut efectul. Am dublat cantitatea si degeaba. Nu baga substanta activa. Marfa e adusa din import, de la firme de renume, dar le ambaleaza in Romania si le lungesc. Pe ele scrie ca au 14-15 zile remanenta, dar am dat la 7 zile si nu si-au facut efectul. Pana acum un an-doi, mergea".

Iosif Petrascu - Problema e unde se imbuteliaza substantele

"Aduse din Ungaria, aceleasi substante sunt mai ieftine si dau rezultate. Deci, aici e toata problema, unde se imbuteliaza. Produsele sunt insotite de buletin de analiza si certificat de calitate, dar nu verifica nimeni daca produsul din interior corespunde cu certificatul de calitate. Directiile Judetene Fitosanitare au obligatia sa ii aduca pe cei de la firma de pesticide, sa vada rezultatele. Obligatia lor este sa urmareasca starea fitosanitara din judet, sa faca control la farmaciile fitosanitare si sa raporteze la Directia Fitosanitara din cadrul Ministerul Agriculturii. Fermierul a ajuns lada de gunoi a pesticidelor. Stai si te uiti neputincios, pentru ca nu am fost ajutati nici de Directia Fitosanitara, nici de minister. Trebuie sa vina sa vada despre ce e vorba, pentru ca s-a ajuns la un haos in tratamente. Toate pesticidele nu mai dau rezultatele pentru care au fost omologate. Peste doua zile trebuie sa stropesti din nou. Cand e anul bun, nu sunt atacuri de o asemenea amploare. O substanta buna ar trebui acum sa-si faca efectul, sa arate ce poate".

Ion Mihaila - Din agricultura nu se poate castiga cinstit

"Lucrez in meseria asta de 40 de ani. Cine n-a prins alte trenuri s-a facut agricultor. Stau in livada de la 5 dimineata pana seara la 10-11, ca sa ma pot incadra in timp. Dar ca sa castigi din agricultura cinstit, nu realizezi intr-o viata ca sa poti sa te multumesti ca ai realizat ceva. Cate mere trebuie sa vand eu, la 8.000 de lei/kilogramul, ca sa pot sa iau un tractor, de pilda, de 600 de milioane, sau o pompa de stropit, care costa aproape 160 de milioane? Eu am 15 hectare de pamant, 10 in arenda si 5 in proprietate, si pe mine ma costa tratamentele 50-60 de milioane pe hectar. Insa nu pierdem numai banii, pierdem si productia. Pomii astia nu mai fac mere doi ani de zile. Cei care au pierdut frunza, zero productie la anul. Daca rupi lantul, 2-3 ani de zile nu mai produci nimic, dar cheltuieli se fac si pentru la anul ai cheltuit ceva din buzunar anul acesta. Substantele nu sunt toate pe masura garantiei lor. Cauza e fie ca substanta activa din produsele folosite e redusa, fie substantele au termenul expirat - ele corespund pe fata termenului de garantie, dar cine urmareste indeaproape ca nu sunt expirate? Verifica cineva substanta activa la cele care intra in tara? Daca stropesti la un interval de opt zile, cu pompe performante, cu toata tehnologia de varf, obtii niste rezultate slabe. Numai urmarind zilnic evolutia pomilor si efectuand tratamentul la 4-5 zile, poti sa razbati efectul bolilor si daunatorilor partial".

Producatorul este cel care raspunde de calitatea pesticidelor

Directorul executiv adjunct al Directiei Fitosanitare Dambovita, Nicolae Manea, ne-a confirmat faptul ca este posibil ca la reamabalare sa se foloseasca substante expirate. "Producatorul practic este cel care raspunde de eficienta produsului. Reprezentantii firmelor de pesticide zic ca eficacitatea se manifesta daca substantele au fost aplicate in perioada optima. In cazul acesta, nu si-au facut efectul pentru ca oamenii au scapat infectia primara. Singurul lucru pe care pot sa il zic este ca au fost introduse pe piata romaneasca produse care nu au fost testate suficient. De asemenea, in momentul in care se fac reambalari, este posibil sa se foloseasca produse iesite din uz".

Un pesticid expirat afecteaza sanatatea consumatorilor

Pentru ca ne-am intrebat daca aplicarea necontrolata a substantelor de tratare a plantelor, in doze mult marite, nu afecteaza sanatatea consumatorilor, am solicitat Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) o explicatie in acest sens. "Efectul asupra sanatatii consumatorilor, in cazul in care cantitatea de pesticid utilizat este peste cea aprobata de lege sau pesticidul este expirat, depinde de cantitatea cu care se depaseste limita legala admisa si tipul pesticidului in cauza. Asupra produsului, tratamentul in exces cu pesticide nu are efect. Eventualele modificari organoleptice datorate unei cantitati extrem de mari de pesticid fac oricum produsul impropriu pentru consum, fiind respins de catre consumator", ne-au declarat reprezentantii ANSVSA. Acestia au adaugat ca, in urma controlului produselor de pe piata, "conform datelor centralizate pana acum, toate probele sunt conforme cu cerintele."

Eficacitatea unui produs depinde de foarte multi factori

Contactata pentru a ne explica de ce substantele de tratare a plantelor nu mai dau rezultatele asteptate, Elena Leaota, directoarea Directiei Fitosanitare, ne-a declarat ca "eficacitatea unui produs depinde de foarte multi factori - de momentul aplicarii, de aparatul de stropit, de conditiile climatice. Nu pot sa incriminez un produs sau producator pana nu fac studii, controale, sa vad daca a fost respectata doza, cantitatea de apa, perioada optima, conditiile de temperatura". Aceasta a precizat ca pana acum nu a primit nici o sesizare din partea Directiei Fitosanitare Targoviste referitor la situatia de acolo. Intrebata daca a primit totusi vreo sesizare din tara ca substantele nu isi mai fac efectul, aceasta a raspuns ca "nu facem o centralizare a tratamentelor la nivel de tara, ci la nivel judetean".
Ceea ce am vrut sa mai aflam de la Directia Fitosanitara este daca exista o centralizare a stocurilor care se comercializeaza in tara si, mai ales, care este valabilitatea acestora. Elena Leaota ne-a declarat ca, fiind vorba de peste o mie de produse, este imposibil sa se stie cate substante sunt pe cale sa expire sau au expirat deja. "Nu se face o situatie a stocurilor care expira. Nu avem atatia oameni. Calitatea produselor este atributul companiei. Noi ne ocupam doar de stocurile care sunt in termen." Desi toate cazurile depistate anormale se raporteaza Ministerului Agriculturii, mai precis Directiei Fitosanitare, intrebata cate cazuri de produse de uz fitosanitar expirate sau neconforme s-au inregistrat in urma controalelor efectuate de inspectorii fitosanitari, Elena Leaota a evitat sa ne furnizeze un raspuns clar, spunand doar ca "produsele de uz fitosanitar cu termen de garantie expirat depistate in urma controalelor efectuate sunt interzise la comercializare si utilizare".

Laboratorul Central de Carantina Fitosanitara - Din totalul de probe, cele neconforme sunt contrafaceri

In Uniunea Europeana, unele produse de uz fitosanitar au fost de cativa ani interzise pentru utilizare, substante care insa la noi inca se folosesc. "Conform legislatiei nationale armonizate cu prevederile comunitare in domeniul produselor de protectie a plantelor, incepand cu data aderarii, pe teritoriul Romaniei se vor utiliza numai substantele autorizate in Uniunea Europeana, precum si substantele notificate in vederea autorizarii si care sunt in curs de evaluare", ne-a declarat Teodora Iurascu, directorul adjunct al Laboratorului Central pentru Carantina Fitosanitara.
Pentru pregatirea Romaniei in vederea implementarii prevederilor legislatiei comunitare a fost intocmit un program anual de monitorizare a calitatii pesticidelor de catre Directia Fitosanitara din cadrul MAPDR, in colaborare cu Laboratorul pentru Controlul Calitatii pesticidelor din cadrul Laboratorului Central pentru Carantina Fitosanitara.
Elementele cele mai importante de monitorizare privind conformitatea cu omologarea sunt: continutul de substanta activa si proprietatile fizico-chimice.
Conform programului de monitorizare, probele sunt prelevate de catre inspectorii fitosanitari din cadrul unitatilor fitosanitare judetene si se analizeaza in cadrul Laboratorului pentru Controlul Calitatii pesticidelor si celor 4 laboratoare regionale localizate in cadrul Unitatilor fitosanitare Arad, Bacau, Targu-Mures si Slatina, toate dotate cu aparatura specifica conform standardelor Uniunii Europene. Potrivit Teodorei Iurascu, substantele distribuite de comercianti autorizati sunt de calitate, "din totalul de probe, sunt cateva cazuri, exceptie, care nu sunt bune si acestea sunt contrafaceri".

Raspunzand unei solicitari din partea ziarului nostru, Laboratorul Central pentru Carantina Fitosanitara ne-a comunicat ca, in anul 2004, din totalul de 2.719 probe de protectie a plantelor analizate, au fost depistate urmatoarele cazuri de neconformitati: 8 probe de natura chimica necunoscuta, 10 probe de natura chimica confundata, 7 probe cu deficiente de natura chimica/fizica, 30 probe de natura contrafacuta.
In anul 2005, in perioada 1.01 - 28.07, au fost analizate 254 de probe de produse de protectie a plantelor, din care au fost depistate 3 probe de natura necunoscuta, 10 probe de natura contrafacuta, 6 probe contaminate cu alta substanta activa.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.