Farmaciile risca sa se transforme in cabinete medicale. Deoarece medicii sunt obligati sa prescrie nu medicamentul, ci substanta activa, farmacistii trebuie sa explice fiecaruia ce produse poate sa aleaga. Noul sistem de prescriere a retetelor nemult
Farmaciile risca sa se transforme in cabinete medicale. Deoarece medicii sunt obligati sa prescrie nu medicamentul, ci substanta activa, farmacistii trebuie sa explice fiecaruia ce produse poate sa aleaga. Noul sistem de prescriere a retetelor nemultumeste deja pe toata lumea: medici, farmacisti si pacienti.
De ieri, medicii trebuie sa scrie pe retetele pentru medicamente compensate si gratuite denumirea comuna internationala (DCI), precizand doar concentratia si forma de prezentare farmaceutica. Iar pacientii pot solicita farmacistilor informatii despre preturile diferitelor produse corespunzatoare DCI-ului prescris de medic.
Unii medici au refuzat sa mai prescrie retete pana nu primesc un act oficial cu privire la aceasta reglementare, iar altii prescriau injurand. "Daca autoritatile doreau sa se dea numai medicamente ieftine, aveau obligatia sa-i anunte pe asigurati de aceste schimbari. Sa spuna ca pachetul bazal de servicii poate acoperi doar produsele foarte ieftine", a precizat Cristian Oana, medic de familie. Colegiul Medicilor Bucuresti a criticat si el noul sistem, precizand ca de acum scrierea unei retete va lua mai mult decat consultatia. Dar cel mai mare haos s-a creat la nivel farmaciilor. "Trebuie sa explic fiecarui pacient ca are dreptul la mai multe medicamente de pe o lista si, bineinteles, ca fiecare medicament are alt pret. Cu fiecare se va sta de vorba cel putin 10 minute", a precizat farmacista Gabriela Coltea.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.