De fiecare data cand au aparut noi informatii legate de o posibila majorare a pragului de detinere a actiunilor emise de catre societatile de investitii financiare (SIF), bursa a explodat.
Insa, de data acesta, speculatiile sunt inlocuite de

De fiecare data cand au aparut noi informatii legate de o posibila majorare a pragului de detinere a actiunilor emise de catre societatile de investitii financiare (SIF), bursa a explodat.
Insa, de data acesta, speculatiile sunt inlocuite de certitudini, decizia privind majorarea de la 0,1 la suta la 1 la suta a pragului de detinere urmand sa intre in vigoare maine, 2 august, dupa ce actul normativ care reglementeaza aceasta masura a fost publicat joia trecuta in Monitorul Oficial.
Decizia de majorare a pragului de actiuni emise de SIF-uri a fost aprobata in sedinta Guvernului din 14 iulie.
Ministerul Finantelor Publice a precizat la acea data ca prevederea va intra in vigoare la trei zile de la data publicarii in Monitorul Oficial, urmand ca, in termen de 60 de zile de la aceasta data, sa fie introdusa in statutul SIF-urilor. Initiativa legislativa prin care s-a propus majorarea limitei de detinere de actiuni a fost adoptata de Senat in data de 30 iunie. Ulterior, a fost transmisa la Camera Deputatilor, in vederea adoptarii. Pentru a pune in aplicare aceasta masura in regim de urgenta s-a propus adoptarea ei printr-o ordonanta de Guvern.

Sectorul financiar a crescut spectaculos

Cum era de asteptat, imediat dupa ce actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial, la bursa de valori s-a dat startul tranzactionarii masive a titlurilor SIF. Astfel, in sedinta de tranzactionare de vinerea trecuta, sectorul SIF-urilor "a luat foc", apreciindu-se cu 8,05 la suta, dupa ce, in sedintele precedente, variatia acestor titluri a fost nesemnificativa.
Ca urmare a activitatii intense de pe piata SIF-urilor, rulajul zilnic a crescut la 32,2 milioane lei, nivel depasit doar o data in ultimele doua luni de tranzactii bursiere.
Doar cele cinci societati de investitii financiare au realizat peste 76 la suta din lichiditatea totala, adica un rulaj de 24,5 milioane lei.
Iar SIF Oltenia si SIF Moldova au facut singure obiectul unor schimburi a caror valoare cumulata a atins 15 milioane lei.
Astfel, actiunile SIF Oltenia au realizat cel mai mare rulaj al zilei, de 7,8 milioane lei, urmate de cele ale SIF Moldova, cu un rulaj de 7,2 milioane lei. SIF Banat-Crisana a fost cea de-a treia societate puternic tranzactionata, cu o valoare totala a tranzactiilor de putin peste 4 milioane lei.
Cotatiile acestor titluri au inregistrat cresteri fabuloase, cea mai redusa, de 7,14 la suta, apartinand SIF Banat-Crisana, care a inchis la pretul de 1,5000 lei pe actiune, iar cea mai ridicata, de 9,28 la suta, revenind SIF Muntenia, pana la un pret de 1,0600 lei pe actiune.
Mai mult, in jurul pranzului, cursul SIF Muntenia a inregistrat o apreciere de peste 10 la suta pana la un pret de 1,0700 lei pe actiune. A doua crestere ca valoare a apartinut actiunilor SIF Moldova, cu un plus de 8,40 la suta pana la pretul de 1,2900 lei pe actiune, urmata apoi de SIF Oltenia, cu 7,97 la suta pana la 1,4900 lei si SIF Transilvania, cu 7,53 la suta pana la 1,5700 lei pe actiune. Ascensiunea acestor titluri a tras in sus intreaga piata, atat indicele BET, cat si BET-C inchizand pe cresteri de circa un procent.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.