TERAPII ALTERNATIVE Medicina clasica si cea traditionala trebuie sa coexiste. Aceasta este concluzia specialistilor in terapii alternative, care sunt mai intai de toate medici. ""Una nu o exclude pe cealalta sub nici

TERAPII ALTERNATIVE

Medicina clasica si cea traditionala trebuie sa coexiste. Aceasta este concluzia specialistilor in terapii alternative, care sunt mai intai de toate medici. ""Una nu o exclude pe cealalta sub nici o forma. Doar ca bolile sunt abordate diferit de medicina alopata si de cea traditionala: in timp ce medicina clasica trateaza numai efectul, tratamentul traditional merge la dezechilibrele profunde, realizand reechilibrarea energetica si functionala a organismului"", precizeaza doctorul Liana Comsa, medic primar medicina generala, cu specializari in acupunctura si homeopatie.
Medicina traditionala este de preferat medicinei alopate in anumite situatii. Medicamentele contin substante chimice care trateaza o afectiune, dar care pot cauza o alta, prin efectele adverse. ""Este foarte important ca, atunci cand incerci sa tratezi o afectiune, sa iei in considerare organismul ca intreg. In functie de ceea ce se intampla cu intregul, organele functioneaza mai bine sau mai prost"", arata dr. Liana Comsa. Daca, de exemplu, un pacient are o eczema, aceasta poate avea cauze mult mai profunde, cum ar fi un dezechilibru al florei intestinale. In acest caz, medicul alopat recomanda creme sau medicamente, care nu fac altceva decat sa trateze la suprafata, lasand adevarata problema sa evolueze. Prin metodele traditionale insa se pot detecta dezechilibrele importante, astfel incat sa se trateze mai intai cauza: se face o detoxifiere a organismului, dupa care eczema va disparea. In cazul unui diabet grav sau al unei insuficiente cardiace depasite ""nu se recomanda doar medicina naturista. Ideea este insa sa limitezi pe cat posibil cantitatea de medicamente"", ne sfatuieste dr. Liana Comsa.
Efecte secundare
Doctorul Larisa Ionescu-Calinesti, medic specialist medicina interna, cu specializare in api-fitoterapie in cadrul Centrului National de Acupunctura si Homeopatie, subliniaza ca preparatele din plante au si ele efecte adverse. ""Foarte multe medicamente de sinteza sau semisinteza reprezinta substante extrase din plante. Ele sunt mult mai active si au efect mai rapid. Spre exemplu, pentru a obtine efectul analgezic a 4 grame de aspirina, ar trebui sa bem 25 de litri de ceai de coaja de salcie pe zi!"", arata medicul. Insa, deoarece substantele active medicamentoase sunt atat de concentrate, efectele adverse sunt mai frecvente decat in cazul administrarii unui preparat din plante, deoarece plantele reprezinta complexe de principii active care se absorb mai lent.

SCORUSUL DE MUNTE. Pentru reducerea colesterolului in sange se recomanda diferite medicamente, care au insa efecte adverse. Este indicat ca acestea sa se asocieze cu infuzia de scorus de munte, care scade colesterolul, diminueaza oboseala si fortifica sistemul
nervos.

FRASINUL. Pacientii cu acid uric crescut,
care au reactii adverse la
substantele continute de pilulele prescrise de medic,
pot folosi
plante cu efect diuretic: frunze de frasin, mesteacan, dracila, radacina de osul iepurelui, pir, splinuta.

PADUCELUL. Aceasta planta are efect tonic pentru cardiaci. De aceea, este indicata in tratamentul insuficientei cardiace, alaturi de alte medicamente. Se recomanda, de asemenea, in tahicardia paroxistica, hipertensiune, ateroscleroza si ca vasodilatator coronarian.

SUNATOAREA. Medicatia prescrisa pacientilor cu depresii usoare sau medii poate fi inlocuita cu infuziile de sunatoare. Aceasta planta este un bun remediu antidepresiv. Infuzia se prepara din doua lingurite de planta la o cana cu apa si se beau 2-3 cani pe zi.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.