Ancheta in cazul atentatelor de la Londra capata proportii tot mai mari in fiecare zi. Politia cerceteaza in prezent 12 suspecti si investigheaza posibile legaturi cu celule teroriste din lumea intreaga. Scotland Yard urmeaza sa ceara astazi a

Ancheta in cazul atentatelor de la Londra capata proportii tot mai mari in fiecare zi. Politia cerceteaza in prezent 12 suspecti si investigheaza posibile legaturi cu celule teroriste din lumea intreaga.

Scotland Yard urmeaza sa ceara astazi autoritatilor italiene extradarea lui Osman Hussain, un englez de origine etiopiana acuzat de implicare in atacul esuat din statia de metrou Shepherda€™s Bush din Londra. Osman este unul dintre cei 12 suspecti arestati si anchetati in ultimele zile pentru complicitate la atentatele din 21 iulie din capitala britanica.
FUGA. Alte 17 persoane au ajuns dupa gratii pentru scurt timp, in baza Legii antiteroriste din 2000. Intre ele
s-au aflat si doua dintre consoartele teroristilor. Femeile in tinuta musulmana au fost arestate vineri, in timp ce incercau sa fuga din tara, scrie Sunday Mirror. Initial, ele au fost oprite de politie pentru un control de rutina. Dar pentru ca au refuzat sa se lase perchezitionate, au fost arestate. Cele doua sotii si ceilalti 15 retinuti au fost ulterior eliberati, fara sa se formuleze o acuzatie pe numele lor.
""CHEIA"". In urmatoarele zile, anchetatorii continua sa fie supusi unor mari presiuni. In cazul lui Osman, lucrurile s-ar putea complica si multe capete ar putea cadea, scrie presa britanica. Ziarele insista asupra faptului ca barbatul a parasit Marea Britanie, dupa cinci zile de la atentate, fara sa fie cercetat la frontiera. El a calatorit nestingherit din Franta pana in Italia, de unde, dupa cum a declarat, refuza sa plece. Procedurile de extradare ar putea dura cateva saptamani.
Se pare ca Osman este un element-cheie in ancheta. Nu numai ca doi dintre fratii sai au fost retinuti de Politie, dar anchetatorii cauta acum o legatura intre el si extremistii sauditi. Potrivit publicatiei Sunday Times, divizia antitero a Scotland Yard si autoritatile de la Riad analizeaza o serie de dovezi care indica posibilitatea ca atacurile de la Londra sa fi fost coordonate din Arabia Saudita. O tara controversata pentru unii, care o considera un focar al terorismului, de vreme ce Arabia Saudita este caminul lui Ossama ben Laden si, potrivit unor surse, locul de bastina a 15 dintre teroristii care au actionat la 11 septembrie in Statele Unite.
SUSPECTII. Pana joi, anchetatorii trebuie sa finalizeze interogatoriile in cazul lui Yasin Hassan Omar, arestat miercurea trecuta la Birmingham, dupa ce Politia l-a atacat cu arme cu socuri electrice, al lui Muktar Said Ibrahim, banuit ca a incercat sa detoneze bomba din autobuzul 26, si al lui Ramzi Mohammed. Si fratele lui Ramzi se afla pe lista suspectilor. Politia incearca sa faca legatura intre el si un dispozitiv descoperit la Little Wormwood Scrubs, la doua zile dupa atacurile din 21 iulie.
Politia a mai capturat un suspect, al carui nume nu a fost dat publicitatii. Presa londoneza crede insa ca este vorba despre un anume Haroon Rashid Aswat, un englez de origine zambiana. Potrivit Associated Press, Aswat a tinut legatura cu teroristii implicati in atentatele din 7 iulie.

ALTII


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.