In aceeasi zi in care Romania anunta ca accepta sa primeasca refugiati politic din Uzbekistan si in timp ce Statele Unite si presedintia britanica a Uniunii Europene saluta implicarea tarii noastre, la New York, Moscova impiedica discutarea situatiei
In aceeasi zi in care Romania anunta ca accepta sa primeasca refugiati politic din Uzbekistan si in timp ce Statele Unite si presedintia britanica a Uniunii Europene saluta implicarea tarii noastre, la New York, Moscova impiedica discutarea situatiei din Uzbekistan in cadrul ONU. Rusia, unul dintre cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU, s-a opus, joi, discutarii in fata acestei instante a situatiei drepturilor omului in Uzbekistan, ceruta de SUA.
In timp ce Inaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Louise Arbour, prezenta in fata celor 15 membri ai Consiliului situatia drepturilor omului in RD Congo, Coasta de Fildes, Haiti, Sudan si Liberia, reprezentanta SUA, Anne Patterson, i-a cerut sa abordeze si situatia din Uzbekistan, informeaza Rompres.
Delegatul rus, Kostantin Dolgov, s-a opus insa, afirmand ca in Uzbekistan nu exista o amenintare la adresa pacii sau a securitatii regionale. "De aceea credem ferm ca acest subiect nu trebuie introdus pe ordinea de zi", s-a pronuntat el.
1000 de victime
Un grup masiv de refugiati a ajuns, ieri dimineata, pe Aeroportul din Timisoara, la bordul unei aeronave Boeing 747, apartinand companiei Orient Airlines, decolate de la Biskek. Cele 439 de persoane, dintre care 342 de barbati, 74 de femei si 23 de copii, au fost primite in centrul de la Timisoara. Uzbecii au fost insotiti de ambasadorul Veerapong Vongvarotai, seful Reprezentantei Inaltului Comisariat ONU in Romania, Cristina Gheorghe-Tranca, sefa Biroului Organizatiei Internationale pentru Migratie in Romania, chestorul de politie, Vasile Dragoi, directorul Oficiului National pentru Refugiati Bucuresti, Mark Getchell, coordonatorul operatiunii de evacuare din Kargaztan, in Romania, si Mariana Petersel, presedinta Asociatiei Generatia Tanara Timisoara. Refugiatii au parasit Uzbekistanul in timpul si dupa reprimarea sangeroasa a protestelor de la Andijan din luna mai, soldata cu un numar de morti cuprins intre 500 si 1000 de victime, potrivit diferitelor estimari ale organizatiilor neguvernamentale internationale. Autoritatile uzbece nu recunosc insa decat existenta a 187 de victime si ii acuza pe refugiati ca sunt teroristi. Fiindca viata lor era in pericol permanent, Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR) si Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM) au solicitat sprijin Guvernului Romaniei pentru ca cele 439 de persoane sa fie primite temporar in Romania, din motive umanitare. Guvernul a fost de acord si a decis ca refugiatii sa fie cazati la Centrul de Cazare si Proceduri pentru Solicitantii de Azil nr. 3 Timisoara, pentru o perioada de maxim sase luni.
Masuri antitero
Romania are in acest moment trei astfel de centre. La Bucuresti, Galati si Timisoara. In scurt timp, vor mai fi finalizate inca doua centre pentru refugiati: unul in Nord - Est-ul tarii si unul in Sud - Est, la Radauti, in Moldova. Existenta centrelor este foarte importanta pentru tara noastra si reprezinta o conditie a preaderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Conditiile din centrul de refugiati de la Timisoara sunt foarte bune, iar Guvernul a decis ca oamenii sa fie cazati aici si pentru ca Timisoara are aeroport international. In conditiile foarte tensionate la nivel international, in ceea ce priveste amenintarea terorista, Guvernul si organizatiile implicate in primirea uzbecilor au luat masuri drastice de securitate. In primul rand, cetatenii uzbeci nu au voie sa paraseasca deloc centrul din Timisoara timp de sase luni, cat vor sta aici, decat in situatii de stricta necesitate, cum sunt cazuri medicale sau de procedura de transferare in alte tari. Oamenii au fost controlati la "sange", in ceea ce priveste identitatea, de catre reprezentantii OIM. Au fost facute verificari si controale antitero la coborarea si la urcarea in avion si uzbecii au fost paziti de jandarmi. "Ne-am luat toate masurile sa nu avem nici un fel incidente negative, iar, oficial, nu avem nici o informatie ca, printre persoanele sosite, ar fi indivizi care sunt suspectati de terorism", a subliniat chestorul Vasile Dragoi. "Este o operatie deosebita de salvare a unor cetateni uzbeci, de aceea multumim Guvernului Roman si tuturor romanilor ca i-au primit pe acesti oameni. Refugiatii nu vor ramane o perioada foarte lunga in Timisoara, ci, pana cand vor fi transferati intr-o locatie definitiva, dar nu aici in Romania, ci in alta tara. Actiunea are un caracter umanitar si este foarte importanta pentru salvarea vietii refugiatilor. De aceea noi colaboram foarte bine cu Guvernul Romaniei cu Organizatia Internationala pentru Migratie pentru a fi asigurata asistenta medicala, hrana si tot ce este nevoie", a declarat ambasadorul Veerapong Vongvarotai
Desi, la inceput, mai multe tari nu au fost interesate pentru a-i primi pe refugiatii uzbeci, in acest moment exista cateva tari care vor sa ii accepte pe teritoriul lor, printre care si SUA. Cheltuielile determinate de admiterea si sederea refugiatilor uzbeci pe teritoriul Romaniei sunt suportate integral de inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati si OIM, conform acordului incheiat cu Guvernul Romaniei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.