Normele privind limitarea riscului de credit la creditele destinate persoanelor fizice emise de Banca Nationala a Romaniei au fost publicate ieri in Monitorul Oficial si intra in vigoare in 30 de zile de la data publicarii. Potrivit noilor norme, rat
Normele privind limitarea riscului de credit la creditele destinate persoanelor fizice emise de Banca Nationala a Romaniei au fost publicate ieri in Monitorul Oficial si intra in vigoare in 30 de zile de la data publicarii. Potrivit noilor norme, rata creditului si dobanda aferenta tuturor tipurilor de contracte de credit, precum si altor contracte de aceeasi natura, cum ar fi cele de leasing, ori de cumparare de bunuri in rate, indiferent de creditor, nu poate depasi un plafon maxim de 40% din veniturile nete lunare ale solicitantului de credit sau ale familiei acestuia. De asemenea, actul normativ precizeaza in mod clar ca angajamentele de plata lunare decurgand din credite de consum si imobiliare, indiferent de creditor, nu pot depasi 30%, respectiv 35% din veniturile nete lunare ale solicitantului de credit.
In plus, societatile comerciale care practica vanzarea in rate si contracteaza linii de credit pentru achizitionarea fondului de marfa, vor fi obligate sa impuna conditii de acordare, derulare si garantare a creditelor pentru persoane fizice cel putin la fel de stricte ca cele cuprinse in aceste norme. Potrivit actului BNR, aceste prevederi se aplica si in cazul contractelor de credit/finantare incheiate de banci cu alte categorii de creditori care acorda credite persoanelor fizice.
Normele BNR prevad si obligativitatea unui avans de cel putin 25% pentru creditele destinate investitiilor imobiliare. Aceasta conditie era prevazuta in vechile norme doar pentru creditele ipotecare, iar bancile comerciale s-au folosit de aceasta "portita" pentru a acorda credite imobiliare solicitand un avans mai redus. Banca Nationala a mai anuntat ca intentioneaza sa elaboreze, impreuna cu Guvernul, un act normativ care sa stabileasca standarde minime de autorizare, reglementare si supraveghere pentru institutiile financiare nebancare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.