Sesiunea extraordinara a Parlamentului a demonstrat ca Alianta PNL-PD functioneaza la cote de avarie iar promovarea legilor pentru sustinerea programului de guvernare este pusa sub semnul intrebarii. Cele zece zile de dezbateri in Senat si in Camera
Sesiunea extraordinara a Parlamentului a demonstrat ca Alianta PNL-PD functioneaza la cote de avarie iar promovarea legilor pentru sustinerea programului de guvernare este pusa sub semnul intrebarii. Cele zece zile de dezbateri in Senat si in Camera Deputatilor au oferit o imagine reala a raportului de forte existent in Parlament. Desi aflat pe bancile Opozitiei, PSD conduce detasat in Parlament, impunand cu usurinta interesele sale politice si obligandu-i chiar pe parlamentarii Puterii sa voteze impotriva propriilor legi, exemplu fiind ordonanta privind organizarea referendumului. La nivelul Coalitiei de guvernamant, proasta functionare are cauze in dezinteresul PNL si PD de a-si sustine proiectele de lege si in comunicarea defectuoasa dintre Guvern si Coalitie. Practic, Puterea se mineaza din interior: ministrii-parlamentari au fost blocati sa participe la lucrarile Senatului si Camerei din cauza prezentei la sedintele Cabinetului Tariceanu. La toate acestea se adauga repetatele tradari ale partidului lui Dan Voiculescu, conservatorii fiind niste aliati de nadejde ai PSD la nivelul Legislativului. Peste aceste lucruri a intervenit si criza profunda din Alianta, si mai ales din PNL, senatorii si deputatii liberali si democrati fiind mai preocupati sa dea declaratii presei legate de bucataria interna sau sa participe la sedintele de partid decat sa sprijine Cabinetul Tariceanu. Toata aceasta stare de fapt demonstreaza ca vorbele rostite de premier privind functionarea Aliantei sunt lipsite de un suport real. In aceste conditii, presedintele Basescu a observat ca alegerile anticipate raman singura solutie a iesirii din impas a Aliantei.
Blocaj parlamentar la Senat
In timp ce joi, Tariceanu se arata extrem de optimist in privinta bunei functionari a Aliantei, la Senat Coalitia a fost pusa in situatia de a vota impotriva propriilor legi. Dupa ce PSD a impus in plen, la ordonanta de organizare a referendumului, un amendament de simplificare a procedurii de demitere a presedintelui, Aliatii au fost fortati sa respinga actul normativ in cauza. Pana atunci, in Senat, mai picasera la vot inca doua ordonante importante ale Cabinetului Tariceanu referitoare la drepturile electorale si la atributiile unui Guvern interimar. Practic, Coalitia nu a reusit sa se adune la vot intr-un numar suficient adoptarii unor legi organice (69). Situatia din ultima zi a sesiunii extraordinare l-a facut pe liberalul Nicolae Vlad Popa sa rabufneasca: "Singura solutie sunt alegerile anticipate. Nu mai putem sa fim bataia de joc a lui X sau Y". De altfel, sesiunea extraordinara mult dorita de Coalitie s-a dovedit a fi mai utila pentru PSD decat pentru Putere. Acestia s-au jucat practic cu senatorii Aliantei, impunand amendamente la legi usturatoare pentru Putere, care nici macar nu s-a prea inghesuit sa vina la munca . Chiar si cand s-au adunat la comisii, aliatii au fost tradati de conservatori, care au votat, spre exemplu, alaturi de Opozitie ca referendumul sa nu se desfasoare in acelasi timp cu alegerile locale, parlamentare sau prezidentiale.
Esec si la Camera
Nici la Camera Deputatilor convocarea sesiunii extraordinare nu a avut rezultatul scontat de Coalitia aflata la guvernamant. O mare parte dintre parlamentarii puterii au tras chiulul, cazand prada ispitelor sezoniere. Pe de alta parte, in loc sa-si sustina promovarea propriilor Ordonate de urgenta, deputatii PNL-PD s-au lasat purtati de neintelegerile si de apele tulburi in care, in ultima perioada, s-a scaldat Alianta. Atat liberalii cat si democratii s-au intrecut in sicane pe la colturi si nu s-au sfiit in a da declaratii rautacioase, la adresa partenerilor politici, pe holurile Palatului Parlamentului. Drept urmare, Ordonanta de urgenta privind abilitarea guvernului interimar sau demisionar de a emite ordonante si legi pana la investirea unui nou executiv nu a intrunit, in plenul Camerei Deputatilor, numarul necesar de voturi pentru a fi aprobata. Opozitia a actionat in bloc si, utilizand cu abilitate taraganarile puterii, a dejucat interesele Coalitiei. Reprezentantii PSD si PRM din Camera s-au declarat impotriva ordonantei privind abilitarea Guvernului interimar de a emite ordonante si hotarari, trambitand ca ea contravine prevederilor constitutionale. Intr-un final, pentru ca victoria opozitiei sa fie clara, ce-a de-a doua ordonanta aflata pe ordinea de zi a Camerei, privind organizarea studiilor universitare, a fost retrimisa la Comisia pentru Invatamant la cererea presedintelui acestui for, peremista Olguta Vasilescu.
Tradarea PC
Tot in contextul sesiunii extraordinare, conservatorii lui Dan Voiculescu au mai confirmat inca o data, daca mai era cazul, ca interesul lor este mai presus de orice promisiune facuta si de orice angajament luat in fata partenerilor de guvernare. Presedintele Comisiei Juridice a Camerei, Sergiu Andon (PC) s-a abtinut cand a fost timpul sa voteze Ordonanta 76/2005 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si ministerelor. Pozitia exprimata de Sergiu Andon in cadrul Comisiei a fost cel putin ciudata, mai ales ca aliatii au afirmat cu tarie ca Dan Voiculescu s-a transformat intr-un partener de nadejde. Intr-o declaratie acordata Rompres, Sergiu Andon a apreciat ca actul normativ este neconstitutional si "incurajeaza joaca de-a demisia". "Coincidenta" face ca prezumtiva neconstitutionalitate a actului normativ sa fie invocata in cadrul sedintei Comisiei juridice si de catre deputatii PSD. De altfel, Parlamentul nici nu a avut timpul fizic necesar sa adopte toate ordonantele venite de la Guvern. Senatorii nu au mai putut si nici nu au mai vrut sa voteze legile venite de la Camera, iar deputatii au adoptat exact aceeasi atitudine.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.