Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a publicat, ieri, anuntul de privatizare a societatii Electrica Muntenia Sud, filiala a companiei Electrica ce deserveste Bucurestiul si judetele Giurgiu si Ilfov. Electrica va evalua scrisorile primite pana l
Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a publicat, ieri, anuntul de privatizare a societatii Electrica Muntenia Sud, filiala a companiei Electrica ce deserveste Bucurestiul si judetele Giurgiu si Ilfov. Electrica va evalua scrisorile primite pana la 15 septembrie si va alcatui o lista cu investitorii precalificati, iar rezultatele acestei analize vor fi comunicate partilor implicate pana la 3 octombrie.
Termenul de finalizare a privatizarii este de cel mult 360 de zile de la data publicarii anuntului, insa poate fi prelungit. Autoritatile vor vinde 67,5% din actiunile societatii de distributie, printr-o metoda asemanatoare celei aplicate si la privatizarile anterioare.
Investitorii interesati vor putea achizitiona direct 50% din capitalul social existent al filialei, urmand sa aloce fonduri pentru o majorare de capital prin care participatia cumparatorului va ajunge la 67,5%.
Potrivit anuntului, in cadrul acestei participatii, investitorul va avea dreptul, la libera sa alegere, sa dea posibilitatea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Financial Corporation (IFC) de a prelua pachete de 5% fiecare.
De asemenea, Electrica va oferi investitorului desemnat castigator, la libera alegere a companiei romanesti, optiunea de cumparare a unei parti sau a restului de actiuni pe care societatea le va mai detine la filiala, dupa privatizare.
Printre cerintele avute in vedere la precalificarea investitorilor se numara si experienta tehnica si manageriala relevanta in domeniu, inclusiv ca numarul total de consumatori deserviti sa fie cel putin egal cu cel al Electrica Muntenia Sud.
De asemenea, investitorul trebuie sa aiba venituri anuale de peste un miliard de euro, consemnate in fiecare din ultimii trei ani fiscali, si cel putin jumatate din aceasta suma sa fie realizata din activitati desfasurate in sectorul furnizarii si distibutiei de electricitate sau al utilitatilor.
Pe langa capacitatea de atrage finantari semnificative, companiile interesate de preluarea Electrica Muntenia Sud mai trebuie sa faca si dovada ca au experienta in tranzactii similare, prin achizitionarea unor afaceri in domeniul energiei in afara tarii de origine, si in operarea unei intreprinderi similare pe piete unde gradul de liberalizare este mai mare de 30%. Sunt acceptate si scrisori de interes din partea unor consortii, dar pe langa investitori financiari, aceste tipuri de asocieri trebuie sa aiba un membru cu experienta in conducerea unei societati de distributie de utilitati in regim reglementat, care sa preia, direct sau indirect, actiuni reprezentand cel putin 10% din pachetul oferit pentru privatizare de catre autoritati. Societatea Electrica Muntenia Sud are un capital social de 191,3 milioane de lei (1.913 miliarde de lei vechi) si peste un milion de clienti finali.a


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.