Incepand de astazi, Bursa de Valori Bucuresti va initia tranzactionarea prin sistemul BVB a unei noi emisiuni de obligatiuni municipale emise de municipiul Aiud, care sunt inscrise la Cota Bursei in cadrul "Sectorului obligatiunilor si altor valori m
Incepand de astazi, Bursa de Valori Bucuresti va initia tranzactionarea prin sistemul BVB a unei noi emisiuni de obligatiuni municipale emise de municipiul Aiud, care sunt inscrise la Cota Bursei in cadrul "Sectorului obligatiunilor si altor valori mobiliare emise de catre stat".
Valoarea initiala a emisiunii de obligatiuni municipale Aiud este de 1.050.000 lei, aferenta unui numar de 7.000 de obligatiuni, cu valoarea nominala, la data emiterii, de 150 de lei, valoarea nominala actuala fiind de 130 de lei. Valoarea actuala a principalului este de 910.000 lei. Obligatiunile vor fi tranzactionate la BVB cu simbolul AIU08. Data scadentei emisiunii de obligatiuni Aiud este 1 septembrie 2008, iar rata dobanzii este variabila. Dobanda este calculata dupa formula folosita in cazul obligatiunilor municipale, ca medie intre dobanda medie pe piata interbancara pentru depozite (BUBID) si credite (BUBOR), la trei luni, la care se adauga 2 la suta.
Rambursarea imprumutului obligatar se va face in 15 rate trimestriale egale. Municipiul Aiud a mai emis, in 26 august 2003, obligatiuni in valoare de cinci miliarde de lei vechi, cu maturitatea de doi ani. Titlurile au fost admise la tranzactionare la BVB, in 25 martie 2004. Din categoria obligatiunilor listate la cota Bursei fac parte 16 obligatiuni municipale, majoritatea fiind emise in 2003.
In categoria obligatiunilor corporatiste emise pana in prezent se incadreaza sase emitenti, dintre care trei banci (Raiffeisen Bank, BRD-Groupe Société Générale si Finansbank), doua societati de leasing (TBI Leasing si BCR Leasing) si compania de constructii si dezvoltare imobiliara Impact. Acestora li se va alatura, tot incepand de astazi, emisiunea companiei de productie si distributie de carburanti Hexol Lubricants.
Potrivit prospectului de oferta publica, cele 13.013 obligatiuni oferite spre subscriere au fost vandute la un pret egal cu valoarea nominala, de 1.000 de lei pe titlu, si vor avea o maturitate de doi ani.
Hexol Lubricants din Oradea a derulat, in perioada 29 aprilie -13 mai, o emisiune de obligatiuni garantate, in valoare de 1,3 milioane de lei (13 miliarde de lei vechi), fondurile fiind destinate modernizarii capacitatilor de productie existente.
Obligatiunile corporatiste sunt nominative, neconvertibile, garantate si sunt emise in forma dematerializata.
Intermediarul ofertei a fost SSIF Intercapital Invest. Emisiunea de obligatiuni a avut o dobanda calculata dupa formula "clasica", folosita in cazul obligatiunilor municipale, ca medie intre dobanda medie pe piata interbancara pentru depozite (BUBID) si credite (BUBOR), la care se adauga 2,5 la suta. Dobanda va fi platita semestrial de catre emitent, primul cupon avand o rata de 12 la suta. Sumele atrase din imprumutul obligatar vor avea ca destinatie dezvoltarea si modernizarea capacitatilor de productie existente, acoperirea nevoilor curente ale societatii si investitiile in utilaje de productie si ambalare.
De asemenea, fondurile vor putea fi folosite pentru investitii in parcul auto, respectiv pentru modernizarea spatiilor de productie si a depozitelor de marfa.
Compania a realizat in 2004 o cifra de afaceri preliminata de 89,25 miliarde de lei, in crestere cu 64 la suta comparativ cu anul 2003.
Profitul net preliminar raportat de Hexol, anul trecut, a fost de 160 milioane de lei, in urcare cu 121 la suta, fata de 2004.
Sectorul obligatiunilor este, insa, unul putin atractiv pentru jucatorii activi de pe piata autohtona de capital. In sedinta de tranzactionare de ieri nu au fost inregistrate tranzactii cu obligatiuni la Bursa de Valori.
Saptamana trecuta, piata obligatiunilor a inregistrat doar doua tranzactii, si acelea de valori mici, respectiv de 20.886 lei, facute cu obligatiunile emise de Municipalitatea din Bacau si cu cele ale Raiffeisen Bank.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.