16 milioane RON, pagubele pentru numai 30% din proiectele calamitate
Autoritatile cer Comisiei Europene realocarea unor fonduri din Program pentru refacerea infrastructurii


130 proiecte de infrastructura rurala, realizat

16 milioane RON, pagubele pentru numai 30% din proiectele calamitate
Autoritatile cer Comisiei Europene realocarea unor fonduri din Program pentru refacerea infrastructurii

130 proiecte de infrastructura rurala, realizate cu fonduri SAPARD, au fost afectate in urma calamitatilor naturale de anul acesta, conform estimarilor realizate pana la aceasta data de Agentia SAPARD. Pierderile financiare sunt imense, valoarea calculata pentru aproximativ 30% dintre proiectele SAPARD calamitate ridicandu-se la aproximativ 15.857.000 RON (158,57 miliarde lei vechi). Estimarea exacta a fondurilor necesare refacerii infrastructurii locale realizate cu fonduri SAPARD se va putea face dupa evaluarea finala a tuturor pagubelor, atat sub aspect tehnic, cat si financiar.
Romania va solicita Comisiei Europene realocarea unor fonduri din cadrul Programului SAPARD, pentru refacerea infrastructurii rurale afectate de calamitati. Aceasta realocare se poate realiza de la submasurile slab accesate sau neaccesate, fara afectarea finantarii proiectelor private, care mai pot fi depuse pana la finalul Programului SAPARD. Astfel, in luna septembrie, Romania ar putea beneficia de o realocare de fonduri intre 70 si 150 de milioane de euro. Pentru noi proiecte private (Masurile 1.1., 3.1., 3.4.) din zonele calamitate, gradul de finantare nerambursabila ar putea creste pana la 65-70 la suta, sustine directorul general al Agentiei SAPARD, Samoila Szabo. Conform acestuia, prioritatea va fi insa refacerea proiectelor incepute sau executate deja, care au fost afectate. "Noi vom evalua care este necesarul suplimentar de investitie si acesta va fi valoarea noului contract de finantare", a declarat directorul general al Agentiei SAPARD.

Credite intermediare cu dobanda platita de stat

Consiliile locale, au mai anuntat oficialii SAPARD, vor fi sprijinite sa obtina credite intermediare de la banca, pe doua-trei luni ("bridge financing"), cu care sa demareze platile pentru constructori, urmand ca, in baza facturilor si a cererii de plata, SAPARD sa deconteze cheltuielile, suta la suta. "Decontarea se face in termen de doua-patru luni de la contractarea creditului", a declarat, pentru "Curierul National", Dan Gherghelas, director general adjunct al Agentiei SAPARD. De asemenea, statul - prin diverse parghii - le poate sustine prin suportarea costurilor creditului (dobanzi si comisioane percepute de banca, precum si costurile scrisorii de garantie emise de un fond de garantare a creditului). "Prin HG 711/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, s-au acordat garantii de stat, pentru contractarea unor credite, Consiliilor Locale care au solicitat acest lucru. Anul acesta, sub imperiul restrictiilor impuse de FMI, nu se vor mai acorda aceste garantii. Ramane varianta Fondului de Garantare a Creditului Rural sau a celui pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii. Datorita Legii pentru stimularea absorbtiei fondurilor SAPARD prin preluarea riscului de catre fondurile de garantare, Ministerul Agriculturii poate, in calitate de finantator al acestor fonduri, sa le impuna acestora solicitarea unui comision minim sau chiar zero. De regula, comisioanele cerute de fondurile de garantare sunt de unu - doi la suta din valoarea garantiei emise. De asemenea, pentru ca de obicei Consiliile Locale nu au resurse financiare suficiente sa suporte costurile la banca (comisioane, dobanzi), Consiliul Judetean suporta aceste costuri. Si aceasta este tot o forma de interventie a statului", ne-a explicat Dan Gherghelas.

47 proiecte de infrastructura afectate in luna mai

Pe teritoriul celor 28 de judete in care s-au inregistrat calamitati datorate ploilor abundente din perioada 14 aprilie - 19 mai 2005 sunt amplasate un numar de 96 de investitii finantate prin Programul SAPARD, pentru dezvoltarea infrastructurii. Aproape jumatate dintre acestea - 47 de proiecte - au fost afectate de inundatii. Pentru 11 investitii au fost deja evaluate pagubele cu o valoare totala de cca. 234.000 RON, iar pentru 10 din acestea a fost estimata si valoarea lucrarilor necesare pentru reabilitare, respectiv cca. 232.000 RON.

Pagube estimative de circa 40% din valoarea investitiei

Avand in vedere ca pentru proiectele la care s-a finalizat evaluarea pagubelor, cuantumul acestora variaza de la 0,3% la 39,6% din valoarea totala a investitiei, fondurile necesare lucrarilor de reabilitare pentru toate cele 47 de proiecte afectate nu poate fi apreciata decat dupa finalizarea tuturor evaluarilor.
Judetele cu cele mai multe proiecte afectate sunt Caras-Severin - 12 proiecte (7 proiecte submasura drumuri, 3 proiecte submasura alimentare cu apa, 2 proiecte submasura canalizare), Vrancea -- 8 proiecte (2 proiecte submasura drumuri, 6 proiecte submasura alimentare cu apa), Iasi - 6 proiecte (submasura drumuri).

Vrancea, Vaslui si Bacau - cele mai afectate

In urma calamitatilor din luna iulie 2005 au fost afectate 83 de proiecte de infrastructura rurala realizate cu fonduri SAPARD, valoarea totala a pagubelor fiind de 15.623.000 RON (156,23 miliarde lei vechi). Au fost afectate in proportie de peste 40% Consiliile Locale din Vrancea (Cirligele si Racoasa), din Vaslui (Lipovat) si din Bacau (Agas si Asau).
Pagubele semnalate pana la aceasta data in Regiunea 1 Iasi la proiectele de infrastructura rurala afectate de inundatii in luna iulie se ridica la 7.169.199 RON (71, 169 miliarde lei vechi), fiind afectate 28 de proiecte.
In Regiunea 2 Constanta au fost inregistrate pana in acest moment pagube de 7.025.000 RON (70, 25 miliarde lei vechi) la 30 de proiecte de infrastructura rurala realizate prin Masura 2.1. In Regiunea 3 Targoviste au fost afectate 15 proiecte, valoarea aproximativa a pagubelor fiind de 323.000 RON, pentru 47% dintre proiectele afectate.
In Regiunea 4 Oltenia au fost afectate de inundatii 10 proiecte realizate prin Masura 2.1, valoarea totala a pagubelor fiind 1.106.062 RON.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.