Dupa ocuparea si dezmembrarea Iugoslaviei de catre trupele germane, italiene, ungare si bulgaresti, evenimente survenite in aprilie-mai 1941, situatia sarbilor din Romania nu s-a resimtit intr-un sens negativ. Dimpotriva. Autoritatile de la Bucur

Dupa ocuparea si dezmembrarea Iugoslaviei de catre trupele germane, italiene, ungare si bulgaresti, evenimente survenite in aprilie-mai 1941, situatia sarbilor din Romania nu s-a resimtit intr-un sens negativ.

Dimpotriva. Autoritatile de la Bucuresti nu se implicasera direct in operatiunile din tara vecina si nu exista vreun motiv plauzibil pentru
ostracizarea sarbilor dintre hotarele romanesti. Aceasta minoritate nu era organizata politic, dar beneficia de statutul de comunitate etnica, a carei conducere functiona de mai multa vreme in Capitala, intr-un sediu din Str. Haralambie Botescu nr. 90.

Dupa incheierea ostilitatilor din proximitatea frontierelor noastre, autoritatile romanesti s-au afirmat printr-un gest remarcabil: au cerut germanilor sa le fie predati toti prizonierii iugoslavi de origine etnica romaneasca, originari din Banatul sarbesc si de pe Valea Timocului.

DISPERARE. Populatia civila este intotdeuna o victima nevinovata a razboiului


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.