Potrivit Institutului pentru Politici Publice, deputatul PSD Constantin Nita a reusit sa deconteze intr-un an 492 de zile de cazare
Pe adresa Parlamentului vin facturi de miliarde pentru telefoane, benzina si camere la hotel


Potrivit Institutului pentru Politici Publice, deputatul PSD Constantin Nita a reusit sa deconteze intr-un an 492 de zile de cazare
Pe adresa Parlamentului vin facturi de miliarde pentru telefoane, benzina si camere la hotel

Deputatii nu au nici o retinere cand cheltuiesc banul public. Membrii Camerei Deputatilor cheltuiesc anual sute de milioane pe cazare, zeci de milioane pe telefoane mobile si pe benzina si sume la fel de mari si pentru laptop-uri sau imprimante cu laser. Dezvaluirile au fost facute, ieri, de catre Institutul pentru Politici Publice, care s-a luptat un an, inclusiv in instanta, pentru a afla cum risipesc deputatii banii contribuabilului roman. Analiza IPP vizeaza eficienta cheltuirii banilor publici pentru cazare, diurna, suma forfetara, combustibil, telefonie mobila si achizitionarea de mijloace fixe de catre deputati in perioada 2001-2004.

492 de zile de cazare intr-un an

Sumele cele mai mari se inregistreaza la cheltuielile pentru cazare, care nu inceteaza sa creasca, de la an la an. Daca in anul 2001, un deputat cazat la hotel cheltuia in medie 327 milioane de lei, in 2004 aceasta suma ajunge la 700 de milioane de lei. Motivul: deputatii nu au nici o retinere in a cere bani de hotel si pentru vacanta parlamentara, iar unii dintre ei reusesc sa deconteze mai multe zile de cazare decat are anul.
Exemplul cel mai elocvent este dat de pesedistul Constantin Nita care, in 2002, nu a tinut cont ca anul are 365 de zile si a decontat 492 de zile de cazare la hotel in valoare de peste 832 milioane de lei. El este urmat in clasament tot de un pesedist, Alexandru Lapusan, dar care a "lungit" anul doar la 373 de zile de cazare, in valoare de 700 de milioane de lei.
Si deputatii care nu stau la hotel au primit mult mai multi bani. Acestia au dreptul la o suma echivalenta cu 70% din tariful unei zile de cazare, bani pentru care nu trebuie sa dea nici o socoteala. Daca in 2001 ei au primit "doar" 88 de milioane pentru a-si gasi un loc unde sa stea, in 2004 au primit 225 de milioane de lei.
Adrian Moraru, director programe partide politice si alegeri in cadrul IPP, spune ca ar fi fost mai eficient ca sumele alocate pentru cazare sa fie folosite pentru construirea unui hotel al parlamentarilor. In plus, el a mentionat ca exista situatii in care unii parlamentari au solicitat si au primit decontari pentru cazarea in circumscriptii, desi aveau locuinte proprietate personala in respectivele localitati.
O alta neregula semnalata de Moraru este aceea ca unii parlamentari platesc chirii foarte mari pentru spatiul in care au biroul parlamentar, comparativ cu sumele platite pentru camere din aceeasi cladire, ocupate, in cele mai multe cazuri, de filiala partidului din care fac parte. El crede ca in aceste cazuri este vorba de folosirea banilor primiti de la Camera Deputatilor pentru a acoperi cheltuilile cu chiriile pentru sediul partidului.

Facturi telefonice de 700 de milioane

Alesii nostri sunt si foarte vorbareti, mai ales daca vorbesc pe telefoanele mobile platite din bani publici. Deputatii primesc, pentru a tine legatura cu circumscriptiile electorale, cate un telefon mobil cu abonament cu 400 de minute incluse lunar. Insa aceste minute nu sunt de ajuns, mai ales pentru liderii grupurilor parlamentare si membrii Biroului Permanent, carora le este decontata si contravaloarea convorbirilor care depasesc abonamentul.
Topul vorbaretilor il are in frunte pe Borbely Laszlo, care a reusit in patru ani sa vorbeasca, in afara minutelor incluse in abonament, de 691 de milioane de lei. El este urmat de Nicolae Vasilescu, care, in perioada 2001-2004, a vorbit, in plus fata de abonament, de 520 de milioane de lei, de Tudor Mohora (483 de milioane de lei). Acestia sunt urmati de acelasi Constantin Nita (248 de milioane de lei) mentionat mai sus, pesedistul parand a avea un apetit deosebit in cheltuirea banului public.

Doua laptop-uri intr-o luna

De altfel, cei mentionati mai sus apar ca recordmeni si in cazul achizitiilor de diferite bunuri. Daca un numar de 30 de deputati nu au achizitionat nimic in patru ani, altii au cumparat de sute de milioane. Cel mai activ cumparator de calculatoare, imprimante si telefoane mobile s-a dovedit a fi Alexandru Lapusan, acelasi deputat care decontase 373 de zile de cazare intr-un an. El a cheltuit in mandatul sau 238 de milioane de lei, reusind si performanta de a-si cumpara doua laptop-uri intr-o singura luna, valoarea acestora ridicandu-se la 115 milioane de lei. El este urmat de Borbely Laszlo, Tudor Mohora si Ovidiu Cameliu Petrescu, toti cu cate 182 milioane de lei.

Benzina de 85 de milioane anual

Sumele mari se mentin si cand vine vorba de benzina decontata. Cei mai plimbareti au fost, in mandatul trecut, Eugen Nicolicea si Andrei Ioan, ei reusind, in 2004, sa arda combustibil de peste 85 de milioane de lei. Ei sunt urmati de 56 de deputati care au decontat benzina de peste 83 de milioane de lei. Insa sumele cele mai mari apar in dreptul asociatiilor partidelor politice, adica ale grupurilor de deputati din acelati partid si din aceeasi circumscriptie. In acest top apar numele a cinci organizatii ale PDSR (actualul PSD) cu sume intre 1.400 si 353 de milioane de lei si Asociatia PNL Prahova, cu 291 de milioane de lei cheltuite pe benzina in patru ani.

180 de milioane diurna

In plus, deputatii pot primi si o suma forfetara, egala cu salariul lor brut, pe care o cheltuiesc pentru organizarea si desfasurarea activitatii in teritoriu. Cele mai mari sume forfetare apar la deputatii Ioan Miclea (392 de milioane in 2004), Petre Naidin (384 de milioane in 2004) si Nechifor Cristian (384 milioane in 2003).
Bani multi primesc si ca diurna pentru prezenta in Parlament sau in teritoriu, adica pentru ca isi desfasoara activitatea pentru care au fost alesi. Valorile cele mai mari ale diurnei se inregistreaza in anul 2004, pentru deputatii Stan Ion, Faca Mihail, Ariton Abitei Ludovic, Naidin Petre, Zgonea Valeriu Stefan, Eserghep Gelil, Popescu Kanti Catalin, Sandu Ion Florentin, Moraru Constantin Florentin, cu sume intre 175 si 180 milioane lei.
Bineinteles ca membrii Camerei Inferioare sunt si platiti pentru activitatea lor. Cea mai mare indemnizatie de deputat o inregistreaza, bineinteles, fostul presedinte al Camerei, Valer Dorneanu, care figureaza cu 461 de milioane de lei. El este urmat de Viorel Hrebenciuc (422 de milioane) si de acelasi Nita Constantin, cu o indemnizatie anuala de 420 de milioane de lei.

Concedii si transport gratis

Nu trebuie uitat ca, pe langa toate cele mentionate mai sus, deputatii mai beneficiaza de bilete de odihna si tratament gratuite si de transport gratuit pe caile ferate romane si pe liniile auto, navale si aeriene interne. Toate din banii stransi de la contribuabilul roman.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin