In ultima perioada, tot mai multe persoane care calatoresc cu taxiul au sesizat ca trecerea la leul greu a dus la scumpirea acestui serviciu.
si Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC) a primit mai multe reclamatii care vizeaza aceea
In ultima perioada, tot mai multe persoane care calatoresc cu taxiul au sesizat ca trecerea la leul greu a dus la scumpirea acestui serviciu.
si Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC) a primit mai multe reclamatii care vizeaza aceeasi problema: perceperea de catre taximetristi a unor sume de trei-patru ori mai mari decat ar fi fost normal. Pentru evitarea calatoriilor de lux cu taxiul, Mihai Titichi, jurist al APC, va sfatuieste sa fiti atenti in momentul in care abordati un taximetrist.
Potrivit legii, autovehiculele utilizate in transportul in regim de taxi trebuie sa aiba afisate pe portierele din fata, valoarea tarifelor pe kilometru si pe ora si tariful de pornire, astfel incat acestea sa fie vizibile de la 5 metri. O alta problema, in legatura cu obligatia operatorilor de transport in regim de taxi de afisare a tarifelor, a aparut recent, ca urmare a denominarii si a dublei afisari a preturilor.
Astfel, conform Precizarii Ministerului de Finante, operatiunea de conversie a preturilor din lei vechi in lei noi poate fi facuta in doua feluri: fie prin rotunjirea la ordinul sutelor a sumelor in moneda veche si impartirea rezultatului la 10.000, fie prin impartirea la 10.000 a sumelor in moneda veche si rotunjirea rezultatului la a doua zecimala.
Unele firme de taximetrie au apelat la cea de a doua varianta, dar rotunjirea s-a facut la mai mult decat este permis prin lege. Iata si doua exemple:
* tariful afisat pe distanta este de 9.450 lei vechi/km si 1 leu nou/km. Conform reglementarilor, tariful in lei noi ar fi putut fi de maximum 0,95 lei noi/km.
* tariful afisat este de 9.990 lei vechi/km si 1,2 lei noi/km. Potrivit legii, tariful in lei noi ar fi trebuit rotunjit la maximum 1 leu nou/km.
Bineinteles, in ambele cazuri tariful perceput consumatorului este cel exprimat in moneda noua.



O cursa in afara Capitalei poate costa cu 80% mai mult



Potrivit Hotararii Consiliului General Municipiului Bucuresti nr. 169/2003, taximetristii autorizati sa functioneze pe teritoriul municipiului Bucuresti pot practica tarife cuprinse intre 4.500 lei vechi/km (0,45 lei noi) - 45.000 lei vechi/ora (4,5 lei noi) si 80.000 lei vechi/km (8 lei noi) - 800.000 lei vechi/ora (80 lei noi). in cazul in care clientul solicita curse in afara localitatii in care taximetristul este autorizat sa-si desfasoare activitatea, tariful pe distanta poate fi cu maximum 80% mai mare decat tariful aplicat in localitate, daca clientul nu utilizeaza taxiul pe parcursul de intoarcere.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.