Deficitul contului curent a avansat cu aproape 800 de milioane de euro in luna mai fata de luna aprilie, de la 1,39 miliarde de euro la 2,178 miliarde de euro, valoare cu 71,5% mai ridicata decat cea consemnata in primele cinci luni ale anului 2004, potrivit datelor provizorii ale bancii centrale.
Potrivit acordului cu FMI, deficitul de cont curent ar trebui sa se pastreze intr-o limita de circa 4 miliarde de euro pana la sfarsitul anului.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) precizeaza, intr-un comunicat, ca schimburile comerciale au avut un sold negativ de 2,538 miliarde de euro, in crestere cu peste 930 de milioane de euro comparativ cu perioada ianuarie-mai a anului anterior, in timp ce veniturile au inregistrat un deficit de 624 milioane de euro, cu 91 milioane de euro mai mare decat in acelasi interval din 2004.
Banii de la muncitorii din strainatate nu mai salveaza balanta
Pe de alta parte, valoarea transferurilor curente, indicator al fondurilor remise de catre romanii din strainatate, a avansat cu doar 51 de milioane de euro fata de anul trecut, pana la 984 milioane de euro, nereusind sa compenseze dezechilibrele celorlalte doua componente.
Cu toate acestea, ritmul de crestere a deficitului de cont curent s-a incetinit usor, de la 85% in primul trimestru la 77% dupa primele patru luni si 71,5% la finele lunii mai.
Datoria externa pe termen mediu si lung a inregistrat 21,116 miliarde de euro, in crestere cu 16,4% fata de 31 decembrie 2004. Datoria externa publica si public garantata a ramas la nivelul de la sfarsitul lunii aprilie, de 10,87 miliarde euro, si reprezinta 51,5% din datoria externa pe termen mediu si lung, fata de 55,4% la 31 decembrie 2004.
Deficitul comercial in primele cinci luni - 3,2 miliarde de euro
Deficitul comercial a fost, in primele cinci luni ale anului, de 3,2 miliarde de euro, mai mare cu 900 de milioane de euro fata de acelasi interval al anului trecut. In aceasta perioada, comertul exterior al Romaniei a crescut cu 17,23 la suta, iar importurile cu 22,4 la suta, potrivit buletinului trimestrial al Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).
Exportul de bunuri a inregistrat in perioada ianuarie-mai 2005 o crestere de 1,273 miliarde euro fata de acelasi interval al anului trecut.
Exporturile "interne" incep sa recupereze fata de lohn
A continuat majorarea exportului direct, bazat pe resurse interne, de la 46 la 52,4 la suta, si a scazut exportul dupa prelucrare activa (in regim lohn), de la 53,8 la 47,3 la suta. In primele cinci luni ale anului, au crescut semnificativ exporturile de produse minerale (cu 343 milioane de euro, respectiv cu 62,5 la suta), la metale si articole din metal (cu 372,3 milioane de euro, respectiv cu 33,6 la suta), la produse ale industriei constructiilor de masini (cu 299,7 milioane de euro, respectiv cu 16,4 la suta) si la produse ale industriei chimice (cu 157,9 milioane de euro, respectiv cu 28 la suta). De remarcat este faptul ca exportul de autoturisme a crescut de 2,6 ori datorita cererii externe de autoturisme Logan. Cele mai mici cresteri, la export, s-au inregistrat la produsele agroalimentare (2,4 la suta) si la cele ale industriei usoare (1,5 la suta). Articolele din piatra, sticla si ciment au inregistrat o diminuare, la export, cu 4,4 la suta.
Importuri cu 22,4% mai mari
Importurile au inregistrat in primele cinci luni o majorare cu 22,4 la suta, cu 2,1 miliarde de euro mai mari decat in acelasi interval al anului trecut. Ponderea importului direct a crescut de la 70 la 75 la suta, in timp ce importul pentru prelucrare activa a scazut de la 29 la 25 la suta. Deficitul comercial a fost partial compensat de excedentul inregistrat la produsele din industria usoara (484,3 milioane de euro), metale comune (425,7 milioane de euro) si produse din lemn (352,9 milioane de euro).
Cele mai mici cresteri la import s-au inregistrat la produsele agroalimentare (5,6 la suta) si la produsele industriei usoare (0,7 la suta). Principalele cauze au fost diminuarea importului la cereale si lohn-ul. Cele mai mari cresteri la importuri s-au inregistrat la produsele industriei constructoare de masini (cu 25,3 la suta, respectiv cu 817,3 milioane de euro), la produsele minerale (cu 42,5 la suta, respectiv 541,1 milioane de euro), la produsele chimice (cu 310,2 milioane de euro, din care 52,8 milioane de euro reprezinta produse farmaceutice) si la metale si articole din metal (cu 36,7 la suta, respectiv cu 283,1 milioane de euro).
43 la suta din cresterea la export se localizeaza la grupul tarilor dezvoltate economic, 37,4 la suta, la grupul de tari in tranzitie, iar 32,4 la suta, la tarile in curs de dezvoltare. Importul din tarile in tranzitie a crescut cu 34,2 la suta, iar cel din tarile dezvoltate a crescut cu 16,5 la suta.
Despre autor:

Sursa: Curierul National
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Startup Elites 2023: workshop-uri pentru participanți partea a IV-a
Sursa: start-up.ro
-
Un nou magazin Zara Home a fost inaugurat în București
Sursa: retail.ro
-
Ce face Joule, noul asistent bazat pe inteligență artificială generativă de...
Sursa: futurebanking.ro
-
6 Semne că ești cu un bărbat care te merită cu adevărat și care apreciază...
Sursa: kudika.ro
-
Recycllux este start-up-ul românesc ce poate elimina plasticul din Marea Neagră
Sursa: green.start-up.ro
-
Cum să scapi de neliniști și să eviți gândurile cele multe
Sursa: garbo.ro
-
Experții financiari anunță la cât va ajunge inflația și rata ROBOR: mai...
Sursa: wall-street.ro