Daca vor sa ramana pe piata, companiile trebuie sa fie in posesia a 9.000 de euro pentru primul autovehicul si a 5.000 de euro pentru fiecare dintre celelalte masini


Operatorii de transport rutier public vor primi licenta neces

Daca vor sa ramana pe piata, companiile trebuie sa fie in posesia a 9.000 de euro pentru primul autovehicul si a 5.000 de euro pentru fiecare dintre celelalte masini

Operatorii de transport rutier public vor primi licenta necesara doar daca indeplinesc o serie de conditii, precum posesia unei sume de noua mii euro pentru primul autovehicul si de cinci mii euro pentru fiecare dintre celelalte autovehicule, a decis Guvernul printr-o ordonanta de urgenta.
Conditia de onorabilitate presupune ca persoana desemnata sa conduca permanent si efectiv activitatea de transport rutier, sa nu fi fost condamnata pentru infractiuni comerciale, sa nu fi fost declarata inapta pentru o astfel de activitate si sa nu fi fost sanctionata pentru incalcarea repetata a regulilor privind conditiile de plata si de angajare, perioadele de odihna ale soferilor, dimensiunile vehiculului, siguranta rutiera, protectia mediului. Conditia de capacitate financiara presupune existenta unor resurse suficiente pentru inceperea in bune conditii a activitatii si buna administrare.
Conditia se considera indeplinita numai daca operatorul de transport rutier dispune de un nivel financiar de noua mii euro pentru primul autovehicul rutier si cinci mii euro pentru fiecare dintre celelalte autovehicule rutiere.
Modul de evaluare a capacitatii financare a unui operator se stabileste de autoritatea competenta, precizeaza actul normativ.

De la sef pana la ultimul sofer, toata lumea trebuie sa fie autorizata de "autoritatea competenta"

In ceea ce priveste conditia de competenta profesionala, aceasta se considera indeplinita daca persoana desemnata sa conduca permanent si efectiv activitatea de transport rutier a obtinut un certificat de pregatire profesionala eliberat de autoritatea competenta, care atesta nivelul necesar de cunostinte si care se acorda in urma unei examinari scrise obligatorii si, eventual, a unui examen oral. Actul normativ mai prevede, de altfel, ca orice conducator auto care efectueaza operatiuni de transport rutier - care fac obiectul ordonantei - este obligat sa urmeze cursurile de pregatire profesionala si sa promoveze examenul in urma caruia i se elibereaza certificatul de competenta profesionala.

Alte amenzi

Ordonanta de urgenta mai stabileste ca fapta de a calatori fara legitimatie de calatorie valabila in cadrul serviciilor de transport rutier public de persoane prin servicii regulate se sanctioneaza cu amenda de la 100 lei (un milion de lei vechi) la 300 lei (trei milioane lei vechi), aplicata persoanei fara legitimatie de calatorie.
Pentru efectuarea transportului rutier public de persoane prin servicii regulate fara legitimatii de calatorie, conducatorul auto va fi sanctionat cu amenda de la 300 lei (trei milioane lei vechi) la 500 lei (cinci milioane lei vechi).
Prevederile generale ale actului normativ, aprobat recent, nu se aplica in cazul transporturilor rutiere efectuate cu vehicule de marfa, a caror masa totala maxima autorizata, inclusiv remorca sau semiremorca, nu depaseste 3,5 tone, cu vehicule pentru maxim noua persoane, inclusiv soferul, cu vehicule ale institutiilor din sistemul national de aparare, cu vehicule specializate pentru utilitati, telefonie, radio sau tv, cu vehicule pentru situatii de urgenta, servicii medicale, echipamente pentru parcuri de distractie ori depanarea auto, cu vehicule pentru teste rutiere sau servicii funerare, precum si in cazul tractoarelor utilizate exclusiv pentru lucrari agricole si forestiere si al vehiculelor istorice.
Sectiunea privind transportul rutier public din ordonanta de urgenta prevede ca un operator economic care doreste sa obtina licenta necesara transportului rutier, trebuie sa indeplineasca o serie de conditii de onorabilitate, de capacitate financiara si competenta profesionala.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.