Intr-un prim comentariu televizat, referitor la reevaluarea yuanului si renuntarea la raportarea lui la dolarul american, Zhou Xiaochuan, guvernatorul Bancii Populare a Chinei, a precizat ca acesta a fost doar un prim pas pe calea unei mai ample si t

Intr-un prim comentariu televizat, referitor la reevaluarea yuanului si renuntarea la raportarea lui la dolarul american, Zhou Xiaochuan, guvernatorul Bancii Populare a Chinei, a precizat ca acesta a fost doar un prim pas pe calea unei mai ample si treptate reformari a regimului schimburilor valutare al Chinei.
Potrivit oficialului chinez, chiar si acest prim pas va avea un efect imediat asupra preturilor mult prea scazute ale marfurilor chineze la export, contestate de mai multa vreme de clientii americani, dar si de cei europeni. "Puterea de cumparare in China a crescut, yuanul este mai puternic, are mai mare valoare, iar efectele pozitive asupra economiei chineze vor fi cu mult mai mari decat cele negative", a subliniat Zhou Xiaochuan. Facand referiri concrete la efectele acestei masuri mult asteptate pe pietele mondiale, el a tinut sa atraga atentia ca, desi va opera unele corecturi, raportarea de acum incolo a yuanului la un"cos" de devize ale tarilor cu care China intretine intense relatii comerciale nu va avea, totusi, un efect prea mare asupra diminuarii deficitului din comertul SUA cu China, care in acest moment a ajuns la 162 milioane dolari americani. Zhou a subliniat, de asemenea, ca China a nu a reevaluat yuanul la presiuni externe, ci din dorinta de a promova stabilitatea si o crestere economica pe termen lung.
Ziarul "The China Business" releva sambata ca o propunere initiala de reevaluare cu 5 la suta a yuanului a fost respinsa de teama ca produsele chineze prea ieftine la import ar avea drept consecinta o deflatie si defavorizarea firmelor chineze. Oferind cifre oficiale concrete, ziarul amintit sustinea ca o reevaluare cu 5 la suta ar fi dus la diminuarea ritmului de crestere economica a Chinei cu 1,4 la suta. In plus, a mai explicat guvernatorul celei mai mari banci a Chinei, decizia de a raporta yuanul la alte devize a fost determinata de faptul ca in ultimii ani dolarul a devenit "prea volatil", reflectand, in parte, problemele grave ale economiei americane, inclusiv deficitele bugetare si comerciale enorme.

Reactii pozitive in plan international

In Statele Unite si in Uniunea Europeana reactiile au fost, potrivit agentiilor internationale de presa, pozitive, tarile respective nutrind speranta ca reevaluarea yuanului va contribui la diminuarea deficitelor comerciale cu China. Un important grup american, National Association of Manufacturers, considera ca masura Beijingului poate fi un inceput spre corectarea marelui deficit creat ca urmare a preturilor extrem de scumpe la importurile de produse chineze. Reactii similare s-au inregistrat si la parteneri asiatici ai Chinei. Japonia a calificat masura Chinei drept un pas pe calea alinierii la piata monetara internationala, iar guvernatorul bancii centrale a Thailandei considera ca ea demonstreaza dorinta Beijingului de a adopta masuri, fie si limitate, de reformare a economiei. Ministerul Comertului thailandez s-a pronuntat, in noul context, pentru amplificarea schimburilor comerciale cu China.

Yuanul reevaluat a determinat cresteri ale pretului la petrol

"Mutarea" Beijingului a avut un efect imediat pe piata petrolului, pretul barilului de titei crescand inca de la sfarsitul saptamanii trecute cu 1 dolar, ca urmare a speculatiilor ca, dispunand de o moneda mai puternica, rafinariile Chinei vor cumpara cantitati mai mari de petrol. Nici atacurile teroriste de la Londra nu au oprit cresterea pretului petrolului. Sortimentul "light" a fost contractat la Bursa din New York, pentru luna septembrie, la 58,65 dolari barilul. Sortimentul "Brent" a fost cotat pe piata londoneza la 57,58 dolari barilul, cu 1,86 dolari mai mult decat in primele zile ale saptamanii trecute. Analisti occidentali, citati de Associated Press, sunt de parere ca, pe termen lung, este asteptata o scadere a cererii de petrol a Chinei, cursul mai mare al yuanului insemnand o scadere a exporturilor chinezesi, deci o diminuare a ritmului cresterii economice.

China contesta noile restrictii americane la importurile de textile

La o zi dupa reevaluarea yuanului, SUA au instituit noi restrictii la importurile unor categorii de confectii chinezesti, livrate, acum, la preturi mai mari. Chong Quan, ministrul chinez al Comertului, a transmis deja Washington-ului un protest in care subliniaza ca autoritatile de la Beijing sunt "profund nemultumite" de noile restrictii instituite, intre altele, la importurile de pantaloni din lana, calificandu-le drept o incalcare a normelor internationale ale liberului schimb, si a avertizat ca se va adresa cu o plangere si la Organizatia Mondiala pentru Comert (OMC). China a cerut, de asemenea, Statelor Unite sa accepte negocieri bilaterale pentru a se stabili noi limite la importurile din China, fara a mai proceda la activarea in mod unilateral a clauzelor de salvgardare ale OMC.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.