Situat in nordul Europei, Stockholm se intinde pe suprafata a 14 insule, legate de 40 de poduri a caror frumusete uimeste si azi, la fel de mult ca in trecut. Panorama deosebita si sistemul acvatic ii permit sa concureze cu celebrele Venetia si Amste

Situat in nordul Europei, Stockholm se intinde pe suprafata a 14 insule, legate de 40 de poduri a caror frumusete uimeste si azi, la fel de mult ca in trecut. Panorama deosebita si sistemul acvatic ii permit sa concureze cu celebrele Venetia si Amsterdam.
Supranumit "Frumoasa pe apa", orasul isi incanta vizitatorii cu imagini pitoresti asemeni faimosului Gamla Stan - orasul vechi, sau Palatul Regal in care sunt expuse bijuteriile Coroanei si o impresionanta colectie de armuri medievale. Nu in ultimul rand trebuie sa amintim muzeul Vasa, gazda a faimoasei nave regale scufundate in 1628, sau edificiul in care anual se decerneaza cele mai ravnite distinctii: Premiile Nobel.

Oglinda a arhitecturii de acum 700 de ani

Stockholm este un oras cu multe fatete, fiecare parte a orasului avand o distinctie aparte. Adevaratul Stockholm este, de fapt, Gamla Stad, Orasul Vechi, si a ramas si azi mandria si bucuria locuitorilor sai. Strazile pavate si aleile inguste, construite in secolul XVII, creeaza o atmosfera unica.
Casele vechi din aceasta zona sunt toate acoperite de decoratiuni si ornamente ce reflecta diferitele curente existente. Gamla Stad este oglinda inca vie a infatisarii pe care o avea orasul acum 700 de ani. Aici, ochii vizitatorului insetat de frumos gasesc unul dintre cele mai impresionante monumente din oras: Biserica Storkyrkan. Si tot aici se afla Palatul Regal si Kungstradgarden (Gradina regelui).

Un oras vibrant

Si daca Gamla Stad reprezinta istoria orasului, Sodermalm cu siguranta este regiunea culturala a orasului. La sfarsitul secolului XVII aici era un cartier de muncitori care, dupa o zi obositoare de munca in port, se opreau in drum spre casa la taverne.
Sodermalm pastreaza si azi aceasta imagine a muncitorului boem, o autentica cultura de taverna amestecata cu spiritul de socializare. Aici se afla numeroase magazine mici, pline de obiecte bizare majoritatea produse de artistii si artizanii din regiune. In Sodermalm turistul simte experienta unui oras viu, creativ si animat de un puternic caracter urban.

Castelul regal

Kungliga Slottet este cel mai mare castel regal din lume, care mai este inca folosit de familia regala a Suediei. Construit pe ruinele fostului palat regal (ars in 1697), Castelul are incorporate in partea de nord zidurile vechiului edificiu, dar design-ul medieval a fost acoperit de decoratiunile exterioare baroce. Cele 608 camere ale castelului au fost proiectate de arhitectul curtii, Nicodemus Teesin cel Tanar, constructia fiind finalizata la 57 de ani dupa dezastru.
Executata cu acelasi fast de alta data, ceremonia Schimbarii de Garda se desfasoara in curtea exterioara. Cu exceptia lunilor de vara, ceremonia are loc in fiecare zi la ora pranzului si dureaza 20 de minute, oferind publicului un spectacol interesant.

Muzee

Skansen este primul muzeu in aer liber din lume si a fost construit in 1891 de Artur Hazelius, care incerca astfel sa retraiasca istoria Suediei. Aici sunt adunate 150 de case traditionale, animate de manechine purtand costumele traditionale epocii si regiunii de provenienta.
Vasa este singura nava datand din secolul XVII. Pastrand majoritatea componentelor sale originale si ornamentata cu sute de sculpturi, Vasa este o atractie unica. Nava este expusa intr-un muzeu special construit, in care si-au aflat acoperis alte noua expozitii cu tematica similara.
La constructia navei au contribuit 400 de muncitori coordonati de Henrik Hybertsson. Dulgherii, sculptorii, tamplarii, pictorii si toti ceilalti meseriasi au lucrat aproape doi ani.
In final, nava avea trei catarge si putea sustine zece vele. Avea 52 de metri din varful catargului pana la chila, si 69 de la prova la pupa, cantarind 1.200 de tone. La acea vreme, proprietatea regelui Gustav II Adolf era cea mai puternica nava.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.