Dupa ce, Curierul National a prezentat pe larg modul in care au functionat jocurile piramidale de tipul "Caritas", "Mondoprosper", "Gerald", "Philadelphia", SAFI, FNI sau FNA, ajungand la cele care inca functioneaza, cum sunt "Delphin International",

Dupa ce, Curierul National a prezentat pe larg modul in care au functionat jocurile piramidale de tipul "Caritas", "Mondoprosper", "Gerald", "Philadelphia", SAFI, FNI sau FNA, ajungand la cele care inca functioneaza, cum sunt "Delphin International", sau "Society-Club", chiar si cazul extrem de recent al MTS Leasing, Politia Romana avertizeaza populatia asupra pericolului crescut al acestor inselatorii. Pentru ca "au dormit linistiti", romanii au pierdut 300 de milioane de euro in Romania, dupa Revolutie, "teapa" devenind un sport national.
Romanii si-au dovedit intotdeauna inventivitatea si creativitatea, insa, din pacate, nu numai in sensul pozitiv al cuvantului. Populatia pare sa inghita, in continuare, cu pofta, mega-escrocheriile care le golesc buzunarele; unii pentru ca vor sa devina putred de bogati peste noapte, altii pentru ca "vaneaza" chilipiruri. De cele mai multe ori, insa, acestia din urma se transforma in vanat pentru tepuitorii cu diplome in economie.
Un sistem piramidal reprezinta o grupare in care membrii mai vechi fac bani din cotizatiile celor noi, abia intrati in schema.
Uneori este in joc si un produs sau serviciu, de cele mai multe ori fictiv, a carui achizitie tine loc de taxa de inscriere. Insa pentru cumpararea acestui produs sau serviciu nu exista cerere de piata, ci doar interesul artificial al acelora care doresc sa intre in jocul piramidal si care achizitioneaza produsul sau servicul ca si conditie necesara si suficienta de participare.
Asa-zisa profitabilitate a schemei rezida in taxa de intrare in joc care se distribuie inegal catre membrii mai vechi ai clubului, jocului sau schemei piramidale in functie de gradele ierarhice ale acestora in cadrul sistemului.
De obicei, cu cat pozitia individului in structura piramidala este mai aproape de varf si mai departe de baza, cu atat cuantumurile ce revin acestuia din cotizatiile noilor membri sunt mai mari.

Scheme ascunse

Asupra acestor aspecte a insistat, ieri, comunicatul Inspectoratului General al Politiei Romane.
Potrivit avertizarii ofiterilor de politie, desi sunt activitati de natura celor interzise, conform Legii nr. 650/2002 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata si H.G. 251/1999 privind autorizarea jocurilor de noroc, racolarile se desfasoara sub aparenta unor pretinse scheme de intrajutorare intre membrii asociati (de exemplu Society-Club, cu sediul in Busteni si puncte de lucru in Bucuresti, Baia Mare, Cluj si Satu Mare, care promitea castiguri de pana la 57.000 de euro), sau sub cea a unor consultante pentru afaceri si management, cum este cazul sistemului piramidal Delphin, initiat de o firma din Gibraltar, care, sub pretextul unor servicii de training in afaceri, vand un manual intitulat "Calea succesului", pentru care persoanele recrutate platesc nu mai putin de 2.290 de euro.
Participarea la acest circuit financiar se realizeaza prin semnarea initiala a unui contract de confidentialitate, urmat de o comanda si un contract de comision, dupa care sumele de bani se expediaza in conturi din Gibraltar.
Dupa aceasta faza, fiecare persoana devenita membru are obligatia sa racoleze alte persoane care sa participe in continuare la acest joc, iar in functie de numarul persoanelor nou aduse, membrul primeste comisioane in contul personal, comisioane ce sunt trimise din Gibraltar.

Numar mare de potentiali participanti

Desi impotriva initiatorilor si organizatorilor acestor activitati s-a inceput urmarirea penala sub aspectul savarsirii mai multor infractiuni, activitatile de racolare de noi participanti au fost continuate prin mecanismul specific, in conditii de cvasi-clandestinitate, la diferite puncte de lucru - sali inchiriate, prin care membrii mai vechi in sistem incearca sa coopteze noi aderenti, pentru a-si recupera cei 2.290 de euro depusi si a realiza profitul promis in asa-zisele "seminarii" organizate intr-un cadru psihologic bine studiat, pentru a eficientiza racolarile.
"Necesitatea continua de a coopta noi participanti, specifica activitatilor financiare de tip piramidal, duce inevitabil la prabusirea circuitului la un moment dat, cu deja cunoscutele efecte grave economice si chiar sociale, motiv pentru care in unele tari aceste fapte sunt incriminate penal in mod explicit", avertizeaza IGPR semnaland ca, in afara acestor jocuri, pe plan international, functioneaza circuite si structuri financiare sau comerciale ce activeaza pe Internet, tot pe criterii piramidale, periculozitatea crescuta fiind generata si de numarul teoretic foarte mare de potentiali participanti.

Incalcarea art. 4 din Legea bancara nr. 58/1998

Politia Romana informeaza populatia asupra unor altfel de activitati organizate de unele firme care, desi nu sunt de tip piramidal, se desfasoara prin incalcarea art. 4 din Legea bancara nr. 58/1998, prin care sunt interzise activitatile de atragere si/sau administrare a unor sume de bani rezultate din asocierea in vederea economisirii si acordarii de credite intr-un sistem colectiv, motiv pentru care organizatorii sunt cercetati conform prevederilor actului normativ mentionat. Prin intermediul presei, IGPR atrage atentia cetatenilor predispusi sa participe la astfel de sisteme, circuite de tip piramidal, inselatoare (de exemplu scrisorile pe care tot mai multi cetateni le primesc la domiciliu, fiind anuntati ca au castigat sume foarte mari la diverse loterii internationale si carora li se solicita ulterior sa expedieze la asa-zisii organizatori de loterii sume insemnate in valuta, pentru a intra in posesia premiilor care, in fapt, nu exista), sau care promit venituri, facilitati sau avantaje, ce nu au un fundament economic.

Pagubitii FNI, cu jalba-n bat

Zeci de pagubiti la Fondul National de Investitii (FNI) au venit, ieri, la Tribunalul Bucuresti, pentru a se intalni cu judecatoarea care se ocupa de acest caz. La intrebarea magistratului privind motivul pentru care au investit bani in acest fond, oamenii au spus ca afilierea dintre CEC si FNI le-a dat incredere pentru ca la acea vreme mai multe banci intrasera in faliment. Altii au marturisit ca si-au depus economiile la sfatul prietenilor si al vecinilor. De asemenea, investitorii care pana in acest moment nu s-au constituit parte civila au completat o declaratie in acest sens, pe care au depus-o la instanta. Judecatoarea a luat decizia de a se intalni, maine, cu pagubitii, dupa ce mai multe persoane aflate in sala au ridicat diverse probleme, legate de cererea lor de constituire ca parte civila si de statutul lor in dosar. Prabusirea FNI, in mai 2000, a fost inceputul unui scandal cu efecte sociale, economice si politice, in a carui solutionare au fost implicate, la diferite momente, Justitia, Politia, Parchetul, institutiile financiare sau Comisiile de abuzuri de la Parlament. Peste 260.000 de persoane au fost pagubite de acest fond, in dosarul cauzei fiind trimise in judecata 13 persoane.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.