Un grup de cetateni americani de origine romana, care au format Comitetul Romano-American pentru Basarabia, preocupati fiind de soarta tarii de origine si a romanilor instrainati, a transmis mai multe memorii unor personalitati marcante, atat din tar

Un grup de cetateni americani de origine romana, care au format Comitetul Romano-American pentru Basarabia, preocupati fiind de soarta tarii de origine si a romanilor instrainati, a transmis mai multe memorii unor personalitati marcante, atat din tara, cat si din strainatate, in incercarea de a obtine sprijin pentru repararea injustitiei istorice provocate de Pactul Ribbentrop-Molotov. Convingerea Comitetului este ca nici un cetatean roman nu poate ignora soarta Basarabiei si a confratilor de dincolo de Prut si Nistru. "Basarabia ne uneste pe toti in ganduri, aspiratii si simtiri. Comitetul nostru urmareste remedierea injustitiei istorice comise impotriva Romaniei prin pactul Ribbentrop-Molotov si reafirma cu tarie dreptul legitim al tarii asupra teritoriului dintre Prut si Nistru", sustin semnatarii memoriilor. Considerand cu adevarat importanta aceasta initiativa, "Curierul National" va promova actiunile Comitetului Romano-American pentru Basarabia. Un prim pas in acest demers este reprezentat de publicarea memoriilor transmise de Comitet unei serii intregi de personalitati atat din tara, cat si din strainatate. Astfel, in numarul de azi, publicam memoriul adresat presedintelui Romaniei, Traian Basescu, Excelentei Sale Domnului Traian Basescu Presedintele Romaniei

Stimate Domnule Presedinte,

Ne adresam Dvs. in calitate de cetateni romani de origine romana preocupati de soarta tarii de bastina si a romanilor de pretutindeni. Consideram ca asa cum Romania respecta drepturile minoritatilor etnice din tara, tarile vecine trebuie sa respecte si ele drepturile minoritatilor romanesti de pe teritoriile lor.
O problema unica o reprezinta Basarabia, provincie romaneasca de la Traian si Decebal, la Basarabi si Musatini, si pana la regii Romaniei moderne. Nici un Roman nu poate uita ori ignora soarta Basarabiei si a confratilor de dincolo de Prut si Nistru. Aceasta este convingerea ferma a Comitetului nostru, care urmareste repararea injustitiei istorice comise impotriva Romaniei de Pactul Ribbentrop Molotov si reafirma dreptul tarii asupra teritoriului dintre Prut si Nistru. Basarabia ne uneste pe toti in ganduri si simtiri.
In acest scop, am inceput sa contactam si sa informam atat autoritatile americane cat si opinia publica din Statele Unite de situatia Basarabiei. In vederea consolidarii cooperarii Romano-Americane in aceasta problema, suntem gata sa colaboram cu Dvs. si cu guvernul Romaniei. Pentru a fi eficace in actiunile noastre, va rugam ca Dvs. in numele Romaniei sa amintiti partenerilor Americani ca Basarabia este pamant romanesc.
In lumina celor de mai sus, obiectivele urmarite de grupul nostru de actiune sunt:
- Reafirmarea drepturilor Romaniei asupra Basarabiei si mentinerea vie a acestei idei in opinia publica din Statele Unite ale Americii.
- Informarea si angajarea liderilor politici Americani in sustinerea cauzei romanesti privind Basarabia.
- Promovarea pe plan international a drepturilor romanesti asupra provinciei cu scopul final de a se obtine reunirea Basarabiei cu Romania.

Grupul de Initiativa si Actiune din Washington DC,
Prof. Gheorghe Calciu-Dumitreasa,
Prof. Nicolae Dima,
Ing. Valentin Topordei,
Dr. Silviu Ziscovici

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.