Declaratia politica pentru care Tariceanu a cerut votul de incredere al Parlamentului e construita pe motivele pentru care premierul anuntase ca pleaca de la Palatul Victoria

Calin Popescu Tariceanu a venit ieri in Parlament sa-si asum

Declaratia politica pentru care Tariceanu a cerut votul de incredere al Parlamentului e construita pe motivele pentru care premierul anuntase ca pleaca de la Palatul Victoria

Calin Popescu Tariceanu a venit ieri in Parlament sa-si asume raspunderea pe ceea ce in urma cu cateva zile erau motivele demisiei sale "irevocabile". Premierul a cerut sprijinul senatorilor si deputatilor pentru continuarea reformei Justitiei, modificarea Legii Curtii Constitutionale si revizuirea Constitutiei. Din declaratia politica pentru care Tariceanu a cerut votul de incredere a Parlamentului, doar 15 randuri din cele sapte pagini sunt dedicate reconstructiei Romaniei dupa inundatii, restul textului facand referire la integrarea europeana si la reforma sistemului judiciar.
Vorbind despre integrarea europeana ca angajament al sau politic, premierul i-a anuntat pe parlamentari ca in toamna isi va asuma raspunderea pentru reforma adiministratiei publice si descentralizarea acesteia.
In cea mai consistenta parte a declaratiei sale politice, Tariceanu reia motivele pentru care in urma cu doua saptamani isi anuntase demisia.
"Reforma Justitiei, asa cum a fost ea reglementata prin asumarea raspunderii Guvernului, s-a lovit de rezistenta vechilor structuri de interese si complicitati. (...) Decizia Curtii Constitutionale a afectat obiectivele de reforma a Justitiei ale Guvernului. Respectam Constitutia si vom aplica aceasta decizie. Vom merge mai departe in aceste conditii", a spus premierul. El a precizat ca se are in vedere revizuirea Constitutiei, in fapt o revenire la o prevedere din vechea Lege fundamentala, in sensul ca o decizie a Curtii Constitutionale sa poata fi schimbata de Parlament cu majoritarea a doua treimi dintre senatori si deputati.
Motivele pentru care Calin Popescu Tariceanu a venit ieri in fata parlamentarilor sunt aceleasi pentru care isi anuntase demisia si organizarea alegerilor anticipate. Si aceleasi pentru care opozitia care nu voia sa faca testul electoral atat de curand isi manifesta sprijinul. De altfel, ieri, PSD si PRM au anuntat ca nu vor depune motiune de cenzura impotriva actualului Executiv, iar UDMR si PC sunt convinse ca Tariceanu a ales cea mai buna solutie. Ramasi singuri, pedistii se limiteaza sa spuna ca "respecta" decizia premierului si protocolul de guvernare.
Potrivit legii, grupurile parlamentare pot sa depuna o eventuala motiune de cenzura in termen de trei zile. Cum acest lucru nu se va intampla, aplicarea declaratiei de politica generala devine obligatorie pentru Executiv.

PSD prefera raul mai mic

Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat ca formatiunea sa nu ia in calcul depunerea unei motiuni de cenzura. Amanarea alegerilor anticipate este vazuta de principalul partid de opozitie ca "o decizie destul de riscanta" pe care ramane sa o inventarieze in continuare. De altfel, presedintele partidului, Mircea Geoana, a salutat hotararea lui Tariceanu, considerand ca e un rau mai mic decat anticipatele. "Intre raul de a avea un Guvern slab, incompetent, dar care speram ca a invatat ceva din aceste sase luni de crize economice, sociale si incapacitate de a gestiona problemele tarii si a risca sa paralizam Romania pentru cel putin trei luni, intr-o criza politica prelungita, Romania are nevoie de un Guvern. Daca solutia actualei majoritati este sa mentina actualul Guvern, este decizia dansilor. Intre doua rele trebuie sa preferam raul mai mic", a afirmat Geoana.

Bolcas: "Azi nu se pune problema anticipatelor"

Nici PRM nu mai este asa de sigur ca vrea anticipate. Deputatul Lucian Bolcas a declarat ieri ca formatiunea sa nu intentioneaza sa depuna motiune de cenzura impotriva actualului Guvern. "Declaratia premierului Tariceanu din Parlament este un joc politicianist, iar noi nu ne pretam la astfel de jocuri", a spus Bolcas. El a adaugat ca "azi nu se pune problema anticipatelor", problema inundatiilor fiind mai importanta. Intrebat de ce si-a schimbat PRM brusc pozitia, deputatul a explicat ca nu e o schimbare, ne indreptam spre anticipate, dar acestea nu trebuie legate de declaratiile fluctuante ale premierului Tariceanu. "Alegeri anticipate vor fi cand dorim noi, nu cand vrea premierul. Noi contam pe starea de spirit a populatiei", a spus Bolcas, explicand ca aceasta stare de spirit va indica momentul cand vor trebui convocate alegeri anticipate.
Marti seara, imediat dupa ce primul-ministru a anuntat ca nu va demisiona, deputatul declara pentru Rompres ca "acest Guvern care si-a dovedit incapacitatea la inundatii nu mai poate fi mentinut in functie", iar PRM sustine in continuare necesitatea alegerilor anticipate, considerand ca este "unica solutie care poate crea stabilitate in tara".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.