Aproximativ 25.000 de civili irakieni si-au pierdut viata in cei doi ani care au urmat invadarii tarii lor, pe 20 martie 2003, informeaza, intr-un raport, organizatia britanica Iraq Body Count (IBC). Conform documentului, trupele coalitiei se fac vin
Aproximativ 25.000 de civili irakieni si-au pierdut viata in cei doi ani care au urmat invadarii tarii lor, pe 20 martie 2003, informeaza, intr-un raport, organizatia britanica Iraq Body Count (IBC). Conform documentului, trupele coalitiei se fac vinovate de moartea a 9.270 de civili irakieni, cifra reprezentand 37,3 % din totalul victimelor.
Rebelii sunt vinovati de uciderea a 2.353 de civili irakieni, adica de 9,5 %. Cele doua forte sunt implicate impreuna in 2,5 % dintre decese, in cazuri in care victimele au fost surprinse intre tirurile celor doua tabere, in timpul luptelor. In procent de 35,9 %, decesele in randurile civililor irakieni sunt consecinta a "uciderilor esential criminale".
Dupa debarcarea regimului lui Saddam Hussein, Irakul a fost afectat de un mare val de crime, numeroase persoane fiind ucise in timpul furturilor, rapirilor, luptelor intre clanuri, confruntarilor interreligioase sau interetnice.
Conform studiului citat, 11 % dintre omorurile in randurile civililor din Irak au fost provocate de "agenti necunoscuti", iar 3,8 % sunt atribuite "actiunilor militare" sau "atacurilor teroriste", categorie care ar putea fi usor comasata cu uciderile de catre coalitie si rebeliune, mentionate anterior.
Mai multi sunniti s-au retras, ieri, din comitetul de redactare a Constitutiei Irakului, dupa ce, in ajun, doi din colegii lor, Mijbil al-Sheikh Issa si Zamer Huissein au fost ucisi de persoane inarmate in timp ce se deplasau in Bagdad. Decizia va complica atingerea obiectivului de finalizare a Constitutiei, pana la termenul-limita anuntat, respectiv 15 august.
Din cei 71 membri ai comitetului de redactare, 17 erau sunniti. Marti, cu putin inainte de uciderea celor doi membri sunniti ai comisiei, presedintele Jalal Talabani isi exprimase speranta ca redactarea Legii fundamentale ar putea fi incheiata chiar in cursul lunii iulie. Mai multi membri ai comisiei au marturisit ca dezbaterea asupra principalelor probleme, care creeaza diviziuni in randul comunitatilor etnice si religioase, precum impartirea bogatiilor naturale sau acordarea de puteri politice regiunilor ce doresc autonomie, a fost blocata.
Noua Constitutie umileste femeile
Potrivit editiei de ieri a cotidianului american New York Times, proiectul de Constitutie, care se afla in pregatirea comisiei, face loc pe scara larga legii islamice si restrange drastic drepturile femeilor irakiene. Intr-adevar, el va impune legea coranica, sharia, in problemele privind casatoria, divortul si mostenirile. De exemplu, o siita nu se va putea casatori fara consimtamantul parintelui, iar sotul ei poate divorta pe cale verbala, fara interventia vreunei autoritati legale.
Proiectul aboleste dispozitiile contrare din Constitutia interimara, aflat, in prezent, in vigoare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.