Executivul a hotarat ca prima de la stat pentru economiile facute de populatie in sistem colectiv pentru domeniul locativ sa fie scazuta la jumatate
In plus, prima nu mai este limitata la salariul mediu pe economie, ci la o suma fixa de 150 de

Executivul a hotarat ca prima de la stat pentru economiile facute de populatie in sistem colectiv pentru domeniul locativ sa fie scazuta la jumatate
In plus, prima nu mai este limitata la salariul mediu pe economie, ci la o suma fixa de 150 de euro
In Slovacia, prima de la stat a ramas nemodificata - la 40 la suta - timp de sase ani, in timp ce in Cehia - 25 la suta - timp de cinci ani

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si clientii sai au primit o lovitura in plex de la Guvern, Executivul hotarand sa scada la jumatate prima pe care statul o acorda pentru economiile facute de populatie in sistem colectiv pentru domeniul locativ.
Printr-o ordonanta, Guvernul a modificat cuantumul primelor acordate de stat pentru economiile facute de populatie in sistem colectiv pentru domeniul locativ, prima urmand sa fie de 15 la suta din suma economisita de client intr-un an, fata de 30 la suta, cat era pana in prezent.
De asemenea, prima nu va putea depasi echivalentul in lei a 150 de euro, calculat la rata de schimb leu-euro comunicata de BNR. Guvernul a aliniat astfel prevederile legislatiei romanesti in domeniu cu prevederile similare din tarile europene in care functioneaza economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ.

Ramasi fara obiectul muncii

Aceste modificari legislative au compromis practic activitatea acestei banci, pentru ca singurul punct atractiv al acestui sistem era tocmai prima de la stat.
Legea 541/2002 prevedea ca prima acordata de stat sa fie de 30 la suta din suma economisita intr-un an, iar cuantumul sau nu va putea depasi un salariu lunar mediu brut pe economie, comunicat de autoritatea nationala de statistica la finele anului.
Pentru a beneficia de acest avantaj, un client trebuia sa faca un depozit in lei, conform contractului de economisire-creditare, pe care banca il bonifica cu doar 3% pe an. Dupa aceasta etapa urma un credit ipotecar cu dobanda fixa de 6% pe toata perioada creditului indiferent de fluctuatiile dobanzilor pe piata monetara.
In cazul in care nu se dorea contractarea creditului si se solicita restituirea soldului economisit, prima de stat putea fi pastrata, dar numai daca depozitul era pe o perioada de minimum 5 ani. Acestea fiind datele, daca mai vrea sa functioneze, banca trebuie sa-si schimbe complet strategia.
In mod sigur, o dobanda la depozit de 3% (la lei), in timp ce alte banci au 8%, urmata peste ani de o dobanda fixa de 6% la credit, in conditiile in care la alte banci a scazut deja la sub 10%, nu mai atrage nici un client si i-ar putea razgandi si pe cei existenti.

Cartonas rosu si eliminare

Ordonanta adoptata de Guvern mai abroga din Legea 541/2002 si articolul potrivit caruia primele acordate si dobanzile bonificate la depozitele clientilor nu erau incluse la calculul impozitului pe venit, deci acestea vor fi impozitate ca si venituri din dobanzi bancare, cu 10 la suta.

15 milioane de euro virati intr-o afacere care nu mai exista

Presedintele bancii, Ionut Costea, a fost invitat, ieri, la discutarea in Comisia de buget-finante, banci a Senatului a Ordonantei de Guvern de modificare a Legii 541/2002, privind economisirea si creditarea in sistem colectiv.
Conducerea Raiffeisen Banca pentru Locuinte a reactionat in legatura cu aceasta masura, considerand ca este necesara o stabilitate in legislatie in Romania.
''Actionarii nostri au decis anul trecut sa faca o investitie de 15 milioane de euro plecand de la existenta unui cadru legislativ care stimula activitatea de economisire-creditare pentru domeniul locativ - Legea 541/2002.
Ii vom informa pe actionarii nostri despre modificarile aduse Legii 541/2002, vom analiza impreuna si vom stabili strategia viitoare pe piata romaneasca.
In celelalte tari unde actionarii nostri au infiintat banci similare, cadrul legal a fost modificat, insa dupa mai multi ani de la demararea activitatii de economisire-creditare.
De exemplu, in Slovacia prima de la stat a ramas nemodificata - la 40 la suta - timp de sase ani, in timp ce in Cehia - 25 la suta - timp de cinci ani. Consideram ca numai stabilitatea cadrului legal creeaza premisele dezvoltarii unui segment de piata, a dezvoltarii unei nise de piata cu potential'', se arata intr-un comunicat al Raiffeisen Banca pentru Locuinte.
Suma totala contractata de la infiintarea bancii, acum un an, este de peste 220 milioane euro, iar volumul total al economiilor a atins suma de 10 milioane de euro. Suma medie contractata, in aceeasi perioada, a fost in valoare de 5.200 de euro.
In primele 6 luni ale acestui an, banca a atras de la clienti aprope 4,5 milioane de euro in conturile aferente contractelor de economisire.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.