Ziarul moscovit "Pravda" anunta, ieri, solutionarea unui conflict privind 7,8 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe care Ucraina "le-a furat" de la Rusia. Insusi presedintele Vladimir Putin anunta oficial ca intre Rusia si Ucraina nu mai exista

Ziarul moscovit "Pravda" anunta, ieri, solutionarea unui conflict privind 7,8 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe care Ucraina "le-a furat" de la Rusia. Insusi presedintele Vladimir Putin anunta oficial ca intre Rusia si Ucraina nu mai exista un conflict pe aceasta tema.
Ucrainenii vor plati despagubiri la preturi apropiate de cele practicate pe piata. In plus, Ucraina va trebui sa-si procure gaze naturale de la alti furnizori pentru a-si putea mentine economia in functiune, la preturi similare celor practicate pe pietele europene. Plata pentru greselile autoritatilor de la Kiev va fi, in mod sigur, suportata de consumatorii ucraineni. A fost aprobata deja o majorare a pretului la gaze si energia electrica, ce va fi foarte curand pusa in aplicare. O disputa similara celei cu Rusia a aparut si in relatiile Kievului cu Turkmenistanul.

Istoria gazului jefuit

Problema gazelor naturale, reaminteste "Pravda", a aparut pe agenda relatiilor bilaterale ruso-ucrainene inaintea izbucnirii disputei referitoare la gazele naturale stocate in rezervoare subterane din Ucraina. De fapt, Ucraina a fost cea care in luna martie a.c. a cerut Gazprom-ului trecerea de la sistemul barter la cel de plata cash pentru gazele naturale furnizate si pentru taxele de tranzit prin Ucraina.
Gazprom a raspuns ofertei ucrainene printr-o proprie reanalizare a relatiilor cu Ucraina in domeniul respectiv. Si ce s-a descoperit? In luna martie, Alexei Miller, din conducerea administrativa a Gazprom, l-a sfatuit pe Iuscenko, presedintele Ucrainei, sa foloseasca din rezervele rusesti de gaze naturale pentru cresterea cantitatilor livrate tarilor vest-europene in momentele de varf ale cererii. Din octombrie anul trecut pana in martie a.c., partea rusa a adresat celei ucrainene 40 de cereri de a-i comunica situatia stocurilor de gaze din rezervoarele sale subterane. Kievul nu a oferit nici un raspuns, iar presedintele Iuscenko nu a facut nimic pentru clarificarea situatiei. Incepand din luna iunie, releva "Pravda", Kievul a inceput sa furnizeze Rusiei tot felul de explicatii "contradictorii". Unii oficiali de la Kiev sustineau ca in depozitele subterane se afla intreaga cantitate de gaze furnizata de partea rusa, dar ca nu poate fi pompata din motive tehnice. Se cerea insa furnizarea in continuare de gaze naturale rusesti. Altii au sustinut ca nu au gasit, la preluarea puterii, intreaga cantitate de gaze contractata, de 8 miliarde metri cubi, dand astfel vina pe vechea putere.

Vladimir Putin promite continuarea cooperarii cu Ucraina

Din surse neoficiale, partea rusa a intrat in posesia versiunii total diferite. Dimitri Kulikov, expert al Dumei de Stat a Rusiei, sustine ca, cel mai probabil, Ucraina a folosit propriile gaze naturale pentru a le comercializa pe pietele occidentale, iar stocurile subterane de gaze rusesti le-a pastrat drept rezerva de siguranta a economiei tarii. A fost, in opinia consilierului rus, o ''miscare inteligenta''- sa vinzi pe pietele europene gaze naturale la preturile practicate acolo, contra carora a primit sume cash, dar sa le platesti Rusiei mai tarziu, dupa perioada de gratie, la un pret de doar 50 la suta din cel perceput pe pietele din Vest.
Data fiind aceasta situatie, presedintele Vladimir Putin declara recent ziaristilor ca Rusia "intentioneaza sa continue cooperarea cu ucrainenii doar daca nu ne mai jefuiesc gazele naturale". O declaratie pe care Kievul a calificat-o drept "insulta". Presedintele Putin a anuntat totodata intentia Rusiei de a-si dezvolta cooperarea cu Polonia si Belarus in privinta tranzitului gazelor sale naturale spre Occident. Negocieri similare sunt anuntate cu Norvegia, care dispune de o retea de conducte de gaze foarte convenabila.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.