Premierul Calin Popescu Tariceanu s-a razgandit. "Din dragoste pentru popor", a decis sa nu mai demisioneze, sa nu mai convoace anticipate si sa se concentreze pe "reconstructia Romaniei". "Ar fi fost un act de lasitate daca mi-as fi dat demisia", a

Premierul Calin Popescu Tariceanu s-a razgandit. "Din dragoste pentru popor", a decis sa nu mai demisioneze, sa nu mai convoace anticipate si sa se concentreze pe "reconstructia Romaniei". "Ar fi fost un act de lasitate daca mi-as fi dat demisia", a anuntat premierul ieri dupa-amiaza. Ieri a fost o zi decisiva pentru cabinetul Tariceanu. Asteptat sa isi anunte demisia, premierul a lasat inca de dimineata sa se inteleaga ca si-a reconsiderat pozitia. Dupa-amiaza a pus insa punctul pe "i": nu va mai demisiona. "Nu este momentul abandonului, un conducator curajos nu isi abandoneaza poporul - si asa incercat. Nu e timp de politicianisme", a anuntat premierul intr-o declaratie publica cu accente patetice. "Haideti sa punem umarul la reconstructia tarii", "fiecare zi trebuie dedicata sprijinirii oamenilor", acestea sunt doar cateva din frazele pe care Tariceanu le-a picurat in urechile romanilor.
Astfel, dupa saptamani de oscilatii si declaratii contradictorii, s-a pus punct unei crize politice ale caror ecouri au ajuns pana la Bruxelles, nemultumind si punand in pericol aderarea la UE.
Ziua de ieri a dat inca de dimineata semne ca premierul a fost convins de oficialii europeni sa renunte la demisie si anticipate.
Nu ar fi prima oara in timpul acestei crize cand premierul indulceste tonul in privinta demisiei sale. Ci chiar a treia oara in decurs de doar doua saptamani. Schimbarea sa de ton l-a deranjat foarte tare pe seful statului, care i-a reprosat ieri dimineata ca nu are curaj sa mearga mai departe cu anticipatele.
Varianta imbratisata era aceea prin care primul-ministru sa continue mandatul, cerand, intr-o declaratie politica prin care isi va asuma raspunderea, un vot de incredere din partea Parlamentului. Tariceanu a anuntat ieri ca cere convocarea Parlamentului pentru a-i acorda un vot de incredere pe o declaratie politica privind reconstructia tarii, integrarea europeana si reforma in Justitie. Un astfel de gest, cu o astfel de tema, nu va crea probleme in Parlament.
S-a pus astfel punct acestei crize politice, mai ales ca oficialii europeni au lansat un mesaj de alertare destul de puternic, dand ca exemplu bulgarii, care, de dragul aderarii, au lasat diferendele politice la o parte si au format un guvern de uniune nationala.
Luni la Bruxelles, comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a sugerat, dupa intrevederea cu premierul Tariceanu, ca demisia si anticipatele nu ar fi oportune, in conditiile in care prioritatea numarul unu a Romaniei ar trebui sa fie respectarea calendarului aderarii.

Cronica unei demisii ratate

* Joi, 6 iulie, premierul Tariceanu iese in fata opiniei publice si anunta ca demisioneaza din functie si cere declansarea alegerilor anticipate.

* Vineri, 7 iulie, ni se comunica faptul ca demisia nu a fost semnata si ca va fi inaintata sefului statului abia dupa ce vor mai trece prin doua sedinte de guvern actele necesare aderarii.

* Duminica, 10 iulie, se dau asigurari ca decizia este definitiva. Apare informatia ca demisia va avea loc la data de 18 iulie, dupa vizita la Bruxelles.

* Marti, 12 iulie, intervine in criza seful statului care convoaca o intalnire la Cotroceni intre toate fortele politice parlamentare. Seara, premierul anunta ca isi reconsidera demisia.

* Miercuri, 13 iulie, Parlamentul se reuneste, se voteaza legile, iar dupa-amiaza, Tariceanu anunta suparat ca nu este multumit si ca va demisiona iar. Joi 14 iulie, in sedinta de guvern se dau ordonante prin care se pregatesc alegerile.

* Duminica, 17 iulie, Tariceanu prezinta PNL variantele pentru interimat si calendarul anticipatelor.

* Luni, 18 iulie, la Bruxelles, ministrul de externe Razvan Ungureanu anunta ca demisia este doar o chestiune de ore.

* Marti, 19 iulie, Tariceanu anunta ca nu mai demisioneaza.



Primele reactii "la cald"

* Marko Bela: "Este un lucru bun, UDMR a spus de mai multe ori ca nu e nevoie de alegeri anticipate pentru a rasturna decizia Curtii Constitutionale. Momentul demisiei premierului nu era oportun. Ma bucur ca premierul, cat si PNL si PD, au cazut de acord pe acest subiect. Noi am fi fost oricum solidari cu ei, dar n-am fost deloc entuziasmati".

* Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu (PSD): "E o decizie inteleapta, intrucat permite continuarea procesului de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. Ar fi fost mai bine daca nu s-ar fi pus deloc pe tapet problema demisiei care ar fi blocat, pentru cel putin patru luni, demersul Romaniei de a se integra in UE la termenul stabilit."

* Emil Boc, liderul PD: "Partidul Democrat respecta protocolul Aliantei Dreptate si Adevar si implicit decizia premierului, dar considera ca, prin evitarea alegerilor anticipate, s-a pierdut un moment important pentru depasirea blocajului politic actual, ce poate afecta realizarea cerintelor impuse de Uniunea Europeana in privinta reformelor".


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.