Ifiintat in urma cu mai bine de 1.700 de ani, mai precis in anul 305, atunci cand imparatul roman Diocletian si-a construit aici palatul, orasul Split reprezinta acum un amestec ideal intre nou si vechi. Situat la malurile Adriaticii, orasul-port es
Ifiintat in urma cu mai bine de 1.700 de ani, mai precis in anul 305, atunci cand imparatul roman Diocletian si-a construit aici palatul, orasul Split reprezinta acum un amestec ideal intre nou si vechi. Situat la malurile Adriaticii, orasul-port este unul din cele mai insorite locuri din Europa, avand o medie de stralucire a Soarelui de 2.700 ore pe an, si o temperatura medie de 26 de grade Celsius in luna iulie. Astfel, nici nu e de mirare de ce, anual, milioane de turisti straini aleg ca destinatie aceasta statiune infratita cu Los Angeles. Al doilea oras din Croatia ca numar de locuitori (circa 260.000), Split ofera amintiri de neuitat celor care trec pe aici, dar si momente inedite, precum cele din fotografiile alaturate.

* BETIVI. Oamenii se imbata rar la Split. Dar cand o fac, o fac cum scrie la carte, precum cei doi cetateni din imagine, care au adormit bustean intr-un loc situat chiar in centrul orasului. Unul din ei avea chiar si tigara aprinsa in gura. in mod cu totul neasteptat, dupa cinci minute, unul din cei doi s-a trezit, si-a luat partenerul de pahar de brat si au plecat balanganindu-se spre urmatoarea "statie".

* CU BARCA iN CURTE. in Split, numarul barcilor e cel putin egal cu cel al masinilor. Chiar daca majoritatea sunt ancorate intr-unul din multele porturi si portulete de la tarm, exista si persoane atat de atasate de barcile lor, incat le parcheaza in curte, langa masini. si acest caz nu e unul izolat.

* SCUTERE. in centrul orasului, pe faleza, circulatia automobilelor e interzisa. Nu insa si cea a scuterelor, astfel ca strazile sau trotuarele sunt strabatute in pemanenta de astfel de mijloace de locomotie. Seara, scuterele sunt parcate chiar pe centrul drumului, formandu-se un sir de un kilometru.

* SUVENIRURI. Edilii orasului au amenajat o zona comerciala in chiar una din aripile palatului Diocletian. Vadul e imens, deoarece practic toata lumea, cand vine in oras, intreaba unde e constructia veche de 1.700 de ani. in plus, o amintire dintr-un loc atat de frumos nu strica niciodata.

* VASE VECHI sI NOI. in imensul port al orasului ancoreaza zilnic zeci de vase. Mai mari sau mai mici, mai noi sau mai vechi, acestea iti iau ochii. Majoritatea sunt feriboturi care fac legatura cu insulele din apropiere sau cu Italia, cel mai rapid dintre ele ducandu-te in "Cizma" in aproximativ trei ore.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.