Asa cum s-a intamplat de fiecare data in ultimii ani, Andrei Pavel a fost din nou cel mai bun om al echipei de Cupa Davis a Romaniei. A facut singurul punct al tricolorilor la Split, a jucat doua meciuri maraton la o distanta de doar 20 de ore, s-a l

Asa cum s-a intamplat de fiecare data in ultimii ani, Andrei Pavel a fost din nou cel mai bun om al echipei de Cupa Davis a Romaniei. A facut singurul punct al tricolorilor la Split, a jucat doua meciuri maraton la o distanta de doar 20 de ore, s-a luptat pentru fiecare minge. Chiar daca suparat si - mai ales - obosit, el a avut puterea de a purta un dialog cu noi la sfarsitul meciului cu Ljubicic, de duminica. Libertatea: Andrei, banuiesc ca esti obosit.

Andrei Pavel: Trebuie sa recunosc ca m-am simtit obosit in timpul meciului, simteam in picioare precedentele doua partide. Nu ai cum sa nu fii obosit dupa ce joci cate patru ore doua zile consecutiv. Dar pe de alta parte am mai jucat si alta data in starea aceasta si am castigat. Am ratat in primul set trei mingi de break, care puteau schimba soarta meciului.

Ce simteai inainte de meci?

Simteam meciurile anterioare in picioare si simteam ca trebuie sa castig pentru a pastra echipa in cursa. Era o combinatie intre cele doua lucruri, plus presiunea de a juca un meci decisiv.

Care crezi ca a fost cheia acestei intalniri cu Croatia?

Meciul de dublu. Una e sa joci de la scorul de 2-1 si alta de la 1-2.

Spectatorii?

Au fost foarte entuziasti. si la noi ar fi fost la fel. si acum, cand imi aduc aminte cum, la meciul cu Elvetia, o sala intreaga mi-a scandat numele, mi se face pielea de gaina. Acum, insa, ma simteam de parca jucam fotbal, nu tenis.

Te-ai simtit special in perioada de dinaintea intalnirii cu Croatia, stiind ca vei juca in primul sfert de finala din viata ta?

Nu, asta e paradoxul. Aici am simtit meciul ca pe unul normal de Cupa Davis, nu ca pe un sfert de finala. Probabil ca daca se juca in Romania era cu totul altceva. Aici nu a existat acea presiune cu care eram obisnuit. Cand am ajuns la aeroport nu era nici urma de ziarist sau fotoreporter. Apoi, la hotel, era, de asemenea, gol. A fost relaxant. Ne puteam plimba in voie, fara sa fim deranjati. Abia in meciul de dublu, dupa ce am castigat break-ul din setul patru am simtit acea presiune, cand m-am gandit dintr-o data: mama, daca vom castiga, mergem in semifinale!

Ce urmeaza pentru tine?

Pai, in primul rand, sper sa am o jumatate de an mai buna decat prima. Maine dimineata (n.r. luni), plec la Stuttgart, unde imi va fi insa greu sa ma adaptez la terenul cu zgura, la vant, la soare. Apoi, saptamana urmatoare, merg la Kitzbuehel, in Austria, un turneu care e in munti, e superb. Iar dupa aceea, urmeaza circuitul american, cu Montreal, cu Cincinatti...

iti mai aduci aminte ce faceai acum exact sase ani?

Ohoo, si inca cum. Eram acasa, in Germania, si asteptam nasterea fetitei mele, Caroline Elena (n.r. azi, 19 iulie, ea implineste 6 ani). Am stat cu sotia mea saptamana de dinaintea nasterii si, iti dai seama, eram foarte tensionat. Doar urma sa devin tata pentru prima data. si anul acesta voi fi cu ei, pentru ca joc la Stuttgart, asa ca vom sarbatori impreuna.



"E dureros ca am pierdut, pentru ca aveam sanse"

Capitanul nejucator al echipei Romaniei, Adrian Marcu, a tras, la cateva minute de la terminarea meciului dintre Victor Hanescu si Mario Ancic, cateva concluzii referitoare la "campania" de la Split. "Cred ca ne-am pregatit bine pentru meci inca de la Bucuresti. stiam ce ne asteapta, si am avut chiar sanse. Asta e partea dureroasa, ca am avut sanse. Daca nu aveam, ziceam ca ne-au batut invingatorii americanilor, deci nu niste papagali. Am avut sanse si la dublu, si in meciul lui Pavel cu Ljubicic. La fel de adevarat e si faptul ca era foarte greu sa castigam. in conditiile de aici era foarte greu sa castigam un meci strans. Ne pare rau, caci am sperat la mai mult, dar plecam de aici cu capul sus. Momentul decisiv al meciului a fost partida de dublu.
Daca invingeam sambata, altele erau datele problemei acum. Poate Ljubicic nu dormea bine ca se stia condus, poate ca Pavel dormea neintors. Astea, oricum, sunt speculatii, cert e ca nu ne-am facut de ras aici" , a incheiat Adrian Marcu (foto).

Hanescu: "Mi-am dorit sa castig macar un set"

invins in ultimul meci cu 7-6, 7-6 de Mario Ancic, Victor Hanescu (foto) era destul de abatut dupa meci. "Cand am intrat pe teren se terminase deja totul. Cu toate astea, mi-am dorit sa castig daca nu meciul macar un set, insa nu a fost sa fie. La tie-break cele care decid sunt norocul si inspiratia", a spus bucuresteanul, care joi va implini 24 de ani. El se va afla atunci in Olanda, la Amersdoorf, unde va juca pe tabloul principal al turneului dotat cu premii totale de 300.000 de euro. De acolo, el va merge in Austria, la Kitzbuehel, dupa care, pentru o luna si jumatate, va participa la turneele din cadrul circuitului nord-american care se va incheia cu US Open, cel de-al patrulea si ultim Grand Slam al anului.

Ilie Nastase este mandru de jucatori

Pentru fostul lider mondial al jucatorilor profesionisti, Ilie Nastase (foto), partida cu Croatia s-a pierdut, de fapt, la dublu. "Daca am fi castigat sambata, presiunea ar fi fost toata pe ei. Oricum, este foarte bine ca am ramas in Grupa Mondiala. Baietii si-au facut datoria si sunt mandru de ei. Cred ca am mers prea mult pe mana lui Pavel, daca mai aveam inca unul ca el era mult mai bine", a declarat actualul presedinte al Federatiei Romane de Tenis.

Povestea celor noua zile de extaz si agonie

Incheiata din pacate cu un esec, aventura tenismenilor romani in sferturile de finala ale Grupei Mondiale din Cupa Davis a inceput in urma cu doua saptamani, la Bucuresti. Reuniti cu greu, din cauza unor turnee la care Razvan Sabau si Horia Tecau au ales sa participe, "tricolorii" s-au antrenat in prima saptamana pe terenurile sintetice de la un club din Capitala. Iata in continuare cum a decurs, pe scurt, aventura romaneasca pe taram croat, din prima si pana in ultima zi.

* Ziua intai, duminica 10 iulie. O zi a surprizelor. Ajunsi in Croatia cu avionul de Munchen, "tricolorii" constata cu stupoare ca nu sunt asteptati de nimeni la aeroport. La hotel, ei au o alta surpriza: stabilimentul, cotat la patru stele, nu are restaurant sau sala de forta.

* Ziua a doua, luni 11 iulie. Echipa se intregeste cu Sabau, proaspat semifinalist la Gstaad, in Elvetia. Primul antrenament la Dvorana GRIPE aduce cu el si prima surpriza placuta: suprafata de joc este mai lenta decat se preconizase. Ai nostri par avantajati de acest lucru.

* Ziua a treia, marti 12 iulie. Antrenorii au stabilit echipa de dublu. La sedinta de pregatire de dimineata cat si la cea de dupa-amiaza, cuplul Pavel - Trifu a jucat impotriva perechii Hanescu - Tecau. in acest timp, Razvan Sabau afla ca durerea de la piciorul stang e cauzata de o fisura de falanga suferita cu 15 zile in urma, cand s-a lovit de o piatra.

* Ziua a patra, miercuri, 13 iulie. La conferinta de presa oficiala a echipei noastre, Andrei Pavel isi exprima speranta ca arbitrii de linie sa fie corecti. "Tusierii, care sunt localnici, ne pot ciupi in momentele critice, oferindu-le gazdelor exact avantajul de care au nevoie pentru a ne invinge. asta e singurul lucru pe care il sper: arbitrii sa fie corecti". Temerile "Cneazului" s-au adeverit sambata.

* Ziua a cincea, joi 14 iulie. Desfasurata in fosta vila a lui Tito, tragerea la sorti a meciurilor il pune pe Andrei Pavel deschizator de drumuri.
* Ziua a sasea, vineri 15 iulie. Dupa un prim set in care nu a fost jucator de tenis, ci, asa cum a recunoscut, "un puisor", Pavel reuseste o revenire senzationala si il invinge, la capatul a mai bine de trei ore si jumatate de joc, pe favoritul gazdelor, Mario Ancic. Din pacate, Hanescu e depasit clar de Ljubicic, astfel ca dupa prima zi, scorul e 1-1, asa cum isi doreau toti membrii delegatiei noastre.
* Ziua a saptea, sambata 16 iulie. Una dintre cele mai mari furaciuni din istoria tenisului modern se produce in setul decisiv al meciului de dublu. Romanii au avut partida in mana, dar tusierii si-au dat drumul la joc in setul cinci. Deciziile lor au inflamat spiritele atat in tribune, cat si in cele doua tabere. Surprinzator, cei care au avut gura mare au fost tot croatii, care l-au acuzat pe arbitrul de scaun ca a tras cu romanii. Mai mult, Nikki Pilic, capitanul nejucator al gazdelor, a avut tupeul de a spune "am fost de multe ori in Romania si stiu cum se fura acolo, asa ca nu va plangeti de arbitraj".
* Ziua a opta, duminica 17 iulie. Cu aproape opt ore jucate in ultimele 48 de ore, Andrei a fost o umbra a acelui jucator pe care il stim cu totii. Chiar daca a vrut sa invinga, a fost invins de oboseala, Ljubicic izbutind o victorie destul de lejera si calificandu-si echipa pentru prima data in semifinalele Grupei Mondiale. in ultimul meci, Ancic l-a invins pe Victor Hanescu si astfel Croatia a trecut de Romania cu 4-1, un scor parca prea dur fata de ceea ce s-a intamplat de fapt in cele trei zile de concurs.
* Ziua a noua, luni 18 iulie. Jucatorii parasesc rand pe rand aeroportul din Split. Unii se indreapta spre Germania (Pavel, Sabau si Trifu), altii spre Olanda (Hanescu) sau SUA (Tecau). Pana in luna februarie 2006, atunci cand este programat meciul din viitoarea editie a Grupei Mondiale, trebuie sa isi faca treaba de jucatori profesionisti.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.